Jak czyścić płyty winylowe?
- Waluch
kup wodę demineralizowaną ( ok 3zł/5L ) , wlej 0,5L do naczynia, dodaj 2 krople płynu do naczyń Ludwik (zwykły), zamieszaj, namocz pędzel , rozprowadź dokładnie kilka razy po powierzchni płyty , następnie wytrzyj do sucha szmatką z mikrofibry, lub miękkim ręcznikiem kuchennym
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to co polecamy to "audiofilskie" sposoby? O ranyandy2004 pisze:Czy są jakieś nieaudiofilskie sposoby na mocno przykurzone płyty?

Pewnie, że są inne "przepisy"

Jeśli tani Ludwik jest zbyt audiofilski to namocz skarpetę (niekoniecznie czystą, ale bawełnianą najlepiej) w zmydlonej wodzie i nanieś ją na płytę.
Potem można np. nieaudiofilsko potraktować płytę suszarką do włosów

To raczej nie ma nic wspólnego z wymaganiami słuchaczy, a bardziej o stan płyty po myciu.andy2004 pisze:Nie ma przepisów dla mniej wymagających słuchaczy?
Ów "nieaudiofilskie" sposoby gwarantują chociażby pozostawianie osadów w rowku

Jeśli Ciebie to niewymagająco zadowala to proszę bardzo, wiesz już co robić

A tak na serio to jeśli nie chce się Tobie robić własnego płynu to możesz kupić jakiś tańszy na allegro.
Na konserwacji płyt chyba nie warto oszczędzać?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
O kolejny ziomal Zgierz to tak jak Lodz, ale na temat. Przy czyszczeniu raczej nie ma bardziej lub mniej wymagajacych, albo cos jest czyste, albo brudne. No ale jak chcesz to mozesz zastosowac wode destylowana + kilka kropel dobrego plynu do naczyn "Ludwika nie polecam, mierna jakosc"( jak nie chcesz kupowac to wez od sasiada pare kropelek) po umyciu delikatna szmatka dobrze przeplukaj woda destylowana, tylko musisz uwazac aby nie zamoczyc labela bo mozesz miec przykra niespodzianke jak ci sie odklei lub nastapi przebarwienie, na koniec delikatnie przetrzyj i odstaw do wyschniecia ale nie na sloncu czy kaloryferze. Popsuc tym nie popsujesz, a plyta bedzie nieco czysciejszaandy2004 pisze: Nie ma przepisów dla mniej wymagających słuchaczy?

