Promocje

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Promocje

Post autor: darkman »

Renia239 pisze:
12 sty 2024, 22:28
Fajne granie kupione, dzięki
Bdb, ale poleciłbym starszą płytę na której Joshua wypłynął na szerokie wody jazzowe. Jej tytuł to Elastic (2002, czyta się alastik.. wiem to od niego, robiłem mu foty garderobiane i live też). Byłem w Romie wtedy na promocji albumu. Muza najwyższej klasy i nawet wówczas okrzyknięto go objawieniem nowej fali, natomiast zrobił złe wrażenie na publiczności ciągle zachęcając do zakupu swoich CD, praktycznie po każdym utworze.
Co do kultowego składu to akurat nie do końca się zgodzę (choć nie cierpię tego określenia). Za kultowy należałaby uznać składy z Grenadierem, Larrym, który tu nie gra.
No i oczywiście Blade, który praktycznie towarzyszy Joshua od początku i niemal na każdej płycie. Natomiast Brad Meldhau to jednak głównie artysta, który wybrał drogę fortepanu solo. Tu i jeszcze na bodaj dwóch płytach (pomijam koncerotwe) w istocie sprawił się doskonale.
Piszę wyłącznie ze względu na negatywne swoje podejście do szufladkowania.. kultowy, najlepszy, jedyny.. itd. W jazzie tak nie ma. Kultowy skład to może mieć Black Sabbath z Ozzym albo Parple z Gilanem i Lordem i oczywiście Ryśkiem B.
Nie wydaje mi się by w składzie z Patem Methenym, Lovano czy Marsalisem wypadł jakoś mniej kultowo :), a głuchy nie jestem. Obecnie artysta ma spory dorobek już i w mojej opinii najciekawsze jego płyty to te poza kwartetem akurat. Ot jak to w jazzie, projekty, siedemani, jamy! Ale to tak na marginesie.
Płyta świetna, a cena bajka jak widać. Również polecam. Kompozycje wciągają zwłaszcza aranżacją, bo sami muzycy, no cóż pełna profeska. Czego chcieć więcej?
Natomiast mimo wszystko sam Brian Blade znany jest głownie z kwartetu Wayne Shortera i ten namaścił go już na wieki (Footprints).
Awatar użytkownika
Jarek Cantona
Gramofon: Pioneer pl-516x

Post autor: Jarek Cantona »

darkman pisze:
12 sty 2024, 23:22
Renia239 pisze:
12 sty 2024, 22:28
Fajne granie kupione, dzięki
Bdb, ale poleciłbym starszą płytę na której Joshua wypłynął na szerokie wody jazzowe. Jej tytuł to Elastic (2002, czyta się alastik.. wiem to od niego, robiłem mu foty garderobiane i live też). Byłem w Romie wtedy na promocji albumu. Muza najwyższej klasy i nawet wówczas okrzyknięto go objawieniem nowej fali, natomiast zrobił złe wrażenie na publiczności ciągle zachęcając do zakupu swoich CD, praktycznie po każdym utworze.
Co do kultowego składu to akurat nie do końca się zgodzę (choć nie cierpię tego określenia). Za kultowy należałaby uznać składy z Grenadierem, Larrym, który tu nie gra.
No i oczywiście Blade, który praktycznie towarzyszy Joshua od początku i niemal na każdej płycie. Natomiast Brad Meldhau to jednak głównie artysta, który wybrał drogę fortepanu solo. Tu i jeszcze na bodaj dwóch płytach (pomijam koncerotwe) w istocie sprawił się doskonale.
Piszę wyłącznie ze względu na negatywne swoje podejście do szufladkowania.. kultowy, najlepszy, jedyny.. itd. W jazzie tak nie ma. Kultowy skład to może mieć Black Sabbath z Ozzym albo Parple z Gilanem i Lordem i oczywiście Ryśkiem B.
Nie wydaje mi się by w składzie z Patem Methenym, Lovano czy Marsalisem wypadł jakoś mniej kultowo :), a głuchy nie jestem. Obecnie artysta ma spory dorobek już i w mojej opinii najciekawsze jego płyty to te poza kwartetem akurat. Ot jak to w jazzie, projekty, siedemani, jamy! Ale to tak na marginesie.
Płyta świetna, a cena bajka jak widać. Również polecam. Kompozycje wciągają zwłaszcza aranżacją, bo sami muzycy, no cóż pełna profeska. Czego chcieć więcej?
Natomiast mimo wszystko sam Brian Blade znany jest głownie z kwartetu Wayne Shortera i ten namaścił go już na wieki (Footprints).
No i to jest konkretna opinia specjalisty w temacie :clap: dzięki. Ja z tym "kultowym" składem to nie chciałem generalizować, po prostu albumy w tym składzie znam i bardzo lubię. Meldhau solo też super. Pozazdrościć można Panu wiedzy i jazzowych przygód :o ja byłem raz na Redmanie w 2007 lub 2008 roku w Oprze Leśnej w Sopocie i był to chyba pierwszy poważny koncert jazzowy na jakim byłem i może dlatego go lubię :P
Najważniejsze że zoncia po tym jak zrobiłem jej śniadanie to się zlitowała i pozwolila zamówić jako ostatnia w tym miesiącu (ta na pewno tak będzie;)) bo na nośniku zawsze fajnej niż na Spotifaju.
Dzięki za taką wypowiedź Panie darkmann ;)
Pioneer pl-516x, Nagaoka mp-110, Buphono by wydra, Wilson Classic Tabacco, Onkyo: Integra a-8850, CD DX 6920, Deck TA 2820, tuner T 4930.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Jarek Cantona pisze:
13 sty 2024, 09:10
poważny koncert jazzowy na jakim byłem i może dlatego go lubię
No ja też go lubię i posłuchać :) Wspomniałem tylko, że za młodu te 20 lat temu był trochę nieokiełznany i nieokrzesany, ale muzyk od razu wielkiej klasy. Tego się nie da przecenić.
No ale z takim drummerem jak Blade.. to nie ma wyjścia. Proponuję kolegom posłuchać go z Shorterem. Byłem na Footprints Live (m.in.), też dość dano już i oczy.. a gdzie tam oczy uszy mi wychodziły z orbit. Co za kunszt perkusyjny, oszczędny, punktujący o niezrównanym wyczuciu beatu. Też obfociłem gości, choć głównie Shortera, standardowo akurat, reporterskie 5 minut pierwszego kawałka.
Może jakiś album wydam kiedyś z tymi fotami na jazzowo. Uwielbiam gdy znajomi mówią, że tylko dla kasy i za to ich lubię. Kasa musi się zgadzać :lol: to prawda :D

Dobra spadam, bo zaraz jakiś malkontent wpadnie z tekstem, że nie ten wątek i żebym książkę napisał czy tam inne zażalenie do Pana Boga, a nie pi..olił, tysięcy postów o niczym.
Michal.K.

Post autor: Michal.K. »

https://www.amazon.pl/gp/product/B0CHDK ... 9QZP&psc=1
Wznowienie Ulver - Blood Inside za 103,94, w innych sklepach około 150 zł.
Awatar użytkownika
Renia239
Gramofon: Technics 1210 M5G

Post autor: Renia239 »

Michal.K. pisze:
13 sty 2024, 11:33
Wznowienie Ulver - Blood Inside za 103,94, w innych sklepach około 150 zł.
Cena co najmniej zabawna jak nie chora , na szczęście mam na CD i LP i nie muszę kupować :D
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

darkman pisze:
13 sty 2024, 10:12
Może jakiś album wydam kiedyś z tymi fotami na jazzowo
No, brałbym. I nie tylko ja myślę :)
Kolegom, którzy może tego nie wiedzą nadmienię tylko, że nasz forumowy kolega jest członkiem Jazz Journalists Assiociation.
Taki album okraszony anegdotami z jazzowych wojaży i spotkań... byłaby to ciekawa pozycja na półce :)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

kinky pisze:
13 sty 2024, 13:38
nasz forumowy kolega jest członkiem Jazz Journalists Assiociation
no i co, bo cała Polandia a w tym również ja nie bardzo rozumiemy o co chodzi :?:

-trzymaj hamulce na wodzy KOLEGO i odpowiem wprost nie bądź na tym FORUM REKLAMOPIJCĄ I DUPOWŁAZEM

się zagalopowałeś we własnym matrixie:

- nie znasz nie wiesz a polecasz to jest tzw. pierdolenie o Szopenie i nie jesteś na tym FORUM (w tym wątku) recenzentem zresztą bo nie masz tej płyty której nie ma zresztą :lol: :lol: :lol: poniekąd (więc nie słyszałaś nigdy tego wydania którego nie ma):
kinky pisze:
Taki album okraszony anegdotami z jazzowych wojaży i spotkań... byłaby to ciekawa pozycja na półce

DO ADMINISTRATORA :

sobie pewne niedorzutki za wiele pozwalają w pewnych tematach więc poproszę o interwencję

bo promocje = promocje ;)
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

pawelgrab pisze:
13 sty 2024, 21:09
kinky pisze:
nasz forumowy kolega jest członkiem Jazz Journalists Assiociation
no i co, bo cała Polandia a w tym również ja nie bardzo rozumiemy o co chodzi :?:

-trzymaj hamulce na wodzy KOLEGO i odpowiem wprost nie bądź na tym FORUM REKLAMOPIJCĄ I DUPOWŁAZEM

się zagalopowałeś we własnym matrixie:

- nie znasz nie wiesz a polecasz to jest tzw. pierdolenie o Szopenie i nie jesteś na tym FORUM (w tym wątku) recenzentem zresztą bo nie masz tej płyty której nie ma zresztą :lol: :lol: :lol: poniekąd (więc nie słyszałaś nigdy tego wydania którego nie ma):
kinky pisze:
Taki album okraszony anegdotami z jazzowych wojaży i spotkań... byłaby to ciekawa pozycja na półce

