Gramofon „trzeszczy”

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Gramofon „trzeszczy”

Post autor: pavlos »

Jeśli to "wiekowy" wzmacniacz Technicsa, to - oprócz potencjometru - są jeszcze inne źródła trzeszczenia, wywoływane mechanicznie, nawet na skutek drgań podłogi:
- izostaty - poprzełączaj źródła, bypass barwy itp., może akurat trafisz
- jak zdejmiesz górną obudowę, to prawdopodobnie zauważysz, że regulacje na przednim panelu są na pionowej płytce drukowanej, która z właściwą poziomą jest połączona złączem grzebieniowym na wcisk. U mnie była dosyć upierdliwa rozbiórka, ale się dobrałem i złącze przeczyściłem.
Pawelawd

Post autor: Pawelawd »

Inne wejścia niż phono nie trzeszczą więc nie wydaje mi się że jest to wina potencjometra
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

Panowie odprowadzanie potencjałów wykorzystując rurki grzejne z instalacji CO to na pewno nie jest dobry pomysł. Przeważnie w wymiennikowni są one opaskami metalizowanymi podłączone pod główną szynę wyrównawczą połączone z uziemieniem fundamentowym lub otokowym ale po drodze w dół, każdy z użytkowników łapiący się za rurkę jest skrótem prądowym.
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

Pawelawd pisze:
15 paź 2024, 22:51
Inne wejścia niż phono nie trzeszczą więc nie wydaje mi się że jest to wina potencjometra
Odłącz wkładkę i koszyk. Sprawdźmy czy samo ramie z okablowaniem również trzeszczy.
il cattivo

Post autor: il cattivo »

Zdejmij pokrywę wzmacniacza (oczywiście najpierw wyjmij wtyczkę z prądu - BHP to podstawa :D ) i spróbuj odłączyć wskazany strzałką i kółeczkiem wtyk a następnie "psiknij" go jakimś kontakt sprayem.
Załączniki
su-v660-innen_165786.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

xytrasik pisze:
15 paź 2024, 23:00
Panowie odprowadzanie potencjałów wykorzystując rurki grzejne z instalacji CO to na pewno nie jest dobry pomysł. Przeważnie w wymiennikowni są one opaskami metalizowanymi podłączone pod główną szynę wyrównawczą połączone z uziemieniem fundamentowym lub otokowym ale po drodze w dół, każdy z użytkowników łapiący się za rurkę jest skrótem prądowym.
No pewnie, że nie.
To tylko dla sprawdzenia przecież kwestii braku "uziemienia" na zasadzie "sztucznego obciążenia" jak dla anten np radowych do pomiaru współczynnika fali stojącej. W ten sposób sobie zdiagnozowałem nieprawidłowe mostkowanie gniazda instalacji dwuprzewodowej.
A u mnie Mario nie ma wymiennikowni jak widziałeś ;) oraz "drogi w dół" idzie do fundamentowego ale wiejskie budowlańce cośik zmaściły przed laty. I znowu muszę się czymś zając, eh... :? Pokażę Ci bo to jest gniazdo po drugiej stronie ściany akurat gdzie na zewnątrz jest skrzynka i płaskownik uziemiający do ziemi.
Do diagnozy w zasadzie każda metoda jest dobra, potem do szamana :D
ODPOWIEDZ