- andy2004
- Kontakt:
Wojtku, nie chodzi o to, że jestem jakimś partaczem i dusigroszem, który robi wszystko na odwal się i jak najtaniej, ale jako niezbyt zagłębiony w temat miłośnik muzyki (a nie samego nośnika czy sprzętu) trochę się gubię w tych opisach i poradach, bo każdy pisze co innego.
Popatrz na ten wątek, jaki jest długi. Piętnaście stron o takiej ponoć prostej czynności jak czyszczenie płyty winylowej. Skoro to taka bułka z masłem, to o czym dyskutować? Oczywiście nie czytałem całego wątku, tylko pierwszą i ostatnią stronę. Wolę zapytać prosto z mostu o jakiś sprawdzony sposób dla żółtodzioba, zamiast studiować piętnaście stron, gdzie pewnie każdy napisał co innego. Po takiej lekturze będę wiedział wszystko i nic.
Nawet o czyszczeniu głowic w magnetofonach czytałem różne wywody, a tak naprawdę wystarczy sam spirytus rektyfikowany i wacik. Jednak zawsze znajdzie się grono majstrów, którzy muszą inaczej i potem czyta to człowiek niezagłębiony w temat i nie wie co ma robić. I jak w końcu zdecyduje się coś zrobić, to robi źle, bo miał mętlik w głowie.
Dlatego zależało mi na rozsądnym, sprawdzonym i w miarę tanim sposobie. Darek to ładnie wszystko opisał za co mu serdecznie dziękuję. Niedługo postaram się wyczyścić mój brudny singiel i zobaczyć jaki to da rezultat.
PS co rozumiecie poprzez "lepszy płyn do mycia naczyń"? W domu mam Pur Balsamowy z aloesem. Może być? Niedługo się skończy, więc tym razem mógłbym kupić inny.
PS2 przy pisaniu tego posta wpadłem na pomysł, aby zrobić dział z odpowiedziami na proste pytania (FAQ) i poradnikami dla mniej wprawionych wielbicieli czarnej płyty. Myślę, że wielu osobom oszczędziłoby to szukania, wertowania dziesiątek stron tematów itd. Wiem, że niektórzy lubią eksperymentować i testować różne sposoby we własnym zakresie, ale są też ludzie, którzy nie mają takiej smykałki lub też brakuje im na to czasu. Chyba warto to rozważyć.
Trochę przydługi post wyszedł, sorry
Popatrz na ten wątek, jaki jest długi. Piętnaście stron o takiej ponoć prostej czynności jak czyszczenie płyty winylowej. Skoro to taka bułka z masłem, to o czym dyskutować? Oczywiście nie czytałem całego wątku, tylko pierwszą i ostatnią stronę. Wolę zapytać prosto z mostu o jakiś sprawdzony sposób dla żółtodzioba, zamiast studiować piętnaście stron, gdzie pewnie każdy napisał co innego. Po takiej lekturze będę wiedział wszystko i nic.
Nawet o czyszczeniu głowic w magnetofonach czytałem różne wywody, a tak naprawdę wystarczy sam spirytus rektyfikowany i wacik. Jednak zawsze znajdzie się grono majstrów, którzy muszą inaczej i potem czyta to człowiek niezagłębiony w temat i nie wie co ma robić. I jak w końcu zdecyduje się coś zrobić, to robi źle, bo miał mętlik w głowie.
Dlatego zależało mi na rozsądnym, sprawdzonym i w miarę tanim sposobie. Darek to ładnie wszystko opisał za co mu serdecznie dziękuję. Niedługo postaram się wyczyścić mój brudny singiel i zobaczyć jaki to da rezultat.
PS co rozumiecie poprzez "lepszy płyn do mycia naczyń"? W domu mam Pur Balsamowy z aloesem. Może być? Niedługo się skończy, więc tym razem mógłbym kupić inny.
PS2 przy pisaniu tego posta wpadłem na pomysł, aby zrobić dział z odpowiedziami na proste pytania (FAQ) i poradnikami dla mniej wprawionych wielbicieli czarnej płyty. Myślę, że wielu osobom oszczędziłoby to szukania, wertowania dziesiątek stron tematów itd. Wiem, że niektórzy lubią eksperymentować i testować różne sposoby we własnym zakresie, ale są też ludzie, którzy nie mają takiej smykałki lub też brakuje im na to czasu. Chyba warto to rozważyć.
Trochę przydługi post wyszedł, sorry

Tutaj masz link na sprawdzony przepisandy2004 pisze:Dlatego zależało mi na rozsądnym, sprawdzonym i w miarę tanim sposobie.
http://www.myvinylmusic.com/apps/forums ... ing-liquid
Wiecej informacji znajdziesz tutaj, poczawszy od przepisu poprzez naprawe okladek, budowe szafek na plyty i duuuzo innych informacji. Niestety strona po angielsku.
http://www.soundfountain.com/amb/rc1.html
Potrzebujesz informacji to pisz

-

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 10:01 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sindsoron
- Kontakt:
nadgorliwość gorsza od faszyzmu ;peenneell pisze:choć "dostało" mi się od Wojtka za nadmierną dociekliwość
a najlepiej używać do tego forumowej mikstury (albo jak ktoś leniwy - kupnej) i myjki knosti :3 albo moczonej w miksturze szczotki welwetowej, ewentualnie szmatki z np. mikrofibry :3 przeczyścić je, a potem odstawić w nienasłonecznione miejsce do wyschnięcia, potem wpakować w NOWE koperty/folie antystatyczneeenneell pisze:JAK CZYŚCIĆ PŁYTY?
ANO DOBRZE!

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nawet Ciebie o to nie podejrzewałemandy2004 pisze:Wojtku, nie chodzi o to, że jestem jakimś partaczem i dusigroszem, który robi wszystko na odwal się i jak najtaniej

Bo sposobów czyszczenia płyt (jak i zdań na ten temat) jest wieleandy2004 pisze:ale jako niezbyt zagłębiony w temat miłośnik muzyki (a nie samego nośnika czy sprzętu) trochę się gubię w tych opisach i poradach, bo każdy pisze co innego.

Jw.andy2004 pisze:Popatrz na ten wątek, jaki jest długi.
Ponoć prosta czynność? Bułka z masłem? Jak uważaszandy2004 pisze:Piętnaście stron o takiej ponoć prostej czynności jak czyszczenie płyty winylowej. Skoro to taka bułka z masłem, to o czym dyskutować?

Gdyby było tak jak myślisz to faktycznie nie mielibyśmy o czym tutaj gadać i dyskusja byłaby o wiele krótsza.
To wiele tłumaczy.andy2004 pisze:Oczywiście nie czytałem całego wątku, tylko pierwszą i ostatnią stronę.
Dlatego też dostałeś odpowiedźandy2004 pisze:Wolę zapytać prosto z mostu o jakiś sprawdzony sposób dla żółtodzioba, zamiast studiować piętnaście stron, gdzie pewnie każdy napisał co innego.

Bardziej wszytko niż nic. Każdy jak podaje jakiś nowy sposób zazwyczaj go czymś argumentuje. Niedawno np. sprzeczałem się z Darkiem co do stosowania alkoholu spożywczego (to mi przypomina, że zapomniałem się jeszcze do tego odnieśćandy2004 pisze:Po takiej lekturze będę wiedział wszystko i nic.

Tak samo i tutaj, "wystarczy" kranówa i mydło, ale czy to jest faktycznie dobry i polecany przez większość sposób? To już osobna kwestiaandy2004 pisze:Nawet o czyszczeniu głowic w magnetofonach czytałem różne wywody, a tak naprawdę wystarczy sam spirytus rektyfikowany i wacik.

Ja głowice magnetofonowe potraktowałbym alkoholem izopropylowym, a nie spirytem

Te, które podałem to też są właśnie rozsądne, sprawdzone i w miarę tanie sposobyandy2004 pisze:Dlatego zależało mi na rozsądnym, sprawdzonym i w miarę tanim sposobie. Darek to ładnie wszystko opisał za co mu serdecznie dziękuję. Niedługo postaram się wyczyścić mój brudny singiel i zobaczyć jaki to da rezultat.

Prawie to samo co mikstura forumowaDarek pisze:Tutaj masz link na sprawdzony przepis
http://www.myvinylmusic.com/apps/forums ... ing-liquid

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 10:01 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
Widocznie cos w tym musi bycWojtek pisze:nie wiadomo czemu proponują zmieszanie dwóch rodzajów alkoholi
Wazne ze dziala i jest sprawdzone, a czy sklad taki czy inny to jest do wyboru. Tak samo jest z automatycznymi maszynkami do czyszczenia. Zawsze mozna sie czegos doszukiwac. tylko wytlumacz mi dlaczegoWojtek pisze:Prawie to samo co mikstura forumowa Nawet gorzej, bo nie wiadomo czemu proponują zmieszanie dwóch rodzajów alkoholi. Jedynym sensownym argumentem na to byłaby oszczędność na droższym izopropylu.

Robi wielka roznceWojtek pisze:Prawie to samo co mikstura forumowa

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sprawdziłem temat. Jedynie oszczędność, bo ogółem pogarsza to czystość mikstury. Także jak kto woliDarek pisze:Widocznie cos w tym musi byc

Zresztą, sam robisz to jeszcze inaczej więc o co chodzi?

Nie rozumiemDarek pisze:Jak do tej pory wiele osob na swiecie poszukuje super mikstury, ale nikomu sie to nie udalo.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
nie ;p wyschnąć ;p woda Ci wyparuje z płyty nawet przy tych 20 stopniach w pokoju :3eenneell pisze:DLATEGO, ŻE NIE MAJĄ WYSCHNĄĆ, TYLKO "OCIEKNĄĆ"
...ale tu i tak bardziej chodzi o semantykę ;p
Collection
Dokladnie stosuje swoja miksture. Juz ja przedstawialem, (a jakie sa efekty mojego czyszczenia to mozesz sie zapytac jednej z osob na forum, ktora ma moje plyty " na PW ") lecz wydaje mi sie ze chodzilo tu o inna wiec podalem, a sposobow czyszczenia jest wiele.Wojtek pisze:Zresztą, sam robisz to jeszcze inaczej więc o co chodzi?
Chcialem dac do zrozumienia ze niema uniwersalnej mikstury. Chyba wiesz o tym ze caly czs ktos poszukuje uniwersalnej mikstury do czyszczenia plyt i caly czas sa badania nad tym. Jesli masz takowa to zostales Baaaaaaaaardzo bogatym czlowiekiemWojtek pisze:Nie rozumiem

Wydaje mi sie ze pomagac poczatkujacym powinnismy.
Temat rzeka

Oj naczyscilem sie tego. Jak nie bylo spirytusu czy salicylka to czyscilo sie zwykla czysta i tez gralo. Oj to byly czasy i stary poczciwy magnetofon TonetteWojtek pisze: Nawet o czyszczeniu głowic w magnetofonach czytałem różne wywody, a tak naprawdę wystarczy sam spirytus rektyfikowany i wacik.
-
Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 10:02 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sindsoron
- Kontakt:
całość tej wody nie ścieknie ;p nie ma szans :3 to co nie ścieknie wyparuje w temperaturze pokojowej :3 a dzięki temu że to temperatura pokojowa to będzie parować powoli, ale dobrze i nie zostawi żadnych niechcianych rzeczy na winylu
Collection