Dual 741 - problem z dociskiem
-
- Gramofon: SL-1510/Grado Silver
W niedawno nabytym 741 pojawił się problem-mianowicie po dociążeniu płyty krążkiem na talerz jako że miękko zawieszony obciera o obudowę.Czy można i jak podnieść zawieszenie talerza i ramienia aby problem ustąpił-są trzy śruby zabezpieczone farbą- jeszcze ich nie ruszałem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 741-problem
Chodzi Ci o docisk? Ile waży?endriu pisze:mianowicie po dociążeniu płyty krążkiem na talerz
Przypuszczam, że jest zbyt ciężki jak na ten gramofon. Modyfikowanie gramofonu by przyjął taki docisk jest bezcelowe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 741 - problem
Waży dobre 0,5 kg,będę w domu to zważę,szkoda byłoby go uszczuplać ale jak nie będzie wyjścia...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 741 - problem
Pół kilo? Przecież to już się zalicza pod ciężki docisk.
Absolutnie nie do Duali ani do większości gramofonów z zawieszeniem.
Duale tej serii raczej nie posiadają regulacji zawieszenia. Musiałbyś wymienić sprężyny, ale tak jak już napisałem, moim zdaniem byłoby to zupełnie bezcelowe.
Absolutnie nie do Duali ani do większości gramofonów z zawieszeniem.
Duale tej serii raczej nie posiadają regulacji zawieszenia. Musiałbyś wymienić sprężyny, ale tak jak już napisałem, moim zdaniem byłoby to zupełnie bezcelowe.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 741 - problem z dociskiem
Te trzy śruby mają regulację-pytanie tylko do czego należy się odnieść przy pomiarze próbując je ruszyć-wiadomo że talerz musi być wypoziomowany.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie pomogę, bo nie mam w zwyczaju wspierania czegoś co uważam za głupie, wybacz. Załatw sobie lżejszy docisk albo docisk zakręcany jeśli już musisz go używać na tym gramofonie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zukzukzuk
Wojtku - bez przesady
Jedni uważają, że pomaga (i sprawdzili to nausznie). Inni, że to nie ma sensu. Bywa różnie. Zależy co z czym i gdzie...
Pozdrówka!

Jedni uważają, że pomaga (i sprawdzili to nausznie). Inni, że to nie ma sensu. Bywa różnie. Zależy co z czym i gdzie...
Pozdrówka!
Jacek
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Podejrzewam że Wojtkowi właśnie chodziło o to z czym. Czyli że na sprężynowanym lekkim chassis coś takiego może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, 18:47 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Gdybym nawet uniósł zawieszenie wyżej to przy tym dociążeniu straciłoby swą sprężystość i cały sens niezależnego chassis poszedłby w ....dlatego krążek pójdzie do tokarza na odchudzenie.Niemniej jednak temat regulacji tego zawieszenia pozostawiam otwarty.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie zrozumiałeś. Bacek zrozumiałzukzukzuk pisze:Jedni uważają, że pomaga (i sprawdzili to nausznie). Inni, że to nie ma sensu. Bywa różnie. Zależy co z czym i gdzie...

Najlepiej o połowę, ale i tak uważam, że lepiej by się tu sprawdził docisk zakręcany.endriu pisze:dlatego krążek pójdzie do tokarza na odchudzenie
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zukzukzuk
Przecież wiadomo , że Andrzej (logicznie rzecz biorąc), po pierwszych doświadczeniach "odchudzi" docisk do sporo mniejszej wagi, która zapewne NIE ZASZKODZI zawieszeniu, ale przy okazji chciałby je poprawić, jeśli to możliwe. Stąd dalsze pytanie o "trzy śruby". Dopiero po tym nastąpił post Wojtka (o niecelowości dociskania tego typu chasis), który zasugerował również, że Go źle zrozumiałem.Bacek pisze:Podejrzewam że Wojtkowi właśnie chodziło o to czym. Czyli że na sprezynowanym lekkim chassis coś takiego może przyniesc wiecej szkody niż pożytku.
Sądzę jednak, że dobrze zrozumiałem sugestię - w tym wypadku, Wojtek uważa stosowanie docisku za delikatnie ujmując - niezbyt dobry pomysł ("jeśli już musisz go używać na tym gramofonie.")
Jacek
- Reymont
Mnie zastanawia pewien fakt. Dlaczego producenci gramofonów nie dodawali ich w komplecie skoro poprawiają one odsłuch? Bo chyba nie dodawali prawda? Mam na myśli gramofony produkowane seryjnie a nie rzeźbione w szopach pseudoaudiofilske sprzęty.
- tollo
Producenci gramofonów mieli takie w sprzedaży, jednak nie wiem nic o tym by dodawane były fabrycznie do gramofonu. Na pewno swoje dociski miały firmy: Thorens, Yamaha, Michell, Pro-Ject.
- zukzukzuk
Wielu rzeczy nie dodawali, bo przed laty nie było takiej wiedzy, doświadczenia, potrzeby czy możliwości... Nie mniej - wśród starych sprzętów jest równie dużo (albo i więcej) rozwiązań, które do dziś są najlepszeReymont pisze:Mnie zastanawia pewien fakt. Dlaczego producenci gramofonów nie dodawali ich w komplecie skoro poprawiają one odsłuch? Bo chyba nie dodawali prawda? Mam na myśli gramofony produkowane seryjnie a nie rzeźbione w szopach pseudoaudiofilske sprzęty.

Jacek
- Reymont
Ale przed laty był RYNEK! Spokojnie ze sto razy większy niż dzisiaj. Właśnie wtedy była wiedza, doświadczenie i potrzeby... O możliwościach nie wspominam, bo co to za sztuka, aby wytoczyć takiego buca z lekkiego stopu?
Moje pytanie dotykało tematu z drugiej strony. Skoro nie dodawali fabrycznie, to znaczy, że nie było w tym sensu (czytaj: dociski nie poprawiają brzmienia), bo koszty takiego docisku, nie oszukujmy się, są praktycznie zerowe.
Moje pytanie dotykało tematu z drugiej strony. Skoro nie dodawali fabrycznie, to znaczy, że nie było w tym sensu (czytaj: dociski nie poprawiają brzmienia), bo koszty takiego docisku, nie oszukujmy się, są praktycznie zerowe.