wkładka + igła pro ject debut III
-
- krisdebowski
Re: wkładka + igła pro ject debut III
czyli moze nie warto płacić 180 zł za om10 jak za 100 zł jest om5
przy moim sprzęcie cudów nie oczekuję, ale chce kupic jak najlepsza igłę do jego możliwosci
przy moim sprzęcie cudów nie oczekuję, ale chce kupic jak najlepsza igłę do jego możliwosci
zestaw naim + kudos
zestaw harman kardon + paradigm
Zestaw denon + wharfedale
Technics sl1500c + ortofon red / blue + audiotechnika 540 + pre iskra1
sporo kabli, słuchawki i szafka
listwa taga harmony pf1000v2
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
-
- krisdebowski
ok. dzięki za pomoc. kupie om10
zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ciężko mi odpowiadać jasno na niejasne pytanie. Nie zawsze mam ochotę domyślać się o co tak naprawdę chodzi drugiej stroniekrisdebowski pisze:odpowiedz jasno bo co wątek to inne informacje

Gdyby w rzeczywistości tak było (brak różnic) to polecanie OM 10 względem niższych modeli byłoby w tej sytuacji dość debilne, nie uważasz?krisdebowski pisze:czy bedzie różnica miedzy igłami om5e i om10e (skoro wkładki są takie same), bo jak nie to po co płacić 80zł więcej?
Tak więc spokojna głowa

To zdanie tyczyło się "igieł Wamatowych", czyli zamienników. Wamat nie oferuje oryginalnych igieł Ortofona, mimo że sprzedaje wkładki z oryginalnymi igłami.Wojtek pisze:Nie ma za to różnicy między igłami Wamatowymi do OM 5 i 10 (dlatego też mają jednakową cenę).
Sprzedaje ten sam zamiennik po tej samej cenie jako igła eliptyczna do OM 10 i OM 5.
To fakt. Nie wiem tylko czy Conrad wysyła swoje wkładki w pudełkach sklepowych czy też opakowaniach hurtowych jak Wamat.krisdebowski pisze:conrad nie jest wiele tańszy, bierze za przesyłkę więcej niż wamat
Dla mnie osobiście bardzo męczące jest takie ciągłe poddawanie dobrej rady pod wątpliwość, szczególnie jeśli ta wątpliwość opiera się głównie o elementarne braki wiedzowe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krisdebowski
nie mam braków elementarnych tylko błędne informacje na forum...
kończąc temat podaj Wojtku gdzie kupic wkładkę z igłą om10 by zapłacić własnie za to - skoro twierdzisz że wamat sprzedaje to samo jako om5 i om10 to muszę poszukać gdzie indziej
chwalił się ktoś na forum zakupem tej igły (om10)
kończąc temat podaj Wojtku gdzie kupic wkładkę z igłą om10 by zapłacić własnie za to - skoro twierdzisz że wamat sprzedaje to samo jako om5 i om10 to muszę poszukać gdzie indziej
chwalił się ktoś na forum zakupem tej igły (om10)
zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wskaż mi je to poprawiękrisdebowski pisze:nie mam braków elementarnych tylko błędne informacje na forum...

Powtarzam (już trzeci raz), to co napisałem o Wamacie dotyczy jego oferty zamienników igieł, a nie wkładek.krisdebowski pisze:skoro twierdzisz że wamat sprzedaje to samo jako om5 i om10 to muszę poszukać gdzie indziej
Już myślałem że jaśniej nie da się tego wytłumaczyć, a jednak...
Wkładki Ortofon OM ma oryginalne i OM 5 to OM5, a OM10 to OM10. Dlatego też produkty te mają różne ceny.
Wspomniane zamienniki igieł są oferowane oddzielnie jako nieoryginalne igły 5 i 10, ale mają taką samą cenę. Dlaczego? Bo jest to ten sam produkt.
By jeszcze bardziej ułatwić i uniknąć kolejnych nieporozumień, może podam od razu linki allegro.
Zamiennik igły 5/10 (Wamat): http://allegro.pl/nowa-igla-ortofon-nad ... 08475.html
Oryginalna wkładka OM 5 (Wamat): http://allegro.pl/nowa-oryginalna-wklad ... 56477.html
Oryginalna wkładka OM 10 (Wamat): http://allegro.pl/nowa-oryginalna-wklad ... 26146.html
Oryginalna wkładka OM 10 (Conrad): http://allegro.pl/wkladka-magnetyczna-d ... 58240.html
Oczywiście interesuje Cię jedna z tych dwóch ostatnich ofert.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krisdebowski
wszystko jasne, potomni tez będą mieli łatwiej
znalazłem info że dla mojego gramofonu om10 nie zagra dużo lepiej niż om5, masz jakies w tym temacie doświadczenia / informacje ?
ja na jakims forum audio wyczytałem że om5 gra lepiej niż om10 ale to oczywiście cudze odczucia
jak kupowałem adapter pare lat temu to też gdzieś czytałem że om5 jest w nim montowany (mnie sie trafił om3) i jest to najlepsze co może być dla takiego sprzętu
różnica w cenie prawie 100% ale o ile jakość dzwięku ?

