Książka Rare Record Price Guide
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie posiadam, bo póki co nie widzę potrzeby 
Koronny i niekiedy autorytarny zbiór danych nt. cen rzadkich płyt. Jak ktoś preferuje mieć taki cennik w łapkach to powinien śmiało sięgnąć po tą pozycję
Książka niczym księga rekordów Guinessa ukazuje się corocznie

Koronny i niekiedy autorytarny zbiór danych nt. cen rzadkich płyt. Jak ktoś preferuje mieć taki cennik w łapkach to powinien śmiało sięgnąć po tą pozycję

Książka niczym księga rekordów Guinessa ukazuje się corocznie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mnie ciekawi co tam w tej książce można by znaleźć. Wydaje mi się, że może być ciekawa. Nie tyle o ceny mi chodzi, ale o różne informacje nt. płyt wartych uwagi.
Nie znalazłem żadnego "e-booka" w pdf-ie... Ma ktoś jakiś namiar?
Książka trochę kosztuje (mówię o starszych edycjach, bo najnowsza to już w ogóle...). Jeden pan z UK ma wydanie 2004 za 1 funta (licytacja) - zapytałem o wysyłkę do Polski - 35 funtów...
Za niecałe 20zł z przesyłką jest edycja 1994, ale nie wiem czy warto. Raz że "trochę" nieaktualne - także jeśli chodzi o ceny. Dwa, że sprzedający nie zamieścił zdjęcia w aukcji.
Nie znalazłem żadnego "e-booka" w pdf-ie... Ma ktoś jakiś namiar?
Książka trochę kosztuje (mówię o starszych edycjach, bo najnowsza to już w ogóle...). Jeden pan z UK ma wydanie 2004 za 1 funta (licytacja) - zapytałem o wysyłkę do Polski - 35 funtów...

Za niecałe 20zł z przesyłką jest edycja 1994, ale nie wiem czy warto. Raz że "trochę" nieaktualne - także jeśli chodzi o ceny. Dwa, że sprzedający nie zamieścił zdjęcia w aukcji.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Znajdziesz tam główne ceny i co najwyżej jakieś dodatkowe informacje co do tego czym się różnią kolejne wydania danego rzadkiego albumu, więc jeśli płyt wartych uwagi szukasz bardziej po cenie niż po muzyce, to jesteś bardziej kolekcjonerem niż melomanemOliver pisze:Nie tyle o ceny mi chodzi, ale o różne informacje nt. płyt wartych uwagi.

To jest specjalistyczna i gruba kniga, nie dziwię się, że nie ma spiraconego wydania w sieciOliver pisze:Nie znalazłem żadnego "e-booka" w pdf-ie... Ma ktoś jakiś namiar?

Specjalistyczna książka dla niszowego grona odbiorców = to normalne, że cena wysokaOliver pisze:Książka trochę kosztuje (mówię o starszych edycjach, bo najnowsza to już w ogóle...).

Przesadził z wysyłką. 5-6 funtów, biorąc pod uwagę grubość i wagę książki. Sprzedawca pewnie nie ma bladego pojęcia albo chce cię po prostu "wydoić"Oliver pisze:Jeden pan z UK ma wydanie 2004 za 1 funta (licytacja) - zapytałem o wysyłkę do Polski - 35 funtów...

No ale "różne informacje nt. płyt wartych uwagi" pewnie będą nadal dość aktualneOliver pisze:Za niecałe 20zł z przesyłką jest edycja 1994, ale nie wiem czy warto. Raz że "trochę" nieaktualne - także jeśli chodzi o ceny. Dwa, że sprzedający nie zamieścił zdjęcia w aukcji.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzisiaj do mnie doszła edycja 2002. Waży mniej więcej tyle gram ile ma stron. 
Od lewej mamy: rok, numer katalogowy, tytuł płyty + ewentualnie dodatkowe info, cena w funtach
Na powyższym schemacie opiera się cała książka, co kilkanaście stron znajduje się czarno-białe zdjęcie jakiegoś bardziej znanego artysty.
Jedyne zdjęcia porównujące okładki płyt znalazłem w Beatlesach, którym poświęcono aż 12 stron.
Myślę, że książka jest warta uwagi, od czasu do czasu można sobie zajrzeć i porównać co jest bardziej "rare" a co mniej.
Z przymrużeniem oka oczywiście.
(Bobbyego Farrella tam nie ma
)

Od lewej mamy: rok, numer katalogowy, tytuł płyty + ewentualnie dodatkowe info, cena w funtach
Na powyższym schemacie opiera się cała książka, co kilkanaście stron znajduje się czarno-białe zdjęcie jakiegoś bardziej znanego artysty.
Jedyne zdjęcia porównujące okładki płyt znalazłem w Beatlesach, którym poświęcono aż 12 stron.
Myślę, że książka jest warta uwagi, od czasu do czasu można sobie zajrzeć i porównać co jest bardziej "rare" a co mniej.

(Bobbyego Farrella tam nie ma

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To normalne dla wydania UKOliver pisze:cena w funtach

A czy np. dla danego albumu jest też informacja o wznowieniach? Inne numery katalogowe itd.?
No i też trzeba brać pod uwagę że np. w USA dany album ma taki numer, a w UK taki (nie wspominając o możliwym braku jednakowej oficyny wydawniczej) czy może to wydanie ogranicza się po prostu do rynku brytyjskiego?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Książka Rare Record Price Guide
Nie bardzo, chyba tylko w przypadku The Beatles jest podział na first pressing, second pressing itd.A czy np. dla danego albumu jest też informacja o wznowieniach? Inne numery katalogowe itd.?
Raczej wszystkie Cat# są zaczerpnięte z wydań brytyjskich. Może dlatego nie ma Bobbyego Farrella?No i też trzeba brać pod uwagę że np. w USA dany album ma taki numer, a w UK taki (nie wspominając o możliwym braku jednakowej oficyny wydawniczej) czy może to wydanie ogranicza się po prostu do rynku brytyjskiego?

Tak wygląda przykładowa strona:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Łe, no to książka jest tym mniej warta zachodu dla mnie
Dzięki 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No ale wiesz, jakby w tej książce było wszystko o czym mówisz to nie miała by ona 1500 stron tylko 50 000 albo i jeszcze więcej. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co w jakiś sposób usprawiedliwia zakup? Dla mnie nie
Wolę Internet w takim razie 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum