Dual 1246 - regulacja wysokości ramienia
-
Przywracam do życia Duala 1246. Mam kilka problemów dotyczących regulacji ramienia (nie chodzi tutaj o wyważenie i antyskating, gdyż z tym dobrze sobie radzę).
1. Podnoszenie ramienia do startu. Według mnie podnosi się zbyt wysoko. Po uruchomieniu ramię podnosi się ze stopki aż 16 mm.
2. Problem prawdopodobnie związany z pierwszym. Po starcie ramię opada na płytę i wszystko jest w porządku, ale im bliżej środka płyty tym bardziej ramię podnosi się do góry i w rezultacie poza połową igła nie dotyka już płyty, a na końcu jest około 2-3 mm nad płytą.
3. Automatyczne opadanie ramienia na krążki 12" działa z pewnym lekkim szarpnięciem. Ramię ustawia się prawidłowo, ale sekundę przed momentem opadania przesuwa się do środka o dodatkowe 5 mm przez co nie trafia na rozbiegówkę, tylko na połowę pierwszego utworu. Czy jest to wina pimpka (dorobiłem nowy z osłonki kabla koncentrycznego) czy raczej regulacji (śruba od regulacji pod logiem Dual jest lekko przesunięta i nie bardzo jest jak trafić tam śrubokrętem).
Na stronie 12 serwisówki jest trochę informacji o Vertical Lift, ale nie za bardzo potrafię sobie z tym poradzić, gdyż tam nie ma mowy o śrubie regulacyjnej (ta obok antyskatingu) oraz regulacja prowadzona jest bez wkładki.
1. Podnoszenie ramienia do startu. Według mnie podnosi się zbyt wysoko. Po uruchomieniu ramię podnosi się ze stopki aż 16 mm.
2. Problem prawdopodobnie związany z pierwszym. Po starcie ramię opada na płytę i wszystko jest w porządku, ale im bliżej środka płyty tym bardziej ramię podnosi się do góry i w rezultacie poza połową igła nie dotyka już płyty, a na końcu jest około 2-3 mm nad płytą.
3. Automatyczne opadanie ramienia na krążki 12" działa z pewnym lekkim szarpnięciem. Ramię ustawia się prawidłowo, ale sekundę przed momentem opadania przesuwa się do środka o dodatkowe 5 mm przez co nie trafia na rozbiegówkę, tylko na połowę pierwszego utworu. Czy jest to wina pimpka (dorobiłem nowy z osłonki kabla koncentrycznego) czy raczej regulacji (śruba od regulacji pod logiem Dual jest lekko przesunięta i nie bardzo jest jak trafić tam śrubokrętem).
Na stronie 12 serwisówki jest trochę informacji o Vertical Lift, ale nie za bardzo potrafię sobie z tym poradzić, gdyż tam nie ma mowy o śrubie regulacyjnej (ta obok antyskatingu) oraz regulacja prowadzona jest bez wkładki.
- chudy_b
Jak ustawić ramię w gramofonie?
ad 1,2 :
Masz problem z za wysoko podnoszącą windą. W serwisówce masz dział "Tonearm Lift". Do regulacji służy śruba nr 40. Napisali tam, że "wysokość powinna być 3-5mm" Mało precyzyjne to określenie. Z reguły chodzi o to, że przy podniesionym ramieniu igła powinna znajdować się w tym wypadku 3-5mm nad płytą. To trochę mało, celowałbym raczej w 5-8mm. Przy 3mm i pofalowanej płycie może być nieciekawie.
ad3:
Skoro śruba regulacyjne jest przesunięta tak że nie można się do niej dostać, to może gramofon jest po prostu źle zmontowany. Przyjrzyj się temu. To może być przyczyną złego funkcjonowania "vertical lift"
Masz problem z za wysoko podnoszącą windą. W serwisówce masz dział "Tonearm Lift". Do regulacji służy śruba nr 40. Napisali tam, że "wysokość powinna być 3-5mm" Mało precyzyjne to określenie. Z reguły chodzi o to, że przy podniesionym ramieniu igła powinna znajdować się w tym wypadku 3-5mm nad płytą. To trochę mało, celowałbym raczej w 5-8mm. Przy 3mm i pofalowanej płycie może być nieciekawie.
ad3:
Skoro śruba regulacyjne jest przesunięta tak że nie można się do niej dostać, to może gramofon jest po prostu źle zmontowany. Przyjrzyj się temu. To może być przyczyną złego funkcjonowania "vertical lift"
-
Jak ustawić ramię w gramofonie?
Kwestię trafiania w rozbiegówkę rozwiązałem:
- drobna poprawka przy wielkości pimpla,
- poprawienie dźwigni pomiędzy pokrętłem 45/33 a mechanizmem regulacji (śruby są w otworze),
Jeżeli chodzi o Vertical Lift to sytuacja wygląda trochę dziwnie. Kręcenie śrubą 40 nie przynosi żadnego rezultatu. Gdzie szukać przyczyny? Winda jest zacięta w skrajnym położeniu?
