DUAL 721 - płyta zacina sie pod koniec strony
-
Witam wszystkich serdecznie
Mam problem jak w temacie, chodzi o to że pod koniec strony płyta zacina się na jednej ścieżce i odtwarza ja w nieskończoność, próbowałem go ustawiać że tak powiem od nowa czyli, poziom i wywarzanie ramienia przez jakiś czas jest o.k. niestety po jakimś czasie problem powraca, zastanawiam się gdzie może tkwić problem?...nie ukrywam że z gramofonem mam do czynienia od października i narazie się generalnie wszystkiego uczę........antyskating ustawiłem na płycie bez ścieżek żeby nie ściągoło igły w zasadzie w żadnym miejscu płyty, być może należy ustawić tak żeby pod koniec płyty ramie delikatnie ściągało do środka(końca) płyty? dziękuje za odpowiedź i pomoc..pozdrawiam
Mam problem jak w temacie, chodzi o to że pod koniec strony płyta zacina się na jednej ścieżce i odtwarza ja w nieskończoność, próbowałem go ustawiać że tak powiem od nowa czyli, poziom i wywarzanie ramienia przez jakiś czas jest o.k. niestety po jakimś czasie problem powraca, zastanawiam się gdzie może tkwić problem?...nie ukrywam że z gramofonem mam do czynienia od października i narazie się generalnie wszystkiego uczę........antyskating ustawiłem na płycie bez ścieżek żeby nie ściągoło igły w zasadzie w żadnym miejscu płyty, być może należy ustawić tak żeby pod koniec płyty ramie delikatnie ściągało do środka(końca) płyty? dziękuje za odpowiedź i pomoc..pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaką masz wkładkę i igłę? Jaki ustawiasz nacisk i AS? Czy problem dotyczy każdej płyty czy tylko jednej?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam.dziękuje za odzew....obecnie mam założona wkładkę DMS 240 E, ale posiadam również Shure V15 II tylko igła się w niej skrzywiła(była budżetowa) i czekam na igłę SAS z Japonii (de facto skusiłem się po twojej recenzji) , wspomniane zjawisko nie zachodzi na każdej płycie, do tej wkładki DMS 240 E jest obecnie ustawiony nacisk 1,75 grama i antystaking jest na wartości 1,9 ......pozdrawiam
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: DUAL 721 - płyta zacina sie pod koniec strony
Przypuszczam, że jest źle wyregulowany układ auto-stop.
Pod koniec płyty języczek sprzężony z ramieniem dotyka do blaszki uruchamiającej kółko automatyki na powrót-stop.
Widać dotyka blaszki za wcześnie, powinien to robić tuż przed niekończącym się rowkiem.
Do tego też może coś w tym mechanizmie chodzić za ciężko.
Albo coś innego haczy - kabelki? automatyka? to tylko oko i gramofon na podstawce.
Pod koniec płyty języczek sprzężony z ramieniem dotyka do blaszki uruchamiającej kółko automatyki na powrót-stop.
Widać dotyka blaszki za wcześnie, powinien to robić tuż przed niekończącym się rowkiem.
Do tego też może coś w tym mechanizmie chodzić za ciężko.
Albo coś innego haczy - kabelki? automatyka? to tylko oko i gramofon na podstawce.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zastanawiające jest, że nie dotyczy to każdej płyty. Zakładam że przy tych płytach gdzie to się zdarza, zdarza się to zawsze, a nie losowo?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam ponownie....wygląda na to że proces tak jakby zaczął się pogłębiać................i wczoraj zaczęło zacinać się częściej i jakby wcześniej....i zaczęły zacinać się płyty które wcześniej się nie zacinały (zacina się losowo, nie na konkretnych płytach, tak jak wspomniałem wcześniej pod samym końcem strony)..........zastanawiam się czy po prostu ramie się nie zakurzyło jakoś mocniej i czy nie pomogło by zdjęcie przeciwwagi i przetarcie go? czy tak jak napisałem wcześniej na płycie bez rowków ustawić tak AS żeby mocniej ściągał pod koniec płyty? czy w ogólne problem dotyczy czegoś innego? może tak jak pisze Ukaniu coś haczy? jak myślicie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skąd w ogóle ludzie biorą pomysł, że należy ustawiać AS na bezrowkowej płycie? Z pewnością nie stąd, a za głupoty "skąd inąd" ciężko nam odpowiadać.
