Data wydania płyty

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
eenneell

Re: Data wydania płyty

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze:3 odpowiedzi w ciągu dwóch minut... niczym "grupa szybkiego reagowania" :D

eenneell:
Twój link to nie to, ale uwaga co do numerów słuszna :)
Takie "śledztwo" :)
dodam, że numery A1, A 2- to (bywają nr matryc) nie wiem, czy w tym wydaniu też :?:
Jeżeli tak to "A" i "B" bez cyfry to może pirewsza matryca :?:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

Post autor: Wojtek »

Raczej nie było dużego nakładu (a więc tylko jedno tłoczenie) ani nie było więcej niż jedno wydanie tego albumu, jeśli to masz na myśli :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Wojtek pisze:Raczej nie było dużego nakładu (a więc tylko jedno tłoczenie) ani nie było więcej niż jedno wydanie tego albumu, jeśli to masz na myśli :)
Mam na myśli to, źe jest to pierwsza matryca :?: i to, że ciekawy winyl trafił jurasina :D :!:
są winyle gdzie str A to A2, a str B to B3 ;)
Nawet jeśli nagranie było przedwojenne, a wydanie grubo po, ale tłoczone z "pierwotnych" matryc (sic!) to jest cos :!:
W naszym, polskim przypadku (to wiem; czy od Krzysia , czy skądinąd) były tłoczone szelaki tak, że str A była to matryca xx, a str B yy!
Tłoczono z tego co ocalało :(
A Hamburg (tego nie pomnę) chyba też "oberwał" :?: od Aliantów :?: czy nie?
I jeszcze pytanie:
Winyl to czy szelak i na jakie obroty (33, czy 78)
Bo być moze jest to nagranie"78"- "przegrane"na "33" :?:
jurasina

Data wydania płyty

Post autor: jurasina »

winyl, obroty 33
Rzeczywiście to tylko moje przypuszczenie, że 1949 jest datą. Pomyślałem jakby tak.... a winyle od 1948 to byłaby mega sztuka:)))
Tak czy inaczej nieużywana płyta z 1969 roku do wzięcia. Tylko ile to warte?
Dzięki za zaangażowanie i informacje!
eenneell

Data wydania płyty

Tak pisałes M33!
Czy stereo :?: czy nie! :?:

Wartość :?:
to może być i 10zł i 100 ojro :?:
(pewnie to tylko ze 20...zł :?: :( :?: )
przyślij foty :!: :)
to coś się "wymyśli" :) , albo nie :(
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

Wojtek pisze:A skąd wiesz, że to w ogóle jest data/rok?
albowiem
jurasina pisze:P(w kółku)
eenneell pisze:A na forum to się znajdzie kilku speców od nr starszych płyt :)
jeżeli tym specem ja mam być, to oświadczam, że szklana kula właśnie mi się zepsuła i nie zajmuję się już datowaniem starszych płyt. A tak na serio to ja - jako kolekcjoner płyt "Muzy" - nawet w ich przypadku bardzo rzadko jestem podać jakiekolwiek ścisłe informacje o dacie wyprodukowania/nagrania płyty.

ps1. przypuszczam, że to nagranie zostało nagrane w tym 1939 r. na Magnetophon (:
(sam miałem kiedyś CD z "V" Beethovena pod Furtwanglerem (czy jak to się pisze) z 1941 r.)
eenneell pisze:W naszym, polskim przypadku (to wiem; czy od Krzysia , czy skądinąd) były tłoczone szelaki tak, że str A była to matryca xx, a str B yy!
Tłoczono z tego co ocalało :(
no polski "Odeon" (wytwórnia - pod zarządem państwowym - produkowała płyty do 1948 r. - z wykorzystaniem przedwojennych etykiet - zresztą potem "Muza" też długo tych etykiet używała) tak właśnie robił, brali jakie tam matryce mieli, i tłoczyli co popadło - co zostało - co Niemcy nie zabrali (Niemcy nie zabrali matryc z defektami) - z matryc przedwojennego "Odeonu", "Columbii" itp. teraz te płyty polskiego Odeonu są niezłym rarytasem na allegro i schodzą np. po 150 zł/szt
eenneell pisze:A Hamburg (tego nie pomnę) chyba też "oberwał" :?: od Aliantów :?: czy nie?
najbardziej to od ruskich ): dalsza część dla osób o mocnych nerwach, którym nie robi się przykro na widok uszkodzonej płyty i dlatego została zakodowana przy pomocy szyfrowania "rot13" (można znaleźć w sieci dekoder - np. http://rot13.com): enqmvrpxvr jbwfxn cb mqbolpvh tłójarw fvrqmvol "Bqrbah" jfmlfgxvr manyrmvbar cncvrel (qbxhzragnpwn antenń vgc) jemhpvłl an fgbf v fcnyvłl, mnś cłlgl v zngelpr hżljnab j punenxgremr gnepm fgemryavpmlpu
eenneell pisze:Bo być moze jest to nagranie"78"- "przegrane"na "33" :?:
podejrzewam, że ze względu na długość nagrania, to zostało nagranie na Magnetophon (historia magnetofonu)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 21:44 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
eenneell

