Atak Usa na Wenezuelę

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Atak Usa na Wenezuelę

Post autor: zelazny »

Amrowek, a myślałem, że Trump ma ludzi zajmujących się pisaniem listów. Wygląda na to, że nie i dlatego w liście pojawiła się pomyłka. Pewnie czytaliście o trumpowskiej radzie pokoju. Ciekawe, czy wyraz pokoju w nazwie, który brzmi dość patetycznie, ma naprawdę służyć pokojowi na świecie.
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

daru0105 pisze:
22 sty 2026, 10:17
Ukraina nas traktuje, jak UE. Bo niestety ten co go miał nikt nie ograć w Europie, jest pieskiem tylko u nogi Ursulki i ma gówno do gadania. Robi robotę więc dają mu tylko kosteczkę żeby nie był głodny i machał ze szczęścia ogonkiem
Żeby zostać, czy też nie zostać ogranym, trzeba najpierw wziąć udział w grze... Donka nikt w Europie nie ogra, bo nikt z nim nie gra. I nawet nie dlatego, że to akurat Donek, tylko pozycja polskiego premiera jest tam, gdzie jest i fajnie byłoby gdybyśmy w końcu zeszli na ziemię i sobie ją uzmysłowili. Nakręcanie ponad miarę naszej pozycji w regionie, to nasza wielowiekowa specjalność - Rzeczpospolita Obojga Narodów czy też Sanacja również cierpiały na tą przypadłość i gdy przyszedł czas weryfikacji sprawczości w regionie król okazał się nagi. Jesteśmy doklejką do mocarstw, co ciekawe a nawet zaskakujące, zupełnie poważną doklejką i fajnie byłoby utrzymać pozycję doklejki nr 1 w regionie.
Od jakiegoś czasu trwają przepychanki o wpływy we wszystkich doklejkach na świecie. Zresztą zawsze były ale obecnie Chiny, w odróżnieniu pod Związku Radzieckiego, prą ekonomicznie a nie politycznie. A w takiej Ameryce Południowej metali ziem rzadkich i innych surowców... Trzeba im tylko coś zaproponować, tzn tym dużym, bo do tych małych już sygnał poszedł - obudzisz się pewnego ranka i nie będzie teleranka a u drzwi stanie "załoga dzi" :)
Ogólnie nie lubię brać się za geopolitykę ponieważ jest bardzo złożona i żeby powiedzieć w niej coś sensownego potrzebna jest solidna kwerenda.
Najlepiej zacząć od szlaków przepływu kapitału :)
Jakoś tak wszelkie rady pokoju, praworządności i demokracji nie formują się tam, gdzie jest tylko piasek i jałowa gleba :P
Jak nie lubię cytować Rosjan, to jednego z nich przywołam - jeżeli w przestrzeni publicznej ktoś zaczyna mówić o patriotyzmie to znaczy, że chce coś ukraść :D
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
22 sty 2026, 20:17
Ale monopol na broń ma państwo a nie zwykły szary obywatel....
I dlatego Polska, jako kraj ma prawo oczekiwać w przyszłości profitów za tą pomoc - tak to działa w dyplomacji (działało dawniej przynajmniej), ale jak to mówił klasyk, albo się ma klasę, albo nie...
amrowek pisze:
22 sty 2026, 20:17
oj byś się zdziwił i to bardzo, bardzo im tego brakuje , artykuły pierwszej potrzeby na froncie i jedno i drugie. jak również rękawiczni nitrylowe, równie szybko się zużywają jak amunicja.
Wiesz o co proszą...o siekiery, szpadłe, piły (spalinowe to normalnie ja pier...e) , generatory, przewody elektryczne, gwoździe,...
Ale takie rzeczy mogą wysyłać ludzie - jeśli chcą, bezinteresownie. I nie ma to związku z tym co pisałem powyżej, to dwie oddzielne kwestie. Za taką pomoc, ewentualne "dziękuję", czy dobre słowo, też wystarczy.
Wojtek pisze:
22 sty 2026, 23:21
Z NATO nas nie wyrzucą. Broni nie odbiorą.
Nie będą nas szanowali, jak nie szanujemy sami siebie. Proste, trampek dłonią skinie, niejeden prezydent łasi się okrawki z pańskiego stołu.
Wojtek pisze:
Szczególnie wśród tych co miło wspominają Banderę...
To również demagogia. Facet walczył o niepodległość Ukrainy. My też gromiliśmy kozaków, ba, mamy nawet żołnierzy wyklętych, wśród których są nawet tacy, którym zdarzało się puścić z dymem chaty z małymi dziećmi. Spójrz na to z ich perspektywy, mogą nawet nie aprobować wszystkiego co robił, ale to dla wielu z nich, bohater. A dla nas bandyta. Co nie zmienia faktu że mamy wspólnego wroga na wschodzie i nie jest to dobry czas na zmuszanie władz Ukrainy do "gestów" - wprowadzanie wewnętrznych nieporozumień, to zysk Putina.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
23 sty 2026, 10:09
To również demagogia.
Oczywiście. Napisałem to na zasadzie quid pro quo ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
23 sty 2026, 10:14
Oczywiście. Napisałem to na zasadzie quid pro quo ;)
Ma to sens :) Przekaz klawiaturowy ułomny jest.
Nie wiem, może powinienem to wkleić w wątek o jajach, ale skoro tutaj o tym piszemy, to zacytuję dwie wypowiedzi Trumpa:
"Szanowny Panie Premierze Carney! Niniejszym pismem informuję, że Rada Pokoju wycofuje zaproszenie skierowane do Pana dotyczące przystąpienia Kanady do najbardziej prestiżowej Rady Przywódców, jaka kiedykolwiek powstała"

