Pioneer PL115d wkładka z igłą albo co
-
No wiec, w celu polepszenia doznań dochodzę do momentu, w którym chcę wymienić igłę, z wkładką, albo samą igłę.. na rynku zatrzęsienie a ja nawet nie wiem czego chcę, poza zajebistym dźwiękiem.
Ogólnie póki co skupiony jestem na poprawie wszystkiego co ma wpływ poza wkładką i igłą, czyli ogólny przegląd, smarowanie etc. No ale jak już się uporam to bez nowej igły nie zagra pięknie. Tak więc, z racji tego, że audiofilem jeszcze nie jestem wystarczy mi na początek coś dobrze dobranego, nie potrzebuję stawać ponad każdym.
Jaka jest dedykowana wkładka z igłą do mojego sprzętu? Wyczytałem że najlepiej jest dobrać podzespoły tak aby ze sobą współgrały, zapewne oryginalnie zostało to dobrane bardzo rozsądnie, ale przez lata na rynku pojawiło się wiele lepszego.
Słucham muzyki dobrej, bez skupiania się na hipihopach czy kamieniu, wszystko ujdzie oby dawało muzyczny orgazm. Lubię słuchać podczas rozciągania, będąc pod wpływem tego drugiego, rewelacyjnie wyczuwam organizmem fale dźwiękowe więc na ich jakości mi zależy.
Na internetach znalazłem wkładkę stanton z igłą tak jak u mnie w gramofonie za 135 zł bodajrze, albo tyle kosztuje sama wkładka.. co zagra lepiej?
Ogólnie póki co skupiony jestem na poprawie wszystkiego co ma wpływ poza wkładką i igłą, czyli ogólny przegląd, smarowanie etc. No ale jak już się uporam to bez nowej igły nie zagra pięknie. Tak więc, z racji tego, że audiofilem jeszcze nie jestem wystarczy mi na początek coś dobrze dobranego, nie potrzebuję stawać ponad każdym.
Jaka jest dedykowana wkładka z igłą do mojego sprzętu? Wyczytałem że najlepiej jest dobrać podzespoły tak aby ze sobą współgrały, zapewne oryginalnie zostało to dobrane bardzo rozsądnie, ale przez lata na rynku pojawiło się wiele lepszego.
Słucham muzyki dobrej, bez skupiania się na hipihopach czy kamieniu, wszystko ujdzie oby dawało muzyczny orgazm. Lubię słuchać podczas rozciągania, będąc pod wpływem tego drugiego, rewelacyjnie wyczuwam organizmem fale dźwiękowe więc na ich jakości mi zależy.
Na internetach znalazłem wkładkę stanton z igłą tak jak u mnie w gramofonie za 135 zł bodajrze, albo tyle kosztuje sama wkładka.. co zagra lepiej?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to jakaś Audio Technica z logo Pioneera. Powinna być o tym wzmianka w instrukcji obsługi.egonszef pisze:Jaka jest dedykowana wkładka z igłą do mojego sprzętu?
Pamiętaj, że to był budżetowy modelegonszef pisze:zapewne oryginalnie zostało to dobrane bardzo rozsądnie

Zasadnicza sprawa: ile chcesz/możesz wydać na nową wkładkę?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Myślę, że cenowo jest przystępnie http://wamataudio.pl/igly/inne/stanton/d-5100-e.html , bo wkładka działa poprawnie. Ewentualnie do tej igły zrobię upgrade wkładki o ile będzie to miało sens jakiś, jeszcze nie wiem. Albo zwyczajnie kupię w przyszłości lepszą wkładkę i igłę, ale to gdy będę miał miarę w materii, a nie tylko wyobrażenia.
I tak, masz rację że budżetowy, w instrukcji jest napisane że do headshella pasują wkładki MM, MC i IM, zero o typie i igle więc gramofon był sprzedawany w wersji bieda, bez.
I tak, masz rację że budżetowy, w instrukcji jest napisane że do headshella pasują wkładki MM, MC i IM, zero o typie i igle więc gramofon był sprzedawany w wersji bieda, bez.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie ma.egonszef pisze:Ewentualnie do tej igły zrobię upgrade wkładki o ile będzie to miało sens jakiś
Szczerze mówiąc to lepiej kupić oryginalną igłę Stantona niż zamiennik, chyba że nie ma ich już nigdzie i są tylko całe wkładki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ta przypasi?? znajdę gdzieś taniej? czy nie szukać? http://hurtowniamuzyczna.pl/offer/310/1 ... #tab=tab-1
Kurde, coś czuję że drogo. Może mi ktoś polecić wkładkę z igłą w dobrej cenie, tak aby grało jak na sprzęcie za miliony monet czyt. lepiej od tego co mam.
Kurde, coś czuję że drogo. Może mi ktoś polecić wkładkę z igłą w dobrej cenie, tak aby grało jak na sprzęcie za miliony monet czyt. lepiej od tego co mam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest igła do Stanton 890FS. Nie wiem czy jest kompatybilna z Stanton 500. Na oko nie.
Stantony 500 ponoć przestali produkować, stąd oryginalne igły również znikają z ofert (bo kończą się zapasy).
125 zł drogo za igłę? Haha, stary, witamy w świecie analogu
Stantony 500 ponoć przestali produkować, stąd oryginalne igły również znikają z ofert (bo kończą się zapasy).
125 zł drogo za igłę? Haha, stary, witamy w świecie analogu

