Okablowanie SME 3009

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Okablowanie SME 3009

Post autor: Ukaniu »

winylowy_luke pisze:
21 lut 2025, 07:40
A to nie jest tak, że po kablach XLR to normalnie tylko MC się da słuchać? A więc pojemność nie ma tutaj znaczenia!
MM chyba trzeba modyfikować jakoś aby zagrało po zbalansowanym.
Źródło MC czy MM jest bez znaczenia liczy się poprawność połączeń. Generalnie symetryczne połączenie jest lepsze a czy da się zastosować sensownie i wykorzystać zalety zależy od wzmacniacza.
K8v8M pisze:
20 lut 2025, 22:55
Czy pojemność kabla można zredukować skracając ich długość?
Planuję wbudować pre w plintę i zastosować ok 30 cm kabla.
Pewnie, im krótszy tym mniejszą pojemność wnosi. Trzeba pamiętać, że wkładki muszą być obciążone odpowiednią.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

A tak teraz kombinuje w głowie, jakby na przewodach -2 żyły w ekranie na jeden kanał połączyć :
Ekran zlutować z zimną , gorącą puścić normalnie , a z drugiej strony tego przewodu ciepłą normalnie , a do masy RCA przylutować ekran,a zimną uciąć i nie lutować , czy spadnie pojemność przewodu ,czy wzrośnie?
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Dario Antonio pisze:
21 lut 2025, 16:14
A tak teraz kombinuje w głowie, jakby na przewodach -2 żyły w ekranie na jeden kanał połączyć :
Ekran zlutować z zimną , gorącą puścić normalnie , a z drugiej strony tego przewodu ciepłą normalnie , a do masy RCA przylutować ekran,a zimną uciąć i nie lutować , czy spadnie pojemność przewodu ,czy wzrośnie?
Jeśli dobrze odczytuję... Tak czy siak jeden przewód z pary jest połączony z ekranem czy z jednej czy z drugiej.
Pojemność będzie wyższa. Sommer binary 234 różnicowo ma 50 pf/m zaś żyła do ekranu ok 100 pf/m, połączenie drugiej żyły do ekranu czy też nie - niewiele zmienia. To widać jak narysuje się schemat zastępczy kabla z trzema kondensatorami.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Ukaniu pisze:
21 lut 2025, 17:14
jeden przewód z pary jest połączony z ekranem
No tak , na jeden kanał ,od strony gramofonu, ciepły prosto do pre, a zimny połączony z ekranem .
A od strony pre zimny obcięty, tylko dolutowany ekran . Ziemia osobno , dodatkowy drut poza ekranem.
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
K8v8M

Post autor: K8v8M »

Ukaniu pisze:
21 lut 2025, 11:47
Źródło
Z tego co wiem wkładki MM nie umożliwiają poprawnych połączeń ze względu na zwarcie masy.
Jest to wprost napisane w instrukcji mojego pre.
Zamówiłem kabelek. Udało się znaleźć coś za 267 zł Oczywiście RCA oryginalny więc będę przerabiał.
Nie do końca jestem pewny czy wiem jak tę przeróbkę zrobić.
Mnie się wydaje że 2 i 3 podłączam do tego co mam w RCA (gorący środkowy, zimny oplot) a do 1 masa z ramienia.
Dobrze myślę?
K8v8M

Ukaniu pisze:
21 lut 2025, 11:47
Pewnie
Mam możliwość ustawienia obciążenia w pre
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

K8v8M pisze:
21 lut 2025, 18:14
Z tego co wiem wkładki MM nie umożliwiają poprawnych połączeń ze względu na zwarcie masy.
To fakt, ahaja o tym pisał, połączenie symetryczne w Shure V15 III można zafundować tnąc blaszkę uziemiającą koło kołka.
K8v8M pisze:
21 lut 2025, 18:14
Mnie się wydaje że 2 i 3 podłączam do tego co mam w RCA (gorący środkowy, zimny oplot) a do 1 masa z ramienia.
Dobrze myślę?
Sygnały wiadomo, z wkładki na parę skręconą w kablu symetrycznym i w przedwzmacniaczu na XLR pin 2 i 3. Ale z ekranami to już różnie bywa i zależy też od tego co jest w przedwzmacniaczu.
Bo - wiadomo, każdy ekran pary na pin 1 XLR do pre - ale jest jeszcze obudowa pre na obudowie wtyku i jest kołek do przykręcania... I gdzie/czy to producent połączył?
Przy ramieniu zaś mamy dwa ekrany z linii L i P oraz być może drut uziemienia? :mrgreen:
Są tacy co zostawiają ekrany od strony ramienia niepodłączone a uziemienia ciągną drutem obok na kołek obudowy.
Są racy co łączą przy pre obudowę wtyku z pinem 1 i ekran przy gramofonie łączą jako uziemienia ramienia. w jednym kanale czasem w obu i nie ma już dodatkowego drutu uziemienia.
Są tacy co łączą wszystko i dają drut uziemienia.
I czasem brumi a czasem nie brumi, bo nie wiemy jak zorganizował prowadzenie masy producent przedwzmacniacza.
Trzeba eksperymentować czasem.
ahaja

Post autor: ahaja »

Najpierw to się zorientuj/pomierz ramię i jego okablowanie ... bo jak się okaże, że wewnątrz jest kaszana z masami to Twoja robota pójdzie do kosza, łącznie z wydaną kasą.
------------------------------------------------------------------------
Sygnał to zawsze 2 przewody.
W przypadku gramofonu:
zielony - R
czerwony +R
niebieski -L
biały +L
czarny - uziemienie ramienia najczęściej, nie leci tym żaden sygnał, pełni funkcję ochronną/ekranującą.

Prawy kanał:
-R do 3ki w XLR
+R do 2ki w XLR
Lewy kanał:
-L do 3 w drugim XLR
+L do 2 w tym XLR
Do 1ek w obu wtykach XLR podpinasz ekrany tych przewodów.

Od strony ramienia:
- wszystkie czarne kabelki z uziemieniem ramienia podpinasz do ekranów.
K8v8M

Bardzo jasno wyjaśnione. Dziękuję.
Na początek zrobię to może przez przejściówkę żeby sprawdzić czy działa zanim zniszczę kabel za blisko trzy stówki.
ODPOWIEDZ