--- EDYCJA ---
Zauważyłem, że za wysokość ramienia odpowiedzialna jest jeszcze jedna regulacja. Kręcąc baryłką zaznaczoną na zdjęciu podnosimy/opuszczamy ramię w celu regulacji ustawienia. Teraz jeszcze ostatnie pytanie. Co tak naprawdę reguluje śruba 40, gdyż lekko ją rozregulowałem ...
--- EDYCJA nr 2 ---
Baryłka odpowiada za wysokość ramienia do operacji automatycznych (dzięki niej zmniejszyłem wysokość podniesienia z 16 do 6 mm).
Śruba numer 40 odpowiada za wysokość ramienia nad płytą przy operacjach manualnych.
Chudy_b dzięki za wskazówki
- drobna poprawka przy wielkości pimpla,
- poprawienie dźwigni pomiędzy pokrętłem 45/33 a mechanizmem regulacji (śruby są w otworze),
Jeżeli chodzi o Vertical Lift to sytuacja wygląda trochę dziwnie. Kręcenie śrubą 40 nie przynosi żadnego rezultatu. Gdzie szukać przyczyny? Winda jest zacięta w skrajnym położeniu?
--- EDYCJA ---
Zauważyłem, że za wysokość ramienia odpowiedzialna jest jeszcze jedna regulacja. Kręcąc baryłką zaznaczoną na zdjęciu podnosimy/opuszczamy ramię w celu regulacji ustawienia. Teraz jeszcze ostatnie pytanie. Co tak naprawdę reguluje śruba 40, gdyż lekko ją rozregulowałem ...
--- EDYCJA nr 2 ---
Baryłka odpowiada za wysokość ramienia do operacji automatycznych (dzięki niej zmniejszyłem wysokość podniesienia z 16 do 6 mm).
Śruba numer 40 odpowiada za wysokość ramienia nad płytą przy operacjach manualnych.
Chudy_b dzięki za wskazówki

-
Powracam do tematu regulacji wysokości ramienia w Dualu 1246. Przy odtwarzaniu płyt 12" nie zauważyłem problemu, gdyż wszystko działało poprawnie (igła trzyma się w rowku, na końcu trafia na "dobiegówkę" i przy końcu podnosi się do góry, a następnie wraca na swoje miejsce). Problem, który opisałem wcześniej powrócił przy odtwarzaniu płyt 7". Igła ewidentnie kieruje się do góry, kiedy zbliża się do końca płyty. Nie wiem czy jest to wina krzywego ramienia czy tylko niepoprawnej regulacji. Dla operacji ręcznych (gdy ramię jest na podniesionej windzie) to na początku płyty 12" jest na wysokości 6-7 mm, a na końcu płyty 7" już na wysokości 13-14 mm. W trakcie odtwarzania płyt 12" jest w porządku, gdyż nie są nagrywane tak blisko środka. Przy krążku 7" w okolicy 30-40 sekund do końca igła się podnosi i nie trafia już w rowek, przez co męczy jeden takt w kółko i nie idzie dalej. Wszelkie regulacje wykonałem zgodnie z serwisówką i nie da się już nic więcej z tego wycisnąć. Niepokoi mnie fakt, że ramię podniesione na windzie nie jest na równej wysokości od płyty na całej szerokości. Mam drugiego Duala 1246 na części (w sumie możnaby złożyć z niego bez problemu sprawny gramofon) i opcję przełożenia ramienia traktuję jako ostateczność. Sam talerz nie ma bicia i jest na poprawnej wysokości. Gramofon stoi na równym podłożu i jest wypoziomowany. Jak sobie z tym poradzić?
--- EDYCJA ---
Przyglądam się temu jak pracuje ramię bez włączonego napędu i płyty. Według mnie ramię jest proste, ale im bliżej środka płyty tym bardziej jest podstawione na windzie. Tak jakby nie opadała do końca, albo zbyt wcześnie zaczynała się podnosić. Na samym początku opada w porządku, ale już na końcu jest podstawione w miejscu, które zaznaczyłem na obrazku.
--- EDYCJA ---
Przyglądam się temu jak pracuje ramię bez włączonego napędu i płyty. Według mnie ramię jest proste, ale im bliżej środka płyty tym bardziej jest podstawione na windzie. Tak jakby nie opadała do końca, albo zbyt wcześnie zaczynała się podnosić. Na samym początku opada w porządku, ale już na końcu jest podstawione w miejscu, które zaznaczyłem na obrazku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spróbuj potwierdzić czy faktycznie winda się jakimś cudem podnosi kiedy ramię znajduje się bliżej środka.
Ja jednak podejrzewam krzywe ramię. Miałem tak kiedyś w Dualu 721.