"Oprócz Trumpa dokument założycielski Rady Pokoju podpisali m.in.: premier Węgier Viktor Orban i prezydent Argentyny Javier Milei, a także przedstawiciele Bahrajnu, Maroka, Armenii, Azerbejdżanu, Bułgarii, Indonezji, Jordanii, Kazachstanu, Kosowa, Pakistanu, Paragwaju, Kataru, Arabii Saudyjskiej, Turcji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Uzbekistanu i Mongolii. "

Serio? A gdzie ten prestiż? Faceta, mimo całej tej armii i "dolarów" nie można brać poważnie... zdziecinniał, problem tylko że ktoś tym państwem kieruje i pod płaszczykiem Trumpa, może nieźle nawywijać.
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Post autor: Quarter »

"Obyś żył w ciekawych czasach" - stare złorzeczenie nagle staje się aktualne. Życie dziś, w globalnej perspektywie, z Trumpem na pierwszy planie, to trochę seks z tygrysem - i śmieszno, i straszno.

Przyznaję, że jestem amerykanofilem i dodatkowo znakomicie bliżej mi do Republikanów niż do Demokratów. Tzn, było, bo przestałem trochę rozumieć Republikanów. Rozumiem, czemu doszli do władzy. Rozumiem, dlaczego chcą ograniczyć wywalanie góry hajsu na cały świat, w tym na obronę Europy. Ale nie rozumiem, dlaczego posadzili gościa takiego jak DT. Te same cele możnaby (?) osiągnąć sadzając na "tronie" kogoś formatu choćby G. Busha Sr. A może już nie ma gosci takiego formatu? A może współczesny świat wymaga takiego cyrku, bo inaczej, na bardziej stonowane działania czy wypowiedzi, w powodzi szumu po prostu nikt już nie reaguje? Może dziś trzeba być patostreamerem, patoinfluencerem, a nawet patopolitykiem, aby zostać zauważonym i wysłuchanym?