Data wydania płyty

Krzyś pisze: eenneell pisze:Bo być moze jest to nagranie"78"- "przegrane"na "33" :?:

podejrzewam, że ze względu na długość nagrania, to zostało nagranie na Magnetophon
Masz racje; "nośnik magnetofonowy" zaistniał wczesniej niż nam się wydaje ( historycznie to do czasu "digitalnego zapisu")
Krzyś pisze: co zostało - co Niemcy nie zabrali (Niemcy nie zabrali matryc z defektami) - z matryc przedwojennego "Odeonu", "Columbii"
Ale nie lubili Naszego Patriotyzmu (jak i sowieci) I co zniszczyli to PPRZEPADŁO :( :evil:
niestety tego;
- np. http://rot13.com): enqmvrpxvr jbwfxn cb mqbolpvh tłójarw fvrqmvol "Bqrbah" jfmlfgxvr manyrmvbar cncvrel (qbxhzragnpwn antenń vgc) jemhpvłl an fgbf v fcnyvłl, mnś cłlgl v zngelpr hżljnab
nie kumam :(
Awatar użytkownika
Krzyś

eenneell pisze:niestety tego;
[ciach]
nie kumam :(
wejdź sobie na stronę http://rot13.com - i na tej stronie w polu tekstowym wklej ten niezrozumiały tekst, po czym kliknij "Cypher" - i Twoim oczom ukaże się barbarzyństwo Sowietów
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
eenneell

Data wydania płyty

: radzieckie wojska po zdobyciu głównej siedziby "Odeonu" wszystkie znalezione papiery (dokumentacja nagrań itp) wrzuciły na stos i spaliły, zaś płyty i matryce używano :(
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

Post autor: Wojtek »

eenneell pisze:Mam na myśli to, źe jest to pierwsza matryca :?:
Czyli właśnie to masz na myśli o czym napisałem :)
eenneell pisze:są winyle gdzie str A to A2, a str B to B3 ;)
To już nie są pierwsze tłoczenia w takim razie, pisaliśmy o tym.
eenneell pisze:Nawet jeśli nagranie było przedwojenne, a wydanie grubo po, ale tłoczone z "pierwotnych" matryc (sic!) to jest cos :!:
Yyy... tyle że to zostało najprawdopodobniej zarejestrowane magnetofonem, tak jak wspomina Krzyś :)
eenneell pisze:Bo być moze jest to nagranie"78"- "przegrane"na "33" :?:
Jw.
eenneell pisze:Winyl to czy szelak i na jakie obroty (33, czy 78)
Szelak w '69? Bez przesady. A o obrotach (33) wspominał już jurasin. Zwykłe LP winylowe.
jurasina pisze:Tak czy inaczej nieużywana płyta z 1969 roku do wzięcia. Tylko ile to warte?
To już wykracza poza temat, ale niech będzie że 10-20 ojro, skoro zafoliowane jeszcze (bo jeśli nie ma folii to jest już raczej używana).
eenneell pisze:Tak pisałes M33!
Czy stereo :?: czy nie! :?:
Mono... bo w końcu "M" :)
Krzyś pisze:albowiem
Racja, zapomniałem że P w kółku to symbol praw autorskich wydawcy, tak więc 1949 to w tym wypadku data nadania praw autorskich tego nagrania.
Krzyś pisze:dalsza część dla osób o mocnych nerwach, którym nie robi się przykro na widok uszkodzonej płyty i dlatego została zakodowana przy pomocy szyfrowania "rot13"
Przesadzasz Krzyś ;) (zdekodowałem i przeczytałem tajne "botschaft")
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Wojtek pisze:Przesadzasz Krzyś ;) (zdekodowałem i przeczytałem tajne "botschaft")
nie przesadzam - mi się zrobiło bardzo, bardzo, bardzo, bardzo przykro jak o tym gdzieś przeczytałem (i mi się robi bardzo, bardzo, bardzo, bardzo przykro jak widzę jakiś zniszczony nośnik danych, urządzenie elektroniczne na śmietniku itp) - trochę mniej jest mi przykro jak przyjdzie do mnie jakaś płyta szelakowa w postaci puzzli (choć za pierwszym razem to było straszne), bo wiem, że będę trzymał te skorupy i kiedyś i tak je przegram