Powtórzę się (ale trzeci raz nie planuję):egonszef pisze:Kurde, coś czuję że drogo. Może mi ktoś polecić wkładkę z igłą w dobrej cenie, tak aby grało jak na sprzęcie za miliony monet czyt. lepiej od tego co mam.
Wojtek pisze:Zasadnicza sprawa: ile chcesz/możesz wydać na nową wkładkę?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To bierz AT-120E albo Shure M97xE i po sprawie (względnie jest jeszcze Nagaoka MP-110).
Z wytycznymi typu "słucham muzyki dobrej" ciężko o sprecyzowaną rekomendację modelu.
Z wytycznymi typu "słucham muzyki dobrej" ciężko o sprecyzowaną rekomendację modelu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To że mogę wydać pińćset złotych nie znaczy że chce
Jest gdzieś jakaś strona, na której dowiem się czegoś więcej o igłach poza tymi marketingowymi bzdetami. Wiem, że i tak trzeba będzie na własnej skórze odczuć różnice, niemniej więcej wiedzy trzeba. Jakaś klasyfikacja by się przydała, troszkę bardziej rozszerzona niż ta jest dobra a ta nie.

Jest gdzieś jakaś strona, na której dowiem się czegoś więcej o igłach poza tymi marketingowymi bzdetami. Wiem, że i tak trzeba będzie na własnej skórze odczuć różnice, niemniej więcej wiedzy trzeba. Jakaś klasyfikacja by się przydała, troszkę bardziej rozszerzona niż ta jest dobra a ta nie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie wydawaj tyle i kup gorszy model. Twoje pieniądze, Twój wybór.egonszef pisze:To że mogę wydać pińćset złotych nie znaczy że chce
Tak, znam taką. Oto link. Nie dziękujegonszef pisze:Jest gdzieś jakaś strona, na której dowiem się czegoś więcej o igłach poza tymi marketingowymi bzdetami.

Temat niestety nie jest na tyle prosty by tego typu twór mógł powstać. Wkładki to nie opony samochodoweegonszef pisze:Jakaś klasyfikacja by się przydała, troszkę bardziej rozszerzona niż ta jest dobra a ta nie.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To może tak, która wkładka z igłą najlepiej odwzoruje to co się działo w studiu nagraniowym, na koncercie. Co wybrać, abym słuchając muzyki przy zamkniętych oczach miał wrażenie, że zespół którego słucham gra przede mną?
-
Żadna. Jakby ktoś znał odpowiedź na tak postawione pytanie, to na rynku byłaby jedna wkładka.egonszef pisze:To może tak, która wkładka z igłą najlepiej odwzoruje to co się działo w studiu nagraniowym, na koncercie. Co wybrać, abym słuchając muzyki przy zamkniętych oczach miał wrażenie, że zespół którego słucham gra przede mną?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
egon, po prostu kup jeden z polecanych modeli i zacznij się wgryzać w temat, zamiast głuptakować nad wyborem.
Rozpoczęcie od tańszej wkładki to w sumie słuszna droga. Będziesz miał lepsze porównanie jak uderzysz w wyższe półki.
Rozpoczęcie od tańszej wkładki to w sumie słuszna droga. Będziesz miał lepsze porównanie jak uderzysz w wyższe półki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak więc, analogicznie, największego, najmocniejszego z najtańszych drinków. Co polecacie z tych dolnych półek?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Pioneer PL115d wkładka z igłą albo co
Poniżej AT95E chyba nie warto schodzić. A dodatkowo ostatnio można ją dostawcy atrakcyjnych cenach.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.