[K] kabel uziemiający Technics
- marcin_N
Jak w temacie. Z jednej strony musi być zakończony widełkami. Obecny, który zrobiłem z Cincha niestety nie zdaje egzaminu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Się nie dziwięmarcin_N pisze:Obecny, który zrobiłem z Cincha niestety nie zdaje egzaminu.

A zwykły drut nie da rady?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Waluch
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się
A jeśli chcesz mieć elegancko oplecione to myślę, że jakiś tani kabelek antenowy typu "kawał druta z izolacją" też dałoby radę 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- marcin_N
Re: [K] kabel uziemiający Technics
Problem tkwi w tym, że zwykły kabelek bez końcówki nie ma prawa trzymać się w gnieździe uziemienia gramofonu, po prostu za każdym razem wypada. Próbowałem go zaklinować wykałaczką, ale też niestety nie dawała rady. Obecnie wziąłem kabelek video od cincha, jedno złącze typu mini-jack wsadziłem do gramofonu i jakoś się trzyma. Z drugiej strony uciąłem je, obdarłem kawałek izolacji i drut wsadziłem do GND z zatrzaskiem w ampli. Skutek tego jest taki, że jak podkręcę głośność w amplitunerze już gdzieś na 3/4 (oczywiście przy wyłączonym gramofonie) to i tak słuchać delikatne buczenie oraz szum, które zwiększają się równomiernie aż do maksymalnej głośności. Oczywiście przy regulacji głośności na "ludzki" poziom owego buczenia i szumów tak bardzo nie słychać, ale nie byłbym sobą gdybym zaakceptował taki stan rzeczy, dlatego najbardziej zależałoby mi na oryginalnym kabelku, który jak mniemam wyeliminował by ten problem definitywnie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przyklej go taśmąmarcin_N pisze:Problem tkwi w tym, że zwykły kabelek bez końcówki nie ma prawa trzymać się w gnieździe uziemienia gramofonu, po prostu za każdym razem wypada. Próbowałem go zaklinować wykałaczką, ale też niestety nie dawała rady.

Nie byłbym taki pewien.marcin_N pisze:dlatego najbardziej zależałoby mi na oryginalnym kabelku, który jak mniemam wyeliminował by ten problem definitywnie.
Mój gramiak też trochę buczy (cicho, ale jest), nawet jeśli jest wyłączony i mam sprawny kabelek uziemienia (oryginalny). W takiej sytuacji winę można zwalić także na kable sygnałowe oraz ew. przewody w ramieniu. Gdybym umiał lutować to już bym miał sprawę z głowy

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Czegoś nie rozumiem. Zazwyczaj pin uziemienia jest zakręcany i wystarczy owinąć pina kawałkiem druta dokręcić i po kłopocie. Pisze "zazwyczaj" bo spotkałem się jeszcze z blaszką uziemiającą pod którą wkłada się goły drut lub widełki i zatrzaskuje blaszke.marcin_N pisze:Problem tkwi w tym, że zwykły kabelek bez końcówki nie ma prawa trzymać się w gnieździe uziemienia gramofonu, po prostu za każdym razem wypada...
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Sindsoron
- Kontakt:
w technicsach jest takie gniazdo na kabel uziemiający ;pJacK pisze:Czegoś nie rozumiem. Zazwyczaj pin uziemienia jest zakręcany i wystarczy owinąć pina kawałkiem druta dokręcić i po kłopocie. Pisze "zazwyczaj" bo spotkałem się jeszcze z blaszką uziemiającą pod którą wkłada się goły drut lub widełki i zatrzaskuje blaszke.
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Nie ma jak oświecenie
Swoją drogą po co wprowadzają firmowe patenty kiedy znane jest dobre i sprawdzone rozwiązanie. Nigdy nie lubiłem technicsa i aż mi się dupa marszczy na myśl że będę zmuszony kupić magnetofon od tego producenta.

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ogółem w tych późniejszych Technicsach T4P po prostu zrezygnowano z kabli sygnałowych wystających z gramofonu, zastępując je wyjściami. Dotyczyło to także kabla uziemienia. W oryginale jak się wszystko kupowało to oczywiście kabelek był dołączany, ale na rynku wtórnym, przy hurtowym sprowadzaniu sprzętu to takie rzeczy jak oryginalne kable ginąJacK pisze: Swoją drogą po co wprowadzają firmowe patenty kiedy znane jest dobre i sprawdzone rozwiązanie.

Jednakże nie jest to problem, bo jak już wspomniałem wcześniej, wystarczy zakombinować z drutem

To nie dobrze. Po gramofonach Technics najbardziej zasłynął właśnie z magnetofonów i to nie żartJacK pisze:Nigdy nie lubiłem technicsa i aż mi się dupa marszczy na myśl że będę zmuszony kupić magnetofon od tego producenta.

Aczkolwiek jeśli chodzi o taki prawdziwy hi-end to bardziej dotyczyło to magnetofonów szpulowych

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- marcin_N
Problem rozwiązany. Kupuję taki kabel: http://allegro.pl/przewod-do-gramofonu- ... 57248.html
U tego sprzedającego i tak będę kupować igłę, więc zaoszczędzę na przesyłce.
U tego sprzedającego i tak będę kupować igłę, więc zaoszczędzę na przesyłce.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No i spoko
Zapomniałem o tym przewodzie od Wamata.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum