Ustawianie wkładki
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Jak dlbrze usawiona to kazda metoda jest dobra. Stewenson ma drugi punkt zerowy na 60 mm o ile sie nie myle. W kazdym razi jest on w miejscu gdzie wiekszosc plyt nie ma juz rowkow z muzyka. Dlatego ja wole Barewalda. Mam tylko jedna plyte gdzie Stewenson bedzie lepszy na koncy plyty. W kazdym razie kazde z ustawien ma jakis fragment plyty na ktorej jest lepsze od innego.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Kluczowa jest poprawność ustawienia. Dobrze ustawiona wkładka zagra bez słyszalnych zniekształceń bez względu na wybraną geometrię.
Baervald wydaje się być najbardziej uniwersalny i warto zacząć od tego ustawienia. Jest też duże prawdopodobieństwo, że taką geometrię przyjęli konstruktorzy gramofonu. Wyjątkiem są technicsy (i bodajże Regi), w których domyślną geometrią jest ustawienie Stevensona.
Można też zastosować własną geometrię i policzyć sobie ustawienie wkładki dla wybranych przez nas punktów zerowych, ale to już wymaga pełnego zrozumienia tego co się dzieje w czasie odtwarzania płyty.
Baervald wydaje się być najbardziej uniwersalny i warto zacząć od tego ustawienia. Jest też duże prawdopodobieństwo, że taką geometrię przyjęli konstruktorzy gramofonu. Wyjątkiem są technicsy (i bodajże Regi), w których domyślną geometrią jest ustawienie Stevensona.
Można też zastosować własną geometrię i policzyć sobie ustawienie wkładki dla wybranych przez nas punktów zerowych, ale to już wymaga pełnego zrozumienia tego co się dzieje w czasie odtwarzania płyty.
- Michalek
- Gramofon: Dual CS 503-2
Chciałbym skorzystac Zbyszku z Twojej rady odnośnie ustawienia wkładki na TempleteGen, tylko z której opcji skorzystać? Lofgren A, B czy Stevenson. Znalazłem w tym wątku rade że Stevenson jest odpowiedni do ramień prostych ( mój 503-2 takowe posiada) oraz krótkich wkładek (mam shure M75ED).
"podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka..."
-
Ustawianie wkładki
Ustaw według geometrii Baervalda dla płyty w standardzie IEC. Sprawdź dokładność wydruku suwmiarką. W poprawnym ustawieniu pomaga linia "spindle to pivot" na wydruku. Możesz (a w zasadzie musisz) wycelować ją w oś obrotu ramienia. Jak ustawisz to dobrze, to ustawienie wkładki zajmie Ci pięć minut.
- Michalek
Dzięki wielkie. 

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Baervald to Lofgren A. Bywa ze nie na kazdej kombinacji wkladki/headshela da sie to ustawic bo brakuje dlugosci dziurek w headshelu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Michalek
Dokładnie, użyłem Lofgren A, dziurek starczyło
. Choć zajęło mi to troszkę dłużej niż 5 minut. Dziękuje 

- Smerf Maruda
- Gramofon: Ad Fontes
Ustawianie wkładki
Panowie. I panie - jeśli takie tu są 
Więc mam to cudo Ad Fontes, 14 cali w spoczynku, że się tak wyrażę. Wkładka Goldring 2200.
I trochę się martwię.
Bo na głośnikach to brzmi ładnie, choć majtek nie urywa -- ale jest OK, tak, że miło się słucha, a chyba o to chodzi. Ale jak założę słuchawki, to szczególnie blisko szpindla, dźwięk brzmi niefajnie -- słychać, że IGD zjada jakość, chrzęści i trzeszczy (nie jak winyl, ale tak inaczej). I sobie myślę, że albo coś robię nie tak -- ale co?, albo Ad Fontes to jednak nie ta droga, no ale, jak nie Ad Fontes, to co? Co przebije 14 cali w spoczynku? A może po prostu źle to ustrojstwo ustawiam -- nie wiem, bo raptem jakiś niecały rok mam to cacko. Czy niezależnie od gramofonu i tysięcy wydanych na ramiona i wkładki jesteśmy skazani na IGD?
Powiedzcie, że nie.
Bo chyba przerzucę się na CD...

Więc mam to cudo Ad Fontes, 14 cali w spoczynku, że się tak wyrażę. Wkładka Goldring 2200.
I trochę się martwię.
Bo na głośnikach to brzmi ładnie, choć majtek nie urywa -- ale jest OK, tak, że miło się słucha, a chyba o to chodzi. Ale jak założę słuchawki, to szczególnie blisko szpindla, dźwięk brzmi niefajnie -- słychać, że IGD zjada jakość, chrzęści i trzeszczy (nie jak winyl, ale tak inaczej). I sobie myślę, że albo coś robię nie tak -- ale co?, albo Ad Fontes to jednak nie ta droga, no ale, jak nie Ad Fontes, to co? Co przebije 14 cali w spoczynku? A może po prostu źle to ustrojstwo ustawiam -- nie wiem, bo raptem jakiś niecały rok mam to cacko. Czy niezależnie od gramofonu i tysięcy wydanych na ramiona i wkładki jesteśmy skazani na IGD?
Powiedzcie, że nie.
Bo chyba przerzucę się na CD...
Ostatnio zmieniony 12 sty 2015, 23:02 przez Smerf Maruda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ustawianie wkładki
Obstawiam źle ustawioną wkładke (jednak). W moim gramofonie jest dużo krótsze ramię, a IDG pojawia się sporadycznie, na starych płytach, które kupiłem używane.
-
Ustawianie wkładki
Podobno 440 tka super sobie radzi z IGD i pamiętam takową wkładkę na ramieniu AdFontesa u Pilota,grało przyjemnie bez problemów.
- Smerf Maruda
- Gramofon: Ad Fontes
Ustawianie wkładki
Dobra, będę się bawić w kalibrację. Wkładki na razie zmieniać nie chcę, za czas jakiś planowałem kupienie Goldringa 1042.
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Powiem, że nieSmerf Maruda pisze:Czy niezależnie od gramofonu i tysięcy wydanych na ramiona i wkładki jesteśmy skazani na IGD?
Powiedzcie, że nie.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Acia
powiedzcie, że już jest dobrze, w drugim punkcie pół milimetra mi brakuje:)
-
Ustawianie wkładki
No niestety. Jest źle.
- Szablon powinien leżeć na płycie.
- Sądząc po ustawieniu wkładki w punkcie wewnętrznym, musisz ją trochę wysunąć do przodu.
- Przyklej dwa grafity równolegle po bokach wkładki, bo ta blaszka to niekoniecznie jest prosto.
- Igła powinna iść po łuku na całej jego długości. Możesz to sprawdzić opuszczając ją w różnych miejscach (dodatkowo wkładka powinna być ustawiona względem linni w punktach zerowych)
- Szablon powinien leżeć na płycie.
- Sądząc po ustawieniu wkładki w punkcie wewnętrznym, musisz ją trochę wysunąć do przodu.
- Przyklej dwa grafity równolegle po bokach wkładki, bo ta blaszka to niekoniecznie jest prosto.
- Igła powinna iść po łuku na całej jego długości. Możesz to sprawdzić opuszczając ją w różnych miejscach (dodatkowo wkładka powinna być ustawiona względem linni w punktach zerowych)