DO ADMINISTRATORA :

sobie pewne niedorzutki za wiele pozwalają w pewnych tematach więc poproszę o interwencję

bo promocje = promocje ;)
Zacytowałem w całości, bo jak wytrzeźwiejesz możesz usunąć. Już kilka razy edytowałeś.
Odpiszę Ci później "szanowny kolego". Zastanowię się czy warto, bo wciąż udowadniasz, że słusznie zablokowałem cię jakieś 2 lata temu, ale niestety jak cytujesz to czytam.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

pawelgrab pisze:
13 sty 2024, 21:09
Nie za bardzo rozumiem ten rodzaj ekspresji jak w całym poście, którego fragment cytuję, to też powstrzymam się od delikatnie mówiąc polemiki.
Natomiast płyta o której mowa istnieje i nawet jest dostępna. Posiadam oba wydania albumu LP i
CD oraz wersję Jazz4U w obiegu domeny publicznej 'live kolekcjonerskim' (konsoleta) z materiałem ze wzmiankowanego koncertu.
https://voiceshop.pl/pl/p/SHORTER%2C-WA ... MZEALw_wcB

https://www.ebay.co.uk/itm/155986953296 ... KyEALw_wcB

Cena nie jest zła, to płyta podwójna.

Nie pisuję o płytach, których nie znam lub ich nie mam. Jeśli tak jest wyraźnie to zaznaczam. Ot tak dla zabawki/wprawki bowiem znam ich wiele. Osobiście uważam, że parę informacji o płytach to również ich promocja, jeśli dobre lub złe to warto o tym wspomnieć.
Swoje teksty w tym wątku pozostawiam do jutra, po czym przeniosę je do wątku jazzowo polemicznego. Jeśli znajdę czas i wolę, rzecz oczywista.

p.s. płytę kwartetu Joshua linkowaną przez Jarka Cantona oraz Elastic również posiadam i znam.

W mojej opinii płyty w promocji bez recenzji, mogą być czasem kryptoreklamą. Zatem zamieszczanie tylko linków w sposób zupełnie bezduszny nie musi być wiarygodne.

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że coś złego dzieje się na łamach forum. Sporo frustracji, a mało tolerancji i empatii. No ale taki świat.
Dobrego weekendu,
Awatar użytkownika
Jarek Cantona

darkman pisze:
14 sty 2024, 00:10
Swoje
Panie Darkman proszę nic nie przenosić, bo pisane było w wątku, jak najbardziej polecenie merytoryczne linkowanego albumu jest nie tyle niewłaściwe co wręcz tutaj wskazane.

Pana album zdjęciowo jazzowy ja też chętnie bardzo bym kupił jak wiele osób tutaj, więc zgadzam się z Panem Kinky w całej rozciągłości.

I proszę się nie przejmować jakimś flustratem, który sączy jad wszędzie gdzie cokolwiek pisze. Ja się mało udzielam na tym forum, ale pierwszy raz widzę taki rynsztok jaki zaprezentował pawelgrab.

Gościu Pawelgrab ty musisz być mega nieszczęśliwym człowiekiem skoro wyladowujesz swoje emocje tu na forum. Prezentujesz sobą wyłącznie żenadę.
Pioneer pl-516x, Nagaoka mp-110, Buphono by wydra, Wilson Classic Tabacco, Onkyo: Integra a-8850, CD DX 6920, Deck TA 2820, tuner T 4930.
Awatar użytkownika
MacPhisto
Gramofon: Victor QL-A7

Post autor: MacPhisto »

8-)
Załączniki
bdf79d31c09f35048b38eab36ea147d4.gif
bdf79d31c09f35048b38eab36ea147d4.gif (1.54 MiB) Przejrzano 761 razy
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
Awatar użytkownika
Jarek Cantona

MacPhisto pisze:
14 sty 2024, 10:07
8-)
No i o takie wpisy chodzi :P wchodzę tutaj rano i myślę że zastanę wiadro pomyj od Pawelgrab a tu takie miłe zaskoczenie :lol: szanujmy się wzajemnie i śmiejmy jak najwięcej ;)
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Jarek Cantona pisze:
14 sty 2024, 10:51
MacPhisto pisze:
14 sty 2024, 10:07
8-)
No i o takie wpisy chodzi :P wchodzę tutaj rano i myślę że zastanę wiadro pomyj od Pawelgrab a tu takie miłe zaskoczenie :lol: szanujmy się wzajemnie i śmiejmy jak najwięcej ;)
Wystarczy, że życie jest często świńskie więc bezprzedmiotowe staje się wrzucanie na forum.
Może Pawła baba o poranku wk...a, może źle spał.....
Dajmy mu szansę na refleksję, chłopina dość ekspresyjny w wypowiedziach jest.....
Czasem mendowaty w wypowiedziach jesteś ale ja CIĘ k...a lubię :lol: :lol: :lol: :lol: .
Pawełku Pozdrawiam :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
grzehu82

Post autor: grzehu82 »

https://www.amazon.pl/Inner-Symphonies- ... 8&qid=&sr=
Może to nie jakaś wielka promocja, ale wartościowy album, który polecam za najniższą cenę jaką znalazłem w sieci.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

:dance:
Dzięki za Hannę Raniszewską. Brakowało mi wydania z Dobrawą.
ODPOWIEDZ