Rysy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
Sposób na pozbycie się rys? Raczej nie istnieje, uszkodzenia są trwałe. Coś jak przejechanie gwoździem po płycie CD, tyle że nadal da się słuchać 
Wiem, że jest taki patent (drogi, ale jest), który polega na tym, że urządzenie nagrzewa płytę i ścina wierzchnią warstwę, usuwając powierzchowne rysy. Czy to zdaje egzamin? Nie wiem, ale i tak, co z głębokimi rysami?
Polecam umycie płyty. Większość trzasków może pochodzić z wyładowań elektrostatycznych, nagromadzonych na powierzchni płyty

Wiem, że jest taki patent (drogi, ale jest), który polega na tym, że urządzenie nagrzewa płytę i ścina wierzchnią warstwę, usuwając powierzchowne rysy. Czy to zdaje egzamin? Nie wiem, ale i tak, co z głębokimi rysami?
Polecam umycie płyty. Większość trzasków może pochodzić z wyładowań elektrostatycznych, nagromadzonych na powierzchni płyty

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pioos
- Kontakt:
Rysy
Potwierdzam w większości przypadków wystarczy umyć płytę z dodatkiem środka antystatycznego i większość trzasków znika.
Rysa powoduje raczej cykliczne pykanie niż trzaski.
Są nowe płyty bez jednej ryski a trzeszczą jak zepsute radio i całe porysowane które grają świetnie.
Rysa powoduje raczej cykliczne pykanie niż trzaski.
Są nowe płyty bez jednej ryski a trzeszczą jak zepsute radio i całe porysowane które grają świetnie.
Moja kolekcja płytek --> http://pioos.ksu.pl/
Zapraszam
Zapraszam
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
W dziale "Konserwacja" jest wątek o czyszczeniu płyt 
Gotowe płyny znajdziesz chociażby na allegro czy np. w sklepie winyle.pl

Gotowe płyny znajdziesz chociażby na allegro czy np. w sklepie winyle.pl
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- adamerso
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
A co to? Ramię czyszczące? To tylko do czyszczenia na sucho się nadaje, ale nie jest to zbyt wydajna metoda 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- adamerso
Re: Rysy
szczerze mówiąc - nie wiem, leżało to używamWojtek pisze:A co to? Ramię czyszczące? To tylko do czyszczenia na sucho się nadaje, ale nie jest to zbyt wydajna metoda

A metoda może i niezbyt wydajna, ale w zasadzie samoczynna

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
Teoretycznie w jakimkolwiek. To jest taka niezależna akcesoria.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jest metoda tzw "zacierania rys" . Nie da sie w 100% zatrzec rysy, ale mozna lekko zlagodzic stuki. Metoda polega na odworzemiu wstecznym plyty z zastosowaniem igly o dosyc twardym zawieszeniu /np mf 100/ i zwiekszeniu jej docisku z 1,5....2 do / 2,5... w porywach 3,5 g - nie mozna przesadzic!/. Zabieg trzeba wykonac okolo 20-30 razy. Bedzie troszke lepiej, ale calkiem zatrzec sie nie da.maciekNNC pisze:Witam ! istnieje może jakiś sposób by pozbyć się rys na płcie ? chodzi mi o maksymalne zniwelowanie trzasków. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
Muszę przyznać, że prezentujesz dość dziką metodę... ale jest to jedna z tych, które są na tyle zwariowane, że mogą zadziałać 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
PrzetestowaneWojtek pisze:Muszę przyznać, że prezentujesz dość dziką metodę... ale jest to jedna z tych, które są na tyle zwariowane, że mogą zadziałać

Jeszcze jedno. Metoda wstecznego odtworzenia czasami potrafi zlikwidowac przeskok na plycie. Nie zawsze to pomaga, ale kilka razy uratowalem w ten sposob bardzo cenne pozycje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rysy
A tak w ogóle to robisz tego typu operację dopiero po umyciu czy może jeszcze przed czy jak?
W jaki sposób odtwarzacz płytę do tyłu, pomijając posiadanie gramofonu z taką opcją? Ręcznie?
W jaki sposób odtwarzacz płytę do tyłu, pomijając posiadanie gramofonu z taką opcją? Ręcznie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Rysy
Jesli plyta przeskakuje, to jesli nie mam mozliwosci, badz chceci jej zwrocic zaczynam od jej umycia. Jesli to nie pomaga zabieram sie za odworzenie wsteczne. Npedzam recznie /wczesniej oczywiscie demontuje pasek napedowy/ . Czasem tez kombinuje z przeciazaniem antyscatingu w nadziei, ze w ten sposob wymusze na igle by wrocila na wlasciwy tor i go przetarla..... no i ustatecznosc - igla i mocna lupa gdy wszystko zawiedzie. Jak juz sie uda dowolnym sposobem naprawic..myje plyte ponownie.