K8v8M pisze: ↑21 lut 2025, 18:14
Z tego co wiem wkładki MM nie umożliwiają poprawnych połączeń ze względu na zwarcie masy.
To fakt, ahaja o tym pisał, połączenie symetryczne w Shure V15 III można zafundować tnąc blaszkę uziemiającą koło kołka.
K8v8M pisze: ↑21 lut 2025, 18:14
Mnie się wydaje że 2 i 3 podłączam do tego co mam w RCA (gorący środkowy, zimny oplot) a do 1 masa z ramienia.
Dobrze myślę?
Sygnały wiadomo, z wkładki na parę skręconą w kablu symetrycznym i w przedwzmacniaczu na XLR pin 2 i 3. Ale z ekranami to już różnie bywa i zależy też od tego co jest w przedwzmacniaczu.
Bo - wiadomo, każdy ekran pary na pin 1 XLR do pre - ale jest jeszcze obudowa pre na obudowie wtyku i jest kołek do przykręcania... I gdzie/czy to producent połączył?
Przy ramieniu zaś mamy dwa ekrany z linii L i P oraz być może drut uziemienia?
Są tacy co zostawiają ekrany od strony ramienia niepodłączone a uziemienia ciągną drutem obok na kołek obudowy.
Są racy co łączą przy pre obudowę wtyku z pinem 1 i ekran przy gramofonie łączą jako uziemienia ramienia. w jednym kanale czasem w obu i nie ma już dodatkowego drutu uziemienia.
Są tacy co łączą wszystko i dają drut uziemienia.
I czasem brumi a czasem nie brumi, bo nie wiemy jak zorganizował prowadzenie masy producent przedwzmacniacza.
Trzeba eksperymentować czasem.