Ja jednak podejrzewam krzywe ramię. Miałem tak kiedyś w Dualu 721.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 1246 - regulacja wysokości ramienia
Na szybko zmontowałem w całość drugiego Duala 1246 i występuje w nim dokładnie ten sam problem. Wydaje mi sie, że to kwestia regulacji. Zastanawiam się czy nie można wyregulować tego w okolicy łożyska ramienia. Dodatkowo w sieci zauważyłem, że steuerpimpel nie występuje tylko w jednym miejscu, ale jest również na dole przy mechaniźmie windy, a ja wymieniłem tylko ten odpowiedzialny za powrót ramienia. Czy można wyregulować punkt powrotu ramienia do góry?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz na myśli punkt kiedy załącza się autostop? Tak, da się to wyregulować. Serwisówka powinna odpowiedzieć co do "co i gdzie".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak. Chodzi mi o punkt, w którym ramię na końcu płyty zaczyna podnosić się do góry. Według mnie winda za wcześnie zaczyna się podnosić, przez co przed końcem płyty igła już wisi w powietrzu, ale mogę się mylić.
Łożysko ramienia posiada regulację horyzontalną i wertykalną. Może tam powinienem szukać rozwiązania problemu?
Łożysko ramienia posiada regulację horyzontalną i wertykalną. Może tam powinienem szukać rozwiązania problemu?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ta teoria nie ma sensu, gdyż automatyka Dualowska działa tak, że winda się podnosi dopiero jak załączy się mechanicznie autostop (czyli jak ramię "dotrze" do odpowiedniego punktu).neoox pisze:Według mnie winda za wcześnie zaczyna się podnosić, przez co przed końcem płyty igła już wisi w powietrzu, ale mogę się mylić.
Mechanizm polegający na powolnym podnoszeniu się windy podczas odtwarzania płyty byłby bardzo głupi, bo mógłby w łatwy sposób prowadzić właśnie do tego typu kwiatków.
Próbuj.neoox pisze:Łożysko ramienia posiada regulację horyzontalną i wertykalną. Może tam powinienem szukać rozwiązania problemu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sprawdziłem łożyska zgodnie z serwisówką. Wszystko wygląda poprawnie. Problem pozostaje w dalszym ciągu nierozwiązany. Intryguje mnie fakt dlaczego w drugim Dualu 1246 występuje dokładnie taki sam problem (nie sądzę, żeby oba miały krzywe ramię lub były fizycznie uszkodzone). Skoro ramię opiera się na windzie to powinno mieć taką samą wysokość nad płytą zarówno na brzegu jak i przy środku płyty. Tutaj ewidentnie coś idzie nie tak i to sporo. Chociaż przy tej długości ramienia to 10mm na końcu może być spowodowane 1mm na początku (przy łożysku). Czy ktoś ma jakieś propozycje?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sprawdzałeś stan zawieszenia mechanizmu? Jesteś pewien co do trzymania poziomu gramofonów?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ramię w pierwszym dualu było uszkodzone (skrzywione). Po wymianie ramienia gra w pełni sprawnie 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak dobrze podejrzewałem na początku 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam.
Chciałbym podpiąć się pod tego posta z tym że chodzi o duala 1228 . Kupiłem do niego wkładkę Grado black i efekt jest taki że po położeniu igły na płytę, krawędź dolna wkładki nie jest równoległa do powierzchni płyty, a takie ustawienie sugeruje instrukcja wkładki. Krawędź wkładki (patrząc z boku) jest uniesiona z przodu. Mógłbym oczywiście osiągnąć równoległość podkładają coś pod wkładkę dystansując ją z przodu od headhella, co wymusiłoby odpowiedni kąt, ale aż mnie skręca na samą myśl o takiej"partyzantce". Moje pytanie to czy ten model ma, a jeśli tak to gdzie regulację wysokości ramienia?
Pozdrawiam.
Chciałbym podpiąć się pod tego posta z tym że chodzi o duala 1228 . Kupiłem do niego wkładkę Grado black i efekt jest taki że po położeniu igły na płytę, krawędź dolna wkładki nie jest równoległa do powierzchni płyty, a takie ustawienie sugeruje instrukcja wkładki. Krawędź wkładki (patrząc z boku) jest uniesiona z przodu. Mógłbym oczywiście osiągnąć równoległość podkładają coś pod wkładkę dystansując ją z przodu od headhella, co wymusiłoby odpowiedni kąt, ale aż mnie skręca na samą myśl o takiej"partyzantce". Moje pytanie to czy ten model ma, a jeśli tak to gdzie regulację wysokości ramienia?
Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A co z ramieniem? Jest równoległe?turuburu pisze:Kupiłem do niego wkładkę Grado black i efekt jest taki że po położeniu igły na płytę, krawędź dolna wkładki nie jest równoległa do powierzchni płyty, a takie ustawienie sugeruje instrukcja wkładki.
Jakoś trzeba sobie radzićturuburu pisze:Mógłbym oczywiście osiągnąć równoległość podkładają coś pod wkładkę dystansując ją z przodu od headhella, co wymusiłoby odpowiedni kąt, ale aż mnie skręca na samą myśl o takiej"partyzantce".

Nie.turuburu pisze:Moje pytanie to czy ten model ma, a jeśli tak to gdzie regulację wysokości ramienia?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum