Wiem to doskonale. W Rosji od wielu pokoleń jest takie, a nie inne wychowanie społeczeństwa, nawet tamtejsza inteligencja ma specyficzne nastawienie. Polska jest obecnie w innej sytuacji niż była w '39r. Inna jest też świadomość geopolityczna i inne środki pola walki.amrowek pisze: ↑12 lut 2025, 11:17Widzisz Rosja jest jak niedźwiedź fajnie ogląda się go w zoo za kratkami na wolności już nie. Jak myślisz jakie jest nastawienie ludzi w Rosji do wojny na Ukrainie, widziałeś jakieś protesty? Nie pisz tylko że specjalnie nie mówią i nie pokazują tam tego a społeczeństwo jest przeciwne.
I kończąc już Ukraińcom z całym ich bajzlem , mentalnie blzej do Europy niż ruskim.
Nie zapominaj też że armia ukraińska jest "nowoczesna i wyszkolona" bo zachód był zaangażowany w to szkolenie aktywnie i były ściągane wzorce. Na ile udało się je wprowadzić, sam wiesz niestety. Doświadczenie jest istotne, ale bez swobodnego dostępu do dużego zaplecza materiałowego wojny się nie wygra.
Kończąc ten offtop lekki, żeby nie było że stałem z boku, ile pomogłem ludziom, na różnych płaszczyznach nie jest istotne. Bo to są ludzie, potrzebują wsparcia, bo tak trzeba. Tu i teraz. A o resztę można będzie się martwić potem, niefajnie jest wykorzystywać takie sytuacje.