Płyty testowe

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Płyty testowe

Post autor: Bacek »

grazio pisze:
03 wrz 2024, 10:08
WT-1 - Płyta testowa - Standard Edition
De facto jest to szablon a nie płyta testowa? Mylna nazwa?
Szablon dedykowany aktualnym gramofonom Unitra.

Oczywiście stricte jakieś ścieżki tam ma więc można się kłócić czy to płyta testowa czy nie. Natomiast te ścieżki są mało przydatne przy ustawianiu gramofonu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

No i przyszła pora na wersję laboratoryjną:
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

winylowy_luke pisze:
07 wrz 2024, 16:26
No i przyszła
Lu, kupiłeś Unitrę? Ten gramofon też? Hurraaa! Nareszcie kogoś znam, kto ma Unitrę XXI w.
Uff.. to teraz ten drugi egzemplarz mogą już wstawić do jakiegoś kolejnego salonu. W Biedrze brałeś? :D
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-50 II

Płyty testowe na rynku-wybór 2025

Post autor: Robert_p »

Jest ogólny wątek Płyty testowe, jednak nie ma tam informacji (lub nie doczytałem :) ) która jest polecana a którą sobie odpuścić.
Na rynku jest sporo takich pozycji, rozrzut cenowy jest też ogromny. Pojawiają się kolejne pozycje np. Unitry.

I teraz pytanie co polecacie i dla kogo? Może najtańsza a może dołożyć bo oferuje zdecydowanie więcej niż ustawienie antiscatingu i wkładki i warto dołożyć parę groszy?
Możecie się podzielić własnym doświadczeniem ?

Oto kilka propozycji, załączam linki + nazwę i krótki opis ze strony.

1. https://www.tophifi.pl/akcesoria/plyty- ... check.html
Tacet Vinyl Check - ok. 139 zł.
Płyta kalibracyjna, z pomocą której dokonamy samodzielnej kalibracji ustawień gramofonu, doprecyzowując najważniejsze aspekty pracy urządzenia. Rozwiązanie to zapewnia sprawną współpracę z dostępnymi obecnie aplikacjami pomiarowymi, jednak większość testów można tak naprawdę przeprowadzić jedynie z wykorzystaniem naszego własnego słuchu. Płyta została bowiem przemyślana w ten sposób, by w pierwszej kolejności umożliwić kalibrowanie metodą odsłuchową. Z jej pomocą skalibrujemy takie aspekty, jak zdolność śledzenia, przesłuch międzykanałowy, rezonans ramienia, pasmo przenoszenia czy siła poślizgu, optymalizując pracę urządzenia i osiągając precyzyjny rezultat brzmieniowy.

2. https://vinylspot.pl/pl/p/Plyta-do-anty ... ladki/2557
Płyta do antyskatingu i kalibracji wkładki - ok. 119 zł.
Pozwala:
- prawidłowo ustawić antyskating.
- idealnie ustawić kąt styczności igły z rowkiem płyty.
- prawidłowo ustawić overhang, czyli odległość igły od osi talerza.
- sprawdzić i ustawić obroty gramofonu - stroboskop

3. https://kytary.pl/ortofon-dj-ortofon-te ... /HN188195/
Ortofon DJ Ortofon Test Record ok. 217 zł.
Opis produktu
Płyta testowa dla twojego systemu hi-fi. 15-ścieżkowy LP zawiera nagrania wycinków częstotliwości, tonów referencyjnych i innych ścieżek audio, które pozwolą dokładnie skonfigurować Twój system.

