Firma pośrednicząca w zakupach w USA - szukam
- chudy_b
Jak w temacie. Może możecie polecić jakąś sprawdzoną firmę. Chcę coś kupić na ebay u . Sprzedawca nie oferuje wysyłki do Polski, a nie chce mi się z nim użerać.
-
Najlepiej mieć kogoś znajomego w Stanach. Są firmy pośredniczące np. http://www.multimedia-polska.pl/, ale zapłacisz za pośrednictwo jak za zboże. Nie wiem co chcsz kupić i za jaką kwotę, ale wysyłka przez pośrednika (w ogóle jakąkolwiek firmę) zwiększa szansę że przesyłka będzie podlegać opłątom celnym cło i VAT.ak Ci wysyła osoba fizyczna, prawdopodobieństwo jest znacznie mniejsze. Ja to przerabiałem co prawda nie na ebay, ale kupując na japońskim serwisie auctions.yahoo.co.jp, bo tam z kolei nie da się w cywilizowany sposób zapłacić.
Cezi
Cezi
- chudy_b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jedynie kurier pośredniczący albo "znajomy z Ameryki".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Albo jednak pogadać ze sprzedającym.
A może oferuje wysyłkę do innego kraju, gdzie masz znajomego?
A może oferuje wysyłkę do innego kraju, gdzie masz znajomego?

- Winters
http://www.polameronline.com/
Nie mam z tym żadnych doświadczeń, sprowadzałem sprzęt z USA przez inną firmę, która się już niestety zwinęła.
Nie mam z tym żadnych doświadczeń, sprowadzałem sprzęt z USA przez inną firmę, która się już niestety zwinęła.
DIOMEDES KATO
-
Ja często korzystam z oferty USBOX http://www.usbox.pl/ i zawsze jest wszystko fajnie u nich dograne. Nie ma problemów z opóźnieniami, a nawet można sobie wyliczyć przybliżone koszty za przesyłkę . Jest to zdecydowanie najlepiej zorganizowana firma logistyczna, z jaką miałem do czynienia.
- blispx
Re: Firma pośrednicząca w zakupach w USA - szukam
Ogólnie zasada jest taka że nigdy nie korzystam z pośrednika którego biuro mieści się w tym samym stanie w którym robię większe zakupy ze względu na podatki/TAX
Co do Polamer (IL) to korzystam z ich usług dość regularnie, ma to swoje plusy i minusy. Dość mizerny jest u nich sposób pakowania, ale to nie zawsze, czasami kombinują także na wadze, co skutecznie podwaja koszta, paczki w PL rozwozi losowy kurier, nie najwyższych lotów np. Siódemka lub jakiś noname ;p Do plusów (przynajmniej ostatnio) można zaliczyć fakt że ani jedna przesyłka idąca przez nich nie została mi oclona i opodatkowana trafiając na UC ale także czas jaki czekam na przesyłkę przeważnie nie dłuższej niż 7-10 dni roboczych łącznie z odprawą celną - przesyłka lotnicza. Na ~20 przesyłek nadanych Polamerem nic mi jak dotąd nie zaginęło i nie zostało zniszczone. I to chyba najważniejsze co trzyma mnie na razie przy nich
Oferta tego usbox wydaje mi się kusząca choćby ze względu na cenę konsolidacji ma to dla mnie ogromne znaczenie - nie omieszkam ich sprawdzić ;p
Co do Polamer (IL) to korzystam z ich usług dość regularnie, ma to swoje plusy i minusy. Dość mizerny jest u nich sposób pakowania, ale to nie zawsze, czasami kombinują także na wadze, co skutecznie podwaja koszta, paczki w PL rozwozi losowy kurier, nie najwyższych lotów np. Siódemka lub jakiś noname ;p Do plusów (przynajmniej ostatnio) można zaliczyć fakt że ani jedna przesyłka idąca przez nich nie została mi oclona i opodatkowana trafiając na UC ale także czas jaki czekam na przesyłkę przeważnie nie dłuższej niż 7-10 dni roboczych łącznie z odprawą celną - przesyłka lotnicza. Na ~20 przesyłek nadanych Polamerem nic mi jak dotąd nie zaginęło i nie zostało zniszczone. I to chyba najważniejsze co trzyma mnie na razie przy nich
Oferta tego usbox wydaje mi się kusząca choćby ze względu na cenę konsolidacji ma to dla mnie ogromne znaczenie - nie omieszkam ich sprawdzić ;p
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- zelazny
Nigdy nie miałem problemu, ponieważ mieszkam w Anglii.
Ale życzę powodzenia w kupowaniu LP z U.S.A. Zamawiając z U.S.A. płacę czasami za cło. Mam nadzieję, że znajdziesz rozwiązanie problemu sam zamówiłem niejeden album który był dostępny tylko w U.S.
Ale życzę powodzenia w kupowaniu LP z U.S.A. Zamawiając z U.S.A. płacę czasami za cło. Mam nadzieję, że znajdziesz rozwiązanie problemu sam zamówiłem niejeden album który był dostępny tylko w U.S.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie widzę związku szczerze mówiączelazny pisze:Nigdy nie miałem problemu, ponieważ mieszkam w Anglii.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Raz czy dwa nie zapłaciłem za cło. Jeżeli sprzedawca wyśle jako GIFT.
Myślę, że za 40 dolarów lub coś koło tego wysłałby ci ten album do Polski. Ja mniej więcej tyle płaciłem do Anglii.
PS
Wojtek zgadzam się sorki.

PS
Wojtek zgadzam się sorki.
- blispx
Pośrednika opłaca się kłopotać przy większych zakupach przekraczających wartość celną zwolnioną z podatku - zaniżenie kwoty w papierach importowych, ale także przy konsolidacji przesyłek w jedną większą - 1 opłata logistyczna. Nie sadzę aby kolega chudy_b zawracał sobie głowę z pośrednikami kupując 1 album.
Tak trochę BTW - ciekawe co nam da wprowadzenie, ponoć w przyszłym roku, TAFTA. Na pewno nie będzie już cła ale jak z opodatkowaniem VAT tego na razie nie wiadomo
Tak trochę BTW - ciekawe co nam da wprowadzenie, ponoć w przyszłym roku, TAFTA. Na pewno nie będzie już cła ale jak z opodatkowaniem VAT tego na razie nie wiadomo
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cło nie zniknie. TAFTA można rozpatrywać z perspektywy rozszerzenia obowiązującej unii celnej.blispx pisze:Na pewno nie będzie już cła
Zapewne pozostanie. Całkiem logicznie i z bardzo prostych względów.blispx pisze:ale jak z opodatkowaniem VAT tego na razie nie wiadomo
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam,
skontaktuj się ze sprzedającym i spytaj, czy istnieje możliwość wybrania sobie kuriera/sposobu wysyłki, ale wtedy musiałbyś się sam o to zatroszczyć. Dobrym rozwiązaniem byłoby, tak jak kolega wyzej (@szymonG) poleca, http://www.usbox.pl, mogę też się pod tym podpisać obiema rękami. Bardzo dobry serwis zajmujący się wysyłaniem paczek z USA do Polski. Przystępna cena, szybka wysyłka, a co najważniejsze drogą lotniczą. Wystarczy skorzystać z ich formularza wyceny, by oszacować cenę takiej paczuszki.
Poza tym jeszcze jedna kwestia. Nie przyznałeś się, co chciałbyś kupić i o jakiej wartości. Usbox współpracuje z Agencją Celną (mają nawet regulamin na stronie), której zadaniem jest oclenie towaru i tutaj jest taki myk:
I jeszcze z innej strony:
skontaktuj się ze sprzedającym i spytaj, czy istnieje możliwość wybrania sobie kuriera/sposobu wysyłki, ale wtedy musiałbyś się sam o to zatroszczyć. Dobrym rozwiązaniem byłoby, tak jak kolega wyzej (@szymonG) poleca, http://www.usbox.pl, mogę też się pod tym podpisać obiema rękami. Bardzo dobry serwis zajmujący się wysyłaniem paczek z USA do Polski. Przystępna cena, szybka wysyłka, a co najważniejsze drogą lotniczą. Wystarczy skorzystać z ich formularza wyceny, by oszacować cenę takiej paczuszki.
Poza tym jeszcze jedna kwestia. Nie przyznałeś się, co chciałbyś kupić i o jakiej wartości. Usbox współpracuje z Agencją Celną (mają nawet regulamin na stronie), której zadaniem jest oclenie towaru i tutaj jest taki myk:
W przypadku wysyłanych towarów o niskiej wartości (Rozporządzenie EWG nr 1186/09 art.23) oczywiście chodzi o rzeczywistą wartość towaru nie można np. kupując rower za 200 USD deklarować, że kosztuje 20 USD.
W takich przypadkach i tym podobnych Urząd Celny może zażądać kopii przelewu w celu potwierdzenia faktycznej zapłaty za towar.
I jeszcze z innej strony:
Także trzeba się przygotować na rózne możliwości...Zwolnione z opłat celnych mogą być przesyłki o charakterze upominkowym, których wartość nie przekracza ustalonej przepisami kwoty (do niedawna 45 € ). Na przesyłki może być nałożone cło i VAT lub tylko VAT. W praktyce wiele drobnych przesyłek jest zwalnianych z opłat celnych. Decyzja należy do urzędu celnego.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To co podaje USBox na swojej stronie to po prostu praktyka dotycząca wszystkich.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum