Wojtek pisze:A skąd wiesz, że to w ogóle jest data/rok?
albowiem
jurasina pisze:P(w kółku)
eenneell pisze:A na forum to się znajdzie kilku speców od nr starszych płyt

jeżeli tym specem ja mam być, to oświadczam, że szklana kula właśnie mi się zepsuła i nie zajmuję się już datowaniem starszych płyt. A tak na serio to ja - jako kolekcjoner płyt "Muzy" - nawet w ich przypadku bardzo rzadko jestem podać jakiekolwiek ścisłe informacje o dacie wyprodukowania/nagrania płyty.
ps1. przypuszczam, że to nagranie zostało nagrane w tym 1939 r. na Magnetophon (:
(sam miałem kiedyś CD z "V" Beethovena pod Furtwanglerem (czy jak to się pisze) z 1941 r.)
eenneell pisze:W naszym, polskim przypadku (to wiem; czy od Krzysia , czy skądinąd) były tłoczone szelaki tak, że str A była to matryca xx, a str B yy!
Tłoczono z tego co ocalało
no polski "Odeon" (wytwórnia - pod zarządem państwowym - produkowała płyty do 1948 r. - z wykorzystaniem przedwojennych etykiet - zresztą potem "Muza" też długo tych etykiet używała) tak właśnie robił, brali jakie tam matryce mieli, i tłoczyli co popadło - co zostało - co Niemcy nie zabrali (Niemcy nie zabrali matryc z defektami) - z matryc przedwojennego "Odeonu", "Columbii" itp. teraz te płyty polskiego Odeonu są niezłym rarytasem na allegro i schodzą np. po 150 zł/szt
eenneell pisze:A Hamburg (tego nie pomnę) chyba też "oberwał"

od Aliantów

czy nie?
najbardziej to od ruskich ): dalsza część dla osób o mocnych nerwach, którym nie robi się przykro na widok uszkodzonej płyty i dlatego została zakodowana przy pomocy szyfrowania "rot13" (można znaleźć w sieci dekoder - np.
http://rot13.com): enqmvrpxvr jbwfxn cb mqbolpvh tłójarw fvrqmvol "Bqrbah" jfmlfgxvr manyrmvbar cncvrel (qbxhzragnpwn antenń vgc) jemhpvłl an fgbf v fcnyvłl, mnś cłlgl v zngelpr hżljnab j punenxgremr gnepm fgemryavpmlpu
eenneell pisze:Bo być moze jest to nagranie"78"- "przegrane"na "33"

podejrzewam, że ze względu na długość nagrania, to zostało nagranie na Magnetophon (
historia magnetofonu)