Ja bym zajrzał do środka, ale dopiero po próbie wyregulowania punktu auto-stopu. Instrukcja obsługi gramofonu do ręki (lub na ekran) i jazda
Ja bym zajrzał do środka, ale dopiero po próbie wyregulowania punktu auto-stopu. Instrukcja obsługi gramofonu do ręki (lub na ekran) i jazda

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
dziękuje za odpowiedź i sugestie............doszedłem o co chodziło............problem polegał na złym ustawieniu kata igły "vertical control"......udaoło się ustawić i w końcu graniak gra i się nie zacina teraz tylko czekać na igłę z Japonii..........pozdrowiska
- Ukaniu
- Kontakt:
Ten kąt miałby dawać takie efekty? - moim zdaniem problem leży/ał gdzie indziej.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
-
- Gramofon: Dual CS500 Dual 704
Witam!To może ja dołączę się do wątku.A więc jesienią kupiłem mojego duala 704 jesienią i czasami na końcu płyty zacinał lub już gdy się wyłączał igła cofała się po płycie.Gramofon miał rozsypany AS więc pojechał do esdarka no i chyba go przerósł bo zaczyna już znacinać . W tych dualach, przynajmniej w moim jest funkcja opadania igły na rozbiegówkę i teraz słucham płyt z wyłączeniem tej funkcji,zobadzymy czy to coś pomoże.
A no stąd że na płycie testowej jest na jej środku miejsce na sprawdzenie AS i opuszczając igłę w tym miejscu i ustawiając AS widać jak igła stoi w miejscu , lub przesuwa się do przodu albo do tyłu.Skąd w ogóle ludzie biorą pomysł, że należy ustawiać AS na bezrowkowej płycie? Z pewnością nie stąd, a za głupoty "skąd inąd" ciężko nam odpowiadać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przecież Twój Dual to półautomat, więc co masz na myśli przez "funkcję opadania igły na rozbiegówkę"?artpaw5 pisze:przynajmniej w moim jest funkcja opadania igły na rozbiegówkę
Pytając skąd miałem bardziej na myśli miejsce gdzie radzą tak robić.artpaw5 pisze:A no stąd że na płycie testowej
Płyta testowa nie jest bezrowkowa. Ustawienie AS na płycie testowej sprawdza się na ucho, a nie na oko.
Wykładaliśmy już ten temat wiele razy na forum, aż nie chce mi się tego na okrągło tłumaczyć.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Są płyty testowe z bezrowkowym szlakiem do ustawiania AS. Na tej samej płycie są też trzy szlaki (zewnętrzny, środkowy, wewnętrzny) do sprawdzenia poprawnego ustawienia AS "na ucho"Wojtek pisze: Płyta testowa nie jest bezrowkowa. Ustawienie AS na płycie testowej sprawdza się na ucho, a nie na oko.
Wykładaliśmy już ten temat wiele razy na forum, aż nie chce mi się tego na okrągło tłumaczyć.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Obok ramienia jest pokrętło trójkąt z kropką powoduje że ramie samo poprawia ustawienie nad rozbiegówką i myślę że na niekrtórych LP koniec nagrania pokrywa się z rozbiegiem singla ,ale są to tylko moje przypuszczenia i muszę dalej testować bez tej funkcji.Przecież Twój Dual to półautomat, więc co masz na myśli przez "funkcję opadania igły na rozbiegówkę"?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ah, chodzi Ci o wspomaganie ręcznego trafienia w start płyty. Teraz rozumiem 
Nie sądzę by ta funkcja miała jakikolwiek wpływ na Twoje problemy.

Nie sądzę by ta funkcja miała jakikolwiek wpływ na Twoje problemy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Będę szukał dalej sam i żadych serwisantów więcej trzy stówki poszły a gramofon fiksuje.
Do usłyszenia za czas jakiś (przeprowadzka) pozdro dla wszystkich na forum!
Do usłyszenia za czas jakiś (przeprowadzka) pozdro dla wszystkich na forum!