znalazłem info że dla mojego gramofonu om10 nie zagra dużo lepiej niż om5, masz jakies w tym temacie doświadczenia / informacje ?
ja na jakims forum audio wyczytałem że om5 gra lepiej niż om10 ale to oczywiście cudze odczucia
jak kupowałem adapter pare lat temu to też gdzieś czytałem że om5 jest w nim montowany (mnie sie trafił om3) i jest to najlepsze co może być dla takiego sprzętu
różnica w cenie prawie 100% ale o ile jakość dzwięku ?
zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mimo wszystko nadal oczekuję, że wskażesz mi te błędne informacje na forum.
No, chyba że przyznajesz się do pitolenia
Wybacz, ale nawet nie chce mi się już komentować bzdur zaczerpniętych "skądś tam gdzieś tam". Chyba nie ma wkładki czy igły która miałaby same złote opinie w sieci.
PJ Debut z tego co pamiętam był sprzedawany razem z OM3, OM5, a także OM10.
Dzisiaj jest oferowany razem z 2M Red, a jak już wspomniałem, to ten sam pułap jakościowy co OM10 (mimo że OMka jest mocno tańsza).
Zresztą, jakie to ma znaczenie? Według mnie żadne
Przyszedłeś z pytaniem i dostałeś z marszu konkretną poradę. Takie jest moje zalecenie, bo mam mocne przeczucie, że będziesz z tego zadowolony i że jest to dobra droga.
Jest to podyktowane moją wiedzą i doświadczeniem.
Doprawdy nie wiem dlaczego przez tyle dni wałkujemy jeszcze kwestię czy ów rada jest oby na pewno sensowna oraz czy przypadkiem nie postradałem zmysłów radząc tak, a nie inaczej (a tak to powoli zaczyna wyglądać).
Jaki miałbym interes w wpuszczaniu Ciebie w maliny? Trochę więcej zaufania kris.
No, chyba że przyznajesz się do pitolenia

Wybacz, ale nawet nie chce mi się już komentować bzdur zaczerpniętych "skądś tam gdzieś tam". Chyba nie ma wkładki czy igły która miałaby same złote opinie w sieci.
PJ Debut z tego co pamiętam był sprzedawany razem z OM3, OM5, a także OM10.
Dzisiaj jest oferowany razem z 2M Red, a jak już wspomniałem, to ten sam pułap jakościowy co OM10 (mimo że OMka jest mocno tańsza).
Zresztą, jakie to ma znaczenie? Według mnie żadne

Przyszedłeś z pytaniem i dostałeś z marszu konkretną poradę. Takie jest moje zalecenie, bo mam mocne przeczucie, że będziesz z tego zadowolony i że jest to dobra droga.
Jest to podyktowane moją wiedzą i doświadczeniem.
Doprawdy nie wiem dlaczego przez tyle dni wałkujemy jeszcze kwestię czy ów rada jest oby na pewno sensowna oraz czy przypadkiem nie postradałem zmysłów radząc tak, a nie inaczej (a tak to powoli zaczyna wyglądać).
Jaki miałbym interes w wpuszczaniu Ciebie w maliny? Trochę więcej zaufania kris.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
krisdebowski, Dla tych, którzy uważają firmę project za producenta patery do prezentacji tortu powieszenie spinacza biurowego na tym ramieniu będzie strata kasy. Nie sugerowałbym się mocno skrajnymi opiniami. Mam obojętny stosunek do ich produktów, nie miałem i raczej nie zamierzam mieć. Mogę natomiast wypowiedzieć się o wkładkach Ortofona i igłach OM5 OM 10.
Ja nie usłyszałem kolosalnej różnicy po zamontowaniu OM 10 względem OM5. Nie było większej "gęstości" dźwięku i nadal nie wiedziałem, w którym rzędzie siedzi skrzypek (to w odniesieniu do bzdur gazetowo-forumowych w opisach wkładek i ramion).
Natomiast dźwięk z OM10 był bardziej uporządkowany, różnica niewielka, ale jednak. Kolejne różnice pokazały się po ułożeniu igły. Mam sporo płyt, które nie są pierwszej świeżości i często blisko labela zaczynała się kakofonia. OM 10 radziła sobie zdecydowanie lepiej, wiele zniekształceń było mniej upierdliwych albo znikało. Podobnie z delikatnymi rysami czy innymi znakami czasu. Pierwsze skojarzenie - wreszcie prawidłowo ustawiłem wkładkę
ale potem zmieniałem tylko igły i nadal OM 10 wygrywała. Gdybym znów miał kupić tego Ortofona, dorzuciłbym te 63,95 zł 
Ja nie usłyszałem kolosalnej różnicy po zamontowaniu OM 10 względem OM5. Nie było większej "gęstości" dźwięku i nadal nie wiedziałem, w którym rzędzie siedzi skrzypek (to w odniesieniu do bzdur gazetowo-forumowych w opisach wkładek i ramion).
Natomiast dźwięk z OM10 był bardziej uporządkowany, różnica niewielka, ale jednak. Kolejne różnice pokazały się po ułożeniu igły. Mam sporo płyt, które nie są pierwszej świeżości i często blisko labela zaczynała się kakofonia. OM 10 radziła sobie zdecydowanie lepiej, wiele zniekształceń było mniej upierdliwych albo znikało. Podobnie z delikatnymi rysami czy innymi znakami czasu. Pierwsze skojarzenie - wreszcie prawidłowo ustawiłem wkładkę