Witam
Rozmowa z osobą odpowiedzialną za przygotowanie materiału na płyty winylowe wydane przez firmę MTJ (Marna To Jakość

) a sprzedawane min w sieci sklepów LIDL
NIEDZ., 17:33
Witam Widzę że MTJ wydał płytę winylową Lech Janerka Historia Podwodna. To pan robił remastering?
Tak ja choć tłoczone było w takcie niestety...
Pytanie, a jakie było źródło? Taśmy, CD, czy płyta winylowa?
A czy to ważne? Ważne ze gra doborze?
Ważne, bo wszystkie wydania CD są monofonczne, tylko płyta winylowa był stereofoniczna
I ta płyta tez jest stereofoniczna?
Czyli z winyla, na winyl ?
Nie
To nie rozumiem? Z taśm?
No chyba że płyta owszem jest stereofoniczna, ale same nagrania monofoniczne
Szkoda mi pieniędzy na wyrzucanie
Jest tak jak trzeba. Wszystko jest z taśm... płyta jest stereo gra stereo nie wiem co mam jeszcze napisać...
Edycja CD będzie, była?
Nie było a czy będzie to nie do mnie pytanie. Ale jakby miała byc to wszystko jest...
To sobie kupię to wydanie póki co, zobaczymy jak to gra. Wydanie, oryginalne Tonpress grała kiepsko
MTJ zdecydowało się to wytłoczyć w takcie mimo mojego sprzeciwu. Choć akurat ta płyta gra ok z innymi było gorzej... No ale coz...
Kupię mimo to, a tak z ciekawości, dlaczego pan protestował?
Bo nie lubię taktu?
Maja tłocznie z lat 60tych maszynę do acetatow z lat 70tych nie sa w stanie obrobić plików gęstych i w ogóle te ich płyty marnie grają.. ale mają lepsza hurtową cenę
Do Lidla w sam raz?
Nie tylko oni chyba, ostatnio kupiłem współczesne wydanie płyty Metalica, reedycja, wydanie zachodnie. Strasznie to grało, raz dziwnie, bardzo cicho, dwa bez dynamiki. Sprzedałem o jednym przesłuchaniu.
Bo oni wszyscy mają wszystko w dupie ale to temat na długa dyskusje... jest jak jest...
A kupiłem od Hansa ze śmietnika z 20 płyt Jamesa Lasta, tak z połowy lat 70 - płyty nowe, nieużywane, i można tego słuchać, dla samej jakości dźwięku.
A można by napisać ze kiedyś było inaczej te tłocznie były w okresie świetności a nie ciągłej reanimacji trupa jak najtańszym kosztem, granulat winylowy był inny bo nie było wszechobecnej „ekologii” i tłocznie nie kupowały go z trzeciej Polki jakościowej żeby było taniej... a to tylko wierzchołek góry...
Pełna zgoda. Dziękuje za informację. Cześć
Proszę, cześć!
PON., 21:36
Witam. Kupiłem tą płytę winylową Lech Janerka - Historia Podwodna, wydanie MTJ. Gra to fatalnie, to jest kompletna porażka.
Nie da się tego słuchać. Obrzydliwie to to gra, jak ze starej zajechanej wkładki gramofonowej UNITRA MF 100. Szkoda gadać
WT., 07:47
Tak to robią w takcie właśnie a wydawca zdecydował sie wytłoczyć mimo ze mówiłem żeby tego nie robił no ale terminy itp...
WT., 23:35
Szkoda, może wydadzą tego Janerkę na CD w stereo, bo wszystkie dotychczasowe edycje są monofoniczne.
Ten wydawca, to odkąd pamiętam, a długo pamiętam, zawsze odstawiał lipę. Szkoda.
ŚR., 08:52
Warner ostatnio robił sporo reedycji i takt spieprzył im dokładnie wszystko tak samo jeżeli to jakieś pocieszenie
Np Geppert
Maja niższe ceny i dają termin odroczony płatności
Wiec nic innego się nie liczy
Mi jest o tyle szkoda ze ja mastery zrobiłem dobrze i sporo serca w nie włożyłem
Ale cóż jest jak jest
Jak będą reedycje CD to będzie git bi cały materiał mam przygotowany a płyty CD na szczęście nie da się wytłoczyć z ddp inaczej niż została wysłana?
Chyba? bo mam już coraz słabsza wiarę w to co sie wokół mnie dzieje?
" takt" TAKT - gwoli informacji