i równie przykro mi się robi jak czytam teksty typu "to nie jest chyba winyl, bo jak rąbnąłem tą płytą o stół to się rozjebała na drobne kawałki" kolegi płytowca-znaczkowca (ciekawe, czy to samo by zrobił z pierwszym wydaniem Please Please Me) i doprawdy gdyby inni też odpowiednio szyfrowali i oznaczali tego typu "wesołe opowieści" to czułbym się *o*wiele*bardziej*komfortowo*

(za to wątek o braku wyobraźni wysyłającego, w którym w temacie było dopisane "dla osób o mocnych nerwach" nie zrobił na mnie większego wrażenia - spodziewałem się zdjęć płyt w kawałkach itp - tym niemniej doceniam ostrzeżenie i dobrą wolę sprzedającego)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 23:45 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

eenneell

Data wydania płyty

A tak troszlę z "innej beczki" ;)
Czy z matrycy "szelakowej" można wytłoczyć "winyla" :?:
Awatar użytkownika
Krzyś

eenneell pisze:A tak troszlę z "innej beczki" ;)
Czy z matrycy "szelakowej" można wytłoczyć "winyla" :?:
tak - w dodatku na tej samej prasie (: - i się tłoczyło w ten sposób. W USA były takie serie wydawnicze, gdzie tłoczyli płyty w masie winylitowej z oryginalnych, "szelakowych" matryc.

a tak już zupełnie odbiegając od tematu to do nieśmiertelnego Stantona 500 dostępna jest igła ... do odtwarzania negatywów :D - taka "igła" składa się z dwóch igiełek pod kątem 45 stopni (czy ile ma rowek)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

eenneell

Data wydania płyty

Krzyś pisze: taka "igła" składa się z dwóch igiełek pod kątem 45 stopni (czy ile ma rowek)
czyli "okrakiem" :?:
No jak ktoś zdobędzie negatyw- to niech "wali" do Ciebie ;) :!:
Kajetan

Post autor: Kajetan »

Witam,

widzę, że rozmowa zeszła juz na nieco inny temat, ale mam pytanie od datę wydania płyty.

Chodzi o płytę King Crimson - In The Court Of King Crimson (An Observation By...)

Na okładce jest cos takiego: All songs published by E.G. Music Ltd

nieco niżej jedak napisano:

"Produced By King Crimson for E.G. Records Ltd P(w kółku) 1969, "David & John" Polydor

na samej płycie też sa wskazae dwie wytwórnie (wydaje mi się, że są to wytwornie):
(C) 1969 1-3. E.G. Music Ltd. i
P (w kółku) 1969 E.G. Records Ltd

nr płyty to 2302 057, po wpisaniu tego nr na wspomnianej stronie discogs.com ukazuje się dokładnie ten album, jednak jest wzmianka o tym, że jest to wznowienie, nie podając jednak żadnej daty, czy mam rozumieć, że jest to wznowienie, które wyszło w tym samym roku co pierwsze wydanie płyty. Wiem, że ta płyta została nagrana w studiu w Wessex w Londynie, taka nformacja jest też pod informacją, że płyta została wydana przez E.G. Music Ltd.

Dodatkowo, o co chodzi z tym (An Obserwation By Kong Crimson), niektóre wydania mają taki dopisek, inne nie.

Będę wdzieczny za wszelkie informacje, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