4. https://unitra.com/pl/produkt/plyta-testowa-standard
Unitra WT-1
Płyta testowa - Standard Edition
ok. 249 zł.
Płyta testowa Unitry została specjalnie zaprojektowana, aby umożliwić weryfikację sprzętu audio hi fi w warunkach codziennego użytkowania, tam gdzie najczęściej słuchamy muzyki, czyli w domu. Winyl zawiera podstawowe sygnały testowe opracowane przez ekspertów Unitry, umieszczone na stronie A i B. Zapisy umożliwiają dokładny pomiar różnych wskaźników, służących do kalibracji wydajności wkładki gramofonowej. Płyta kalibracyjna może być używana z gramofonami Unitry GSH-630 Fryderyk i GSH-801 Edmund, ale także z każdym innym dostępnym na rynku urządzeniem.

5. https://www.topwinyl.pl/offer/product/4 ... t-LP-winyl
Płyta testowa – The Ultimate Analogue Test LP winyl ok. 259 zł.
Płyta jest adresowana do kalibracji Twojego gramofonu i wkładki. Jest zaprojektowana by zapewnić podstawowe testy sygnałów potrzebnych do skalibrowania gramofonu i wkładki tak łatwo jak to tylko możliwe. większość sygnałów posiada specyficzne właściwości, ale z cala pewnością możliwe jest użycie ich w niezliczonej liczbie nowatorskich sposobów

6. https://www.winyle.pl/kalibracja-gramof ... setup.html
Program AnalogMagik All-in-One Cartridge Setup ok. 3200 zł.
Doskonałe narzędzie pozwalające na poprawną kalibrację ustawień gramofonu. Są to dwie specjalnie przygotowane płyty z ścieżkami testowymi, jedna na 33 1/3 i druga 45 rpm. Oprogramowanie należy zainstalować na komputerze posiadającym wejście liniowe lub zaopatrzenie się w kartę dźwiękową z takim wejściem. Narzędzie choć bardzo rozbudowane jest proste w użyciu i gwarantuje poprawność wykonania kalibracji.

Oczywiście to nie wszystkie pozycje na rynku. Jesli jest coś godnego uwagi, proszę o dodanie.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Płyty testowe na rynku-wybór 2025

Post autor: Wojtek »

Robert_p pisze:
26 lut 2025, 11:58
lub nie doczytałem :) ) która jest polecana a którą sobie odpuścić
Raczej niedoczytałeś. Przykład pierwszy z brzegu (nadal podtrzymuję): viewtopic.php?p=453120#p453120
Robert_p pisze:
Możecie się podzielić własnym doświadczeniem ?
Jak dla mnie to nadal brzmi jak "reset" dużego wątku o płytach testowych (dla leniwych), a nie coś nowego, dlatego przerzucam treść z powrotem tutaj. Nie widzę sensu w powielaniu dyskusji w ten sposób, ale miło że chciało ci się zrobić taką listę z prośbą o omówienie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robert_p

Wybacz ale nie zgadzam się ze złączeniem mojego wątku z obecnym.
Oczywiście mam świadomość, że w tym wątku mających stron 12 są opisane płyty testowe, jednak założyłem osobny wątek który miał stworzyć jakby ranking płyt będących na rynku na dany rok. Taki też dałem tytuł: Płyty testowe na rynku-wybór 2025
Chciałem aby wypowiedzi/opisy dotyczyły konkretnych ofert ze wskazaniem co warto a co nie kupić i dlaczego. I ważne, aby można było to łatwo znaleźć!
Np. tak:
7. https://www.sklep.audioforte.pl/cartrid ... -4885.html
HiFi News
Audiofilska, 180g płyta testowa ustawień gramofonu.
Nagrana na audiofilskiej jakości winylu 180 g płyta zawiera pełnowymiarowy system konfiguracji i testów gramofonu, wkładki, ramienia.

- Wojtek: "należy omijać z daleka. Bo generalnie jest zjebana, a twórcy nie poprawili :D Pewnie natłukli duży nakład i nie opłaca im się robić na nowo drugiego wydania jeszcze. Piszę o tym każdorazowo jak pada ta nazwa na forum, ale ludzie i tak kupują. Marketing dobry.
Kiepskie tłoczenie + popsuty test na rezonans + dość mało miarodajny test na crosstalk.
A że trochę kosztuje no to generalnie słabo w porównaniu z konkurencją."

