dbx Disc
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: dbx Disc
Z tym dbx, to wyszło tak przez przypadek bo nigdy nie podejrzewałem że ktoś kiedyś wymyślił jakiś dekoder do płyt analogowych. Czy istnieją jeszcze jakieś podobne lub inne rozwiązania dekodujące sygnał ze specjalnie przygotowanych płyt ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
dbx Disc
Tak. Oprócz systemów Dolby i dbx, powstał także system CX do redukcji szumów u analogowych źródeł.JacK pisze:Czy istnieją jeszcze jakieś podobne lub inne rozwiązania dekodujące sygnał ze specjalnie przygotowanych płyt ?
System ten, podobnie jak dbx, polegał na kodowaniu sygnału poprzez m.in. kompresję, tak by przepuszczony przez dekoder sygnał miał zwiększoną dynamikę i stosunek sygnału do szumu. CX został wymyślony i wprowadzony przez CBS (Columbia) w latach '80tych, głównie pod kątem płyt winylowych. Columbia myślała, że ich system stanie się standardem na winylach. Tak się jednak nie stało. System się nie przyjął wśród melomanów, jeszcze gorzej niż płyty dbx. Zostało wydanych bodajże około 50 albumów kodowanych w systemie CX. Nie były to żadne specjalne wydania, gdyż ukazały się również niekodowane wersje tychże albumów.
Płyta CX odsłuchiwana bez dekodera, podobnie jak płyta dbx, zabrzmi raczej gorzej niż standardowe wydanie

System ten zdobył największą popularność na innym nośniku, a mianowicie na płytach LaserDisc

Tyle dygresji.
A tak poza tym to masz kwadrofonię na winylu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Te płyty z kodowaniem CX są oznaczone w katalogu CBS jako "CX i jakiś numer". Czy to tylko jakaś zbieżność przypadkowa i płyty z kodowaniem CX są oznaczone inaczej np. stikerami na okładce jak w przypadku dbx ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
dbx Disc
Nie, tylko numerem katalogowym i co najwyżej jakąś wzmianką na labelu czy okładce. Żadnych naklejek itp. wyróżnień w stylu dbx 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Poniżej zdjęcie możliwych połączeń dokodera DBX. Jak prawidłowo wpiąć go w system składający się z gramofonu, przedwzmacniacza gramofonowego, przedwzmacniacza liniowego oraz końcówki mocy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
dbx Disc
Gramofon->przedwzmacniacz gramofonowy->dekoder->przedwzmacniacz liniowy.
Na przykładzie tyłu dekodera z fotki, bierzemy pod uwagę wejścia/wyjścia po lewej stronie
(wszak są podpisane "preamp or receiver"
).
Na przykładzie tyłu dekodera z fotki, bierzemy pod uwagę wejścia/wyjścia po lewej stronie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Już dwa razy przegrałem licytacje o dekoder DBX
Ale cały czas przeglądam oferty więc myśle że coś może w końcu trafie. Chwilowo udało mi się wylicytować kolejne płyty z DBX oraz album Joan Baez - Diamonds & Dust od nautilusa czyli będzie jak porównać z identycznym wydaniem ale bez DBX które wcześniej nabyłem. Sie więc zobaczy co ten DBX był warty 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
dbx Disc
Miejmy nadziejęJacK pisze:Ale cały czas przeglądam oferty więc myśle że coś może w końcu trafie.

A seria "Nautilus SuperDisc" to nie były właśnie te DBX'owe?JacK pisze:oraz album Joan Baez - Diamonds & Dust od nautilusa czyli będzie jak porównać z identycznym wydaniem ale bez DBX które wcześniej nabyłem.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Wygląda na to że Nautilus wydawał tak że część nakładu szła jako DBX , reszta normalnie. Poza stikerem na okładce wersje DBX mają stosowne oznaczenie na lebelu. Jak wróce z dyżuru to postaram się zrobić fotke i wkleje.
- JacK
Obiecane fotki. Co ciekawe na płycie z DBX nie mogę nigdzie znaleść numerów matrycy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
dbx Disc
Zaiste ciekaweJacK pisze:Co ciekawe na płycie z DBX nie mogę nigdzie znaleść numerów matrycy.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Nadal jestem bez dekodera DBX więc po prostu odpaliłem obie płyty i porównałem sobie co za dźwięki usłyszę. Wersja nazwijmy ją "normalna" nagrana jest bardzo dobrze nawet momentami wybitnie , nie mam się do czego przyczepić. Natomiast DBX jest nagrany ze sporym szumem słyszalnym pomiędzy utworami. Co ciekawe szum własny płyty jest dużo mniejszy. Wyraźnie słychać jak kończy się nagrany utwór to szumi jak Niagara na wiosne, potem jest przejście między utworami ,słychać tylko delikatny szum płyty , następnie gdy zaczyna się utwór wielki szum znowu powraca. Poza tym poziom nagrania jest nieco wyższy niż w wersji normalnej, po prostu jest głośniej. Wyciszenia utworów kończą się szybciej jakby nagle urywają się nie dochodząc do zera, w wersji "normalnej" wyciszenie jest długie aż do zera. Brzmienie DBX-u nie posiada podstawy basowej, gra wyłącznie środkiem i górą, z takim bardzo delikatnym metalicznym pogłosem. To tyle odsłuchu bez dekodera na który cały czas poluje 

- JacK
Jak kogoś interesuje temat dbx na płytach gramofonowych to znalazłem dwa stare wątki na angielskojęzycznym forum:
http://www.stevehoffman.tv/forums/showt ... p?t=143257
http://www.stevehoffman.tv/forums/showt ... hp?t=59896
http://www.stevehoffman.tv/forums/showt ... p?t=143257
http://www.stevehoffman.tv/forums/showt ... hp?t=59896
- JacK
Dopiero dzisiaj mnie olśniło jak już zakupiłem dekoder DBX czy go będę mógł bez bólu włączyć w system. Mój obecny system to gramofon -> przedwzmacniacz gramofonowy -> przedwzmacniacz liniowy -> końcówka mocy. Wg. schematu w takim układzie dekoder DBX zostanie włączony pomiędzy przedwzmacniacz gramofonowy , a przedwzmacniacz liniowy. Tyle że mój ból polega na tym że w takim układzie każda płyta będzie dekodowana czyli w przypadku zwykłych płyt sygnał zostanie zniekształcony.
Z łaski swojej popatrzcie na fotki poniżej i może ktoś wymyśli jak to wszystko połączyć aby za każdym razem gdy zechce posłuchać zwykłej nie kodowanej płyty fizycznie nie odłączać z systemu dekodera DBX.
Z łaski swojej popatrzcie na fotki poniżej i może ktoś wymyśli jak to wszystko połączyć aby za każdym razem gdy zechce posłuchać zwykłej nie kodowanej płyty fizycznie nie odłączać z systemu dekodera DBX.
- Krzyś
nie wiem, czy to są przyciski "radiowe" (wciśnięcie jednego spowoduje wyciśnięcie wszystkich innych), czy raczej takie jak "checkbox" (można wcisnąć każdy niezależnie), czy może te do taśmy się nawzajem wykluczają, najprawdopodobniej jednak wszystkie można wcisnąć niezależnie, co sugeruje użyte w instrukcji sformułowanie.JacK pisze:Dopiero dzisiaj mnie olśniło jak już zakupiłem dekoder DBX czy go będę mógł bez bólu włączyć w system. Mój obecny system to gramofon -> przedwzmacniacz gramofonowy -> przedwzmacniacz liniowy -> końcówka mocy. Wg. schematu w takim układzie dekoder DBX zostanie włączony pomiędzy przedwzmacniacz gramofonowy , a przedwzmacniacz liniowy. Tyle że mój ból polega na tym że w takim układzie każda płyta będzie dekodowana czyli w przypadku zwykłych płyt sygnał zostanie zniekształcony.
Zgodnie z tą instrukcją na panelu czołowym dekodera jest przycisk włączający dbx dla płyt. Ponieważ jest to przycisk, to może być on również wyciśnięty, a przynajmniej tak sugeruje logika.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony