Technics SL-1610 MKII - kupię

Awatar użytkownika
Reymont

Re: Technics SL-1610 MKII - kupię

Post autor: Reymont »

Wojtek pisze: Nie myl serii SL-1600/1700/1800 mk2 z 1300/1400/1500 mk2. Inny design mechanizmu windy.
Nie myl serii 1300/1400 z 1500 mk2. Inny design mechanizmu windy. 8-)
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Winters pisze:
Jak się wcale nie obraca to to raczej jest troche problem. Np. wygięte łożysko.
Bez przesady. Ktoś musiałby na nim usiąść. Jednak obstawiam problem elektryczny. Niestety talerz powinien wystartować bezpośrednio po wciśnięciu przycisku START. Silnik sterowany jest bezpośrednio z microprocesora. Tak mi przynajmniej wychodzi, po szybki przejrzeniu schematu. A jak się zachowuje talerz, gdy nie ma płyty? Startuje, czy nie?
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

chudy_b pisze:A jak się zachowuje talerz, gdy nie ma płyty? Startuje, czy nie?

Nie ma tam czujnika obecności płyty, więc powinien się kręcić.
Ja myślę, że ten konkretny egzemplarz to jest uszkodzony szrot i szkoda sobie nim głowy zawracać.
Awatar użytkownika
chudy_b

Jest czujnik wielkości płyty, a to to samo.
Kurcze, sam nie wiem. Niepokoi jednoczesne wystąpienie awarii napędu ramienia i napędu talerza. Sama awaria ramienia faktycznie mogłaby wskazywać na spadnięty pasek. Ale dwie niezalezne awarie razem??? Hmmm...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mnie coraz bardziej śmieszą dywagacje ludzi, którzy jak widać nie mają bladego pojęcia o konstrukcji tego sprzętu :)
chudy_b pisze:cholera. Ja wiem, że czasem wykazuje sie skrajną tępotą. W opisie nie widze nic takiego. Nie kręci, nie rusza ramieniem. Ale o windzie nic nie wyczytałem.
Niesprawność windy powoduje brak reakcji systemu auto-startu bądź auto-stopu. Automatyka jest na tyle inteligentnie rozwiązana, że nie ruszy ramienia jeśli wie, że nie da się podnieść windy. Sprzedawca raczej nie jest tego świadom.
Reymont pisze:Nie myl serii 1300/1400 z 1500 mk2. Inny design mechanizmu windy. 8-)
Racja. Wiedziałem, że któryś z nich się różni, ale zapomniałem który :D
chudy_b pisze:Niestety talerz powinien wystartować bezpośrednio po wciśnięciu przycisku START.
Nie wystartuje, jeśli winda jest niesprawna lub jeśli nie wykryje płyty na talerzu.
Wystartuje, jeśli ręcznie przeniesiemy ramię nad talerz (nawet jeśli nie ma płyty).

Sprzedawca również wskazuje niedziałanie auto-stopu. Można się dopytać, ale zakładam że obsługiwał ręcznie ramię, odsłuchał stronę płyty, a na końcu po prostu nie zadziałał auto-stop. Ciężko odsłuchiwać cokolwiek bez obracającego się talerza.

Jeśli napęd gramofonu nie reaguje na ręczne przeniesienie ramienia to dopiero wtedy możemy uznać, że napęd jest uszkodzony.
zbyszek1982 pisze:Nie ma tam czujnika obecności płyty, więc powinien się kręcić.
Jak nie ma, jak jest? Człowieku, poczytaj trochę o sprzęcie zanim zaczniesz wystawiać wyrok.

Mam 2 takie gramofony, więc chyba można powiedzieć, że znam ten sprzęt całkiem dobrze.
Kwestię naprawy napędu windy opisałem bardzo dokładnie w oddzielnym wątku, już dawien dawno w dziale gramofonowym.

Moim zdaniem wszystko co jest warte powiedzenia na temat tego egzemplarza (przy zaocznej ocenie stanu) i co należałoby w nim wymienić zostało już powiedziane.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Dzieki Wojtek za konkrety.
Podsumowując. Brak paska w napędzie ramienia może dawać opisane objawy z nie kręceniem talerzem włącznie. Oczywiście mogą być inne poważniejsze przyczyny.
Pomyślę jeszcze, może spróbuję go kupić.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

No to nic tylko kupować. LICYTUJ! Najwyżej wtopisz z 800zł a potem drugie tyle na naprawę. Ale będzie technics.

Dla mnie informacja, że ktoś (a już w szczególności ktoś kto ma prawie 2k transakcji i na allegro zjadł zęby) wystawia od 1zł jako uszkodzony, i jeszcze pisze, że nie przyjmuje negatywów, to jest jednoznaczny sygnał, że problem nie sprowadza się do wymiany paska za dwa złote. Jakby tak było, to by wymienił ten pasek i sprzedał jako sprawny za konkretne pieniądze.
Awatar użytkownika
chudy_b

Dostałem odpowiedź od sprzedawcy.
Winda nie działała już wcześniej. Ręczne przeniesienie ramienia nad plytę nie włącza talerza. Czyli kicha :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

zbyszek1982 pisze:Ale będzie technics.
OŁ JE!
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

zbyszek1982 pisze: Ja myślę, że ten konkretny egzemplarz to jest uszkodzony szrot i szkoda sobie nim głowy zawracać.
Amen.

http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 63965.html
Tyle kosztują zazwyczaj te, które są w dobrym stanie :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

chudy_b pisze:Ręczne przeniesienie ramienia nad plytę nie włącza talerza. Czyli kicha :evil: :evil: :evil:
Zakładamy oczywiście, że sprawdził to po wciśnięciu przycisku on/off (włączeniu urządzenia). W przeciwnym wypadku, nie powinno to dziwić :)

Jednakże jeśli faktycznie napęd nie działa to nie ma co ryzykować.
Zresztą, miałeś kupować gramofon tangencjalny :D
Reymont pisze:Tyle kosztują zazwyczaj te, które są w dobrym stanie :)
Tyle że SL-12x0 mk2 to nie SL-16x0 mk2 :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Wojtek pisze: Jednakże jeśli faktycznie napęd nie działa to nie ma co ryzykować.
Zresztą, miałeś kupować gramofon tangencjalny :D
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Sl-1610 ma zastąpić Daniela i zostać u mnie na dłużej, dlatego skłonny jestem za niego zapłacić uczciwą cenę. Gramofon tangencjalny też pewnie kupię, ale bardziej w celach poznawczych przy znacznie mniejszym budżecie.
Awatar użytkownika
wesh

Post autor: wesh »

750 złotych... oby to był tylko pasek ;)
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
chudy_b

Nie ja go kupiłem.
Jeśli za kilka dni/tygodni wróci na Allegro, to będziemy mieć pewność że to nie pasek:-)
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

Lepiej skontaktować się z kupującym ;)
ODPOWIEDZ