I ostatni cytat: "Ja wiem że wielu forumowiczów kupiło tą płytę, ale nic na to nie poradzę :confusion-shrug: "
No i właśnie w takim celu! aby nie kupić "zjebanej" płyty testowej stworzyłem osobny wątek. Dziękuję za tę opinię.

Ponadto od Twojego rankingu pojawiła się np. płyta Unitry gdzie ciężko się dowiedzieć z tych 12 stron czy jest lepsza/gorsza niż HIFI News lub inne oferty.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, 15:08 przez Robert_p, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Robert_p pisze:
3. https://kytary.pl/ortofon-dj-ortofon-te ... /HN188195/
Ortofon DJ Ortofon Test Record ok. 217 zł.
Opis produktu
Płyta testowa dla twojego systemu hi-fi. 15-ścieżkowy LP zawiera nagrania wycinków częstotliwości, tonów referencyjnych i innych ścieżek audio, które pozwolą dokładnie skonfigurować Twój system.
Z tej listy imo tylko tę warto mieć. Jest idealna do ustawiania azymutu oraz sprawdzania trackingu.

Nie wymieniłeś jeszcze w tej liście Clearaudio Frequency Response Test Record CA-TRS-1007:
https://www.hifi-zubehoer.shop/en/clear ... -34730.htm
Jak nazwa wskazuje jest to najlepsza współcześnie tłoczona płyta sprawdzająca pasmo przenoszenia w zakresie do 20kHz.

Używam obu i bardzo polecam.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Bacek

2. to szablon a nie płyta testowa, a w kwesti antyskatingu zupełnie niepoprawny.

4. Może i płyta testowa ale do kalibracji wkładki zupełnie nieprzydatna bo do czego można wykorzystać sweepy? No i znowy ten gładki antyskating do niczego tez nieprzydatny.

Clearaudio Frequency Response Test Record - jak sama nazwa wskazuje, do sprawdzenia pasma wkładki. Dobra w tym co robi bo precyzyjnie tłoczona. Ale też bez zastosowania przy kalibracji.
Awatar użytkownika
Bacek

Tego jeszcze nie widziałem, dość tanie.

Elipson Ultimate Technical Record - https://en.elipson.com/product-page/vinyle-de-reglage
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robert_p pisze:
26 lut 2025, 14:42
ednak założyłem osobny wątek który miał stworzyć jakby ranking płyt będących na rynku na dany rok. Taki też dałem tytuł: Płyty testowe na rynku-wybór 2025
I co potem? Co roku powtórka? :)

Serio nie widzę uzasadnienia dlaczego subiektywne rankingi na ten temat muszą mieć osobny wątek tym bardziej że prosisz o opinie i przemyślenia.
W praktyce ludzie by się pogubili gdzie pisać o czym.
Bo to serio jest co najwyżej usystematyzowanie treści już powiedzianych, a nie "coś nowego".
Robert_p pisze:
26 lut 2025, 14:42
płyta Unitry gdzie ciężko się dowiedzieć z tych 12 stron czy jest lepsza/gorsza niż HIFI News lub inne oferty.
Zacznijmy od tego że jeszcze nikt się nie pochwalił zakupem tej płyty więc o czym tu rozmawiać? :morda:
Wiem że tłoczy to Takt i to mnie osobiście odstrasza od zakupu.

Gdybym odpowiadał za to po stronie Unitry to bym zaproponował konsumentom najtańszą na rynku fajną płytę testową, by się przebić przez mur tych bardziej uznanych i droższych, a dopiero później w długim ogonie stopniowo podnosił cenę.
Awatar użytkownika
Robert_p

Ok, Wojtek a co powiesz gdybym założył dla każdej płyty testowej osobny wątek z zapytaniem: polecacie czy nie ?
Czy takie coś też wrzucusz tutaj ? Wszystko w jednym kotle?
Ranking, może złego słowa użyłem to taki skrót myślowy dotyczący przydatności poszczególnej pozycji.
Co do subiektywnej oceny to w świecie muzyki w większości na tym się opieramy...

Widzę, że pojawiają się kolejne posty o konkretnych płytach a o to mi chodziło :)

Ps.
Zastanawiam się co kupić i dlatego tak drążę :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robert_p pisze:
26 lut 2025, 19:57
Ok, Wojtek a co powiesz gdybym założył dla każdej płyty testowej osobny wątek z zapytaniem: polecacie czy nie ?
Czy takie coś też wrzucusz tutaj ? Wszystko w jednym kotle?
Albo bym skasował i zapytał na priv czy wszyscy zdrowi w domu :morda:
Owszem.
Robert_p pisze:
26 lut 2025, 19:57
Widzę, że pojawiają się kolejne posty o konkretnych płytach a o to mi chodziło :)
Wiesz, wystarczyło od początku zapytać tutaj w dużym wątku i miałbyś ten sam efekt, a jednocześnie nie mielibyśmy dyskusji o jednym i tym samym w dwóch wątkach na forum. Bardzo proste do zrozumienia.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robert_p

Zdrowie dopisuje, dziękuję.
Czyli rozumiem dla płyt testowych jest jeden wątek i basta?
To może idąc tym tokiem rozumowania niech będzie jeden wątek dla wkładek, jeden dla headsheli ...
Wybacz ale nie rozumiem dlaczego nie można w osobnym wątku rozmawiać o konkretnej płycie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robert_p pisze:
27 lut 2025, 19:42
To może idąc tym tokiem rozumowania niech będzie jeden wątek dla wkładek, jeden dla headsheli ...
Ile jest modeli wkładek (i kombinacji wkładkowych), ile headshelli, a ile płyt testowych?
Pierdyliardy kontra palce dwóch rąk? Może nieco więcej jak doliczymy jakieś trudne do nabycia stare wydania.
Widzisz różnicę mam nadzieję?
Robert_p pisze:
Wybacz ale nie rozumiem dlaczego nie można w osobnym wątku rozmawiać o konkretnej płycie.
Wiesz, na upartego można. Może nawet powstałby przez to jakiś poddział by wszystko trzymać w jednym miejscu, tylko obawiam się że będą to bardzo krótkie dyskusje jeśli zawęzimy je tylko do konkretnej płyty testowej. Historycznie też nie było takich potrzeb, jak dotąd.

Wizja zakładania wątków "per płyta" tylko po to by zapytać "hej czy warto?" rozmydla temat. Ktoś odpowie "nie", to zwykle dalej się ciągnie dyskusje "ok jeśli to nie to co tak?" i już odchodzimy od tej jednej płyty i przechodzimy na inne.

Nie wiem, jesteś tu na forum od dawna więc pewnie już byłeś świadkiem takich historii :)
Wsparcie finansowe forum
MirekP

Post autor: MirekP »

Robert_p pisze:
Czyli rozumiem dla płyt testowych jest jeden wątek i basta?
Nie ma się co obruszać.
Są portale, gdzie oceny są per płyta i nawet czasem ktoś przy okazji oceny konkretnej płyty wspomni o innej:
https://www.discogs.com/release/3212139 ... ue-Test-LP
Żeby ułatwić Ci wybór wspomnę, że ja nie doczytałem, że płyta Hi-Fi News jest zjepsuta i od lat bardzo dobrze mi się nią ustawia mojego Duala Golden 1 z wkładkami Shure M97xE i V15 III.
Pisałem w wątku o ustawieniu ramienia Goldena, że u mnie nawet niesławna ścieżka A9 brzmi czysto.
Swoją drogą ciekaw jestem opinii o tej płycie innych forumowiczów, wśród których podobno dużo osób jej używa.
ODPOWIEDZ