Nie lubię krakać, ale ciężko oprzeć się wrażeniu, że stoimy przed jakimś globalnym konfliktem - może nie "pełnoskalowym", może hybrydowym, ale czuć trochę zapach napalmu o poranku. Tak przyzwyczailiśmy się przez kilkadziesiąt lat do wzglednego pokoju, w każdym razie w obszarze euroamerykańskim, że ciężko się do tej myśli przyzwyczaić.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki, Arcam FMJ CD23, Scott 480A, Vienna Acoustics Haydn 30th Jubilee, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
Wybacz, ale to jest demagogia najgorszego sortu.
Wcale nie, zobacz jak prawcowe partie zdobywają zwolenników Konfa i Korona,
Wojtek pisze:
Z NATO nas nie wyrzucą. Broni nie odbiorą.
ale już mareykany wyłączyć mogą.
Wojtek pisze:
Nie mam pojęcia.
kurczę myśłałem że masz ...trudno
Wojtek pisze:
Masz jakieś info o tym? Ciekawi mnie skala procederu.
Nie nie ma , nie zajmuje się tym i nie patrzę na to robię swoje.

Mozna tak jak Francja i WB w czasie II WŚ na poczatku ...stać i nic nie robić. Trochę się to później zemściło.

Sumienie można mieć czyste bo nie używane :D
zelazny pisze:
23 sty 2026, 08:39
Pewnie czytaliście o trumpowskiej radzie pokoju.
Jak klub golfowy...a kto tam jest ...USA i Azerbejdżan, Armenia, Węgry, Kosowo, Turcja, Bułgaria,Arabia Saudyjska, Jordania, Katar, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Bahrajn, Kazachstan, Uzbekistan, Pakistan, Mongolia, Indonezja.Argentyna, Paragwaj...nic dodać nic ująć...
Quarter pisze:
24 sty 2026, 11:58
Te same cele możnaby (?) osiągnąć sadzając na "tronie" kogoś formatu choćby G. Busha Sr.
hm no nie wiem,
Drugiego Regana jednak tam nie widać na horyzoncie.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

amrowek pisze:
24 sty 2026, 17:03
Wcale nie, zobacz jak prawcowe partie zdobywają zwolenników Konfa i Korona,
No właśnie stosując demagogię najgorszego sortu :) Muszą trafić do swojego elektoratu :)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
24 sty 2026, 17:13
No właśnie stosując demagogię najgorszego sortu Muszą trafić do swojego elektoratu
Populizm i wykorzystywanie waśni i różnic .
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

...trafiają do umysłów prostych, albo potrzebujących celu/powodu uzasadniającego własne działania...
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Patrząc na to co odpierdala w Stanach ICE, jak ludzie zaczynają się buntować... zaczynam się zastanawiać, czy film Civil War nie był trochę proroczy...
2 lata temu mocno naciągany się wydawał, teraz już mniej.
Kto nie widział polecam.
https://www.filmweb.pl/film/Civil+War-2024-10007248
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Straszne...To sie w głowie nie mieści co sie tam dzieje. Tylko teraz trudno uznac to za obronę...Ilu ich tam bylo, 5?6? Mieli przewagę liczebną, czlowiek lezal na ziemi a oni go z zimną krwią zastrzelili...
To sie skonczy tym ze ludzie w koncu rzeczywiście zaczną do nich strzlac. Powinni tą ICE w trybie nagłym rozwiązać bo to co czlonkowie tej bojówki wyprawiają to sie w pale nie mieści...
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Dario Antonio pisze:
25 sty 2026, 17:58
egzekucja
właśnie obejrzałem dokładnie ale :
"Resort bezpieczeństwa przekazał, że funkcjonariusz oddał strzały "w obronie własnej" - :think: nie ma co, ładnie działa system dupokracji przedstawicielskiej czy jak jej tam... no EGZEKUCJA, kolejna i nie ostatnia pewnie na ten moment
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Trump zaraz wywoła wojnę domową i podpali świat. Impeachment chyba konieczny :think:
ODPOWIEDZ