Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Eh, kolejny.
Pierwsza strona tego tematu i (najlepiej) instrukcja obsługi do łapki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PiotrekZPłocka
Gramofon: C.E.C. 8002

Post autor: PiotrekZPłocka »

Witam. Zakupiłem gramofon C.E.C. 8002 z wkładką i igłą które są bez opisu. Czy nacisk (zważony) 1,75 g. będzie odpowiedni? Wydaje się grać poprawnie, ale wolę się upewnić. Uprzedzając pytania-antiskating ustawiony poprawnie.
Szanuj zdanie innych, ale przede wszystkim szanuj siebie.

MOJA KOLEKCJA WINYLI
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Na to chyba nikt nie odpowie. Zgaduj zgadula :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PiotrekZPłocka
Gramofon: C.E.C. 8002

Post autor: PiotrekZPłocka »

To chyba muszę tak zostawić na razie :D
Szanuj zdanie innych, ale przede wszystkim szanuj siebie.

MOJA KOLEKCJA WINYLI
kowalskyy

Re: Teoria i praktyka kalibracji ramienia

Post autor: kowalskyy »

Witam.

Odświeżam temat i liczę na waszą pomoc albo przynajmniej odpowiedzi naprowadzające. Czytam i przeglądam forum od paru w dni w chwili wolnego, ale nie mogłem znaleźć wszystkich konkretnych informacji. Wrzucam zdjęcia sprzętu :

https://www.dropbox.com/s/3isdp74bc276g ... 6.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/frrzusam9lb73 ... 7.jpg?dl=0

"Po zamontowaniu wkładki należy ustawić Tracking Force, czyli nacisk igły na płytę. Bez specjalnej wagi możemy wyważyć ramię w miarę dokładnie w sposób następujący:
a) sprawdzić jaki nacisk jest zalecany przez producenta wkładki, igły - nacisku igły nie mogłem nigdzie znaleźć,
b) wyłączyć antyscating (pozycja 0 lub jeżeli ramię z antyscatingiem na żyłce, zdejmując odważnik z żyłka) - co tutaj? Wkładka Philips 400 i z tego co widzę nie mam w ogóle możliwości kalibracji
c)zdjąć ramię z widełek i przesuwając odważnik do tyłu doprowadzić ramię do pozycji równoległej z płytą czyli w pozycje tzw. Lewitacji, zrównoważyć ramię z odważnikiem -spoko
d) odważnik przeciwwagi posiada skalę, która ustawiamy w pozycje zero(nie ruszając samego odważnika) - czyli ten walcowy,obrotowy element na ramieniu? Skala wcięcia?
e) w tej chwili ramie jest wyskalowane i przekręcając odważnik razem ze skala uzyskujemy wagę w gramach według cyferek skali - a może chodzi tutaj o ten przełącznik z okręgiem i elipsą i cyferkami?

Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Bacek »

Słabo na tych fotkach widać ale przełącznik z cyferkami kółkiem i elipsą to pewnie antyscating.

Na przeciwwadze którą masz przymocowaną do końca ramienia nie ma jakiejś podziałki?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czemu cytujesz ogólny instruktaż z jakiegoś innego forum/strony? :)
kowalskyy pisze:nacisku igły nie mogłem nigdzie znaleźć
Nie masz oryginalnej igły, więc możemy zgadywać jaki powinien być odpowiedni :) Testowo załóż, że to 2g.
kowalskyy pisze:co tutaj? Wkładka Philips 400 i z tego co widzę nie mam w ogóle możliwości kalibracji
Na pierwszym zdjęciu widać regulację AS, Pomiędzy stopką, a podstawą ramienia. Elipsa dla igieł eliptycznych, okrąg dla igieł sferycznych. Skoro nie wiesz jaką masz igłę to możesz sobie strzelać :)
kowalskyy pisze: czyli ten walcowy,obrotowy element na ramieniu? Skala wcięcia?
Tak. Im dalej przesuniesz ciężarek od końca ramienia tym większy będzie nacisk na igłę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

A skalę powinieneś mieć wyciętą na tym "ciężarku". Coś jak tu na zdjęciu
Załączniki
counter.png
kowalskyy

Na przeciwwadze którą masz przymocowaną do końca ramienia nie ma jakiejś podziałki?
No właśnie nie ma żadnej podziałki. Jedynie za podziałkę mogę uznać wcięcia, widoczne paski na samym ramieniu z ciężarkiem.
Czemu cytujesz ogólny instruktaż z jakiegoś innego forum/strony
To jest z kartki Wamatu, jak kupowałem igłę. A cytuję, żeby mieć konkretne odniesnie do tego co piszę i dla was ;d.
Nie masz oryginalnej igły, więc możemy zgadywać jaki powinien być odpowiedni :) Testowo załóż, że to 2g.
Igła kupiona w sklepie Wamat. Być może nie jest oryginalna, nie znam się. PHILIPS G400 - spherical.

Czyli operuje tylko cięzarkiem na ramieniu, a przeciwwage dokręcam tylko do stopnia żeby ramię nie latało w góre i w dół?
kowalskyy

A skalę powinieneś mieć wyciętą na tym "ciężarku". Coś jak tu na zdjęciu
No właśnie nie ma żadnej skali. Jutro podeśle lepsze zdjęcie.
Awatar użytkownika
Bacek

Jak nie masz na niej podziałki to ustawienie w równowagę nic Ci nie da bo potem nie wiadomo o ile przekręcić żeby mieć konkretny nacisk. Bez wagi będzie trudno.

A co do nie orginalnej igły. We wkładkę może i ona wchodzi ale podatność i siła nacisku zależy też od zawieszenia igły a w wypadku takiego noname jest ona nieznana. Moze być taka jak oryginalnej wkładki a może być zupełnie inna.
Awatar użytkownika
Bacek

To wygląda na coś podobnego do Philips GA 108. to faktycznie bazuje na nacięciach na ramieniu ale nie mając tego w reku nie bardzo rozumiem jak to działa. Ściągnij sobie instrukcję, tam jest procedura ustawiania.

http://www.vinylengine.com/library/philips/ga-108.shtml

Ok chyba łapię, najpierw ten mały pierścień pomiędzy wkładką a osią ramienia przesuwasz max w stronę łożyska ramienia. Potem tą dużą przeciwwagą regulujesz do równowagi, a potem znowu tym małym pierścieniem przesuwasz w stronę wkładki. Pierwsze nacięcie to 2g, drugie 3 a trzecie 4.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Bacek pisze:Ok chyba łapię, najpierw ten mały pierścień pomiędzy wkładką a osią ramienia przesuwasz max w stronę łożyska ramienia. Potem tą dużą przeciwwagą regulujesz do równowagi, a potem znowu tym małym pierścieniem przesuwasz w stronę wkładki. Pierwsze nacięcie to 2g, drugie 3 a trzecie 4.
Właśnie tak to działa, choć co do nacięć to kwestia skali. Jeśli wartości skali AS są do 3 to ostatnie nacięcie na ramieniu pewnie właśnie odpowiada naciskowi 3g.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Gramofon: Technics SL-D202

Post autor: feelgoodhit »

Ostatnio zastanawiałem się nad pewnym elementem kalibracji i może wy będziecie znali odpowiedz. Czy dla Technicsa SL-D202 ustawia się wysokość ramienia?
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:
Bacek pisze:Ok chyba łapię, najpierw ten mały pierścień pomiędzy wkładką a osią ramienia przesuwasz max w stronę łożyska ramienia. Potem tą dużą przeciwwagą regulujesz do równowagi, a potem znowu tym małym pierścieniem przesuwasz w stronę wkładki. Pierwsze nacięcie to 2g, drugie 3 a trzecie 4.
Właśnie tak to działa, choć co do nacięć to kwestia skali. Jeśli wartości skali AS są do 3 to ostatnie nacięcie na ramieniu pewnie właśnie odpowiada naciskowi 3g.
Te wagi wziąłem z instrukcji GA 108 i tam jest od 2-4g. Ten wygląda podobnie ale nie identycznie wiec może inaczej jest to zeskalowane, bez wagi pewnie ciężko stwierdzić.
ODPOWIEDZ