Ustawienie ramienia i kalibracja wkładki - REGULATOR

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Od pewnego czasu mam w planach wykonanie przyrządu do precyzyjnego ustawienia ramienia 9-12 cali i kalibracji wkładki :) . Coś w stylu:
http://winyle.pl/4713-szablon-przyrzad- ... ation.html
- ale zdecydowanie lepsze !!!
Większość z nas koyrzysta z dobrodziejstw netu i czasami trafia na ciekawe rozwiązania techniczne a też i własne bardzo cenne doświadczenie może doprowadzić do powstania projektu prawie uniwersalnego (nie lubię tego słowa bo coś uniwersalnego z regóły bywa złe) i doskonałego. Namawiam wszystkich chętnych do współpracy przy projekcie. Współpracuję z firmami dysponującymi super urządzeniami do precyzyjnego cięcia, grawerowania, obróbki ........ stali, pleksi ...... Wiem, że takich firm jest dużo na rynku lecz nie każda zechce wykonać detaliczną ilość za małe pieniądze ;) . Wszyscy mocno zaangażowani mogą liczyć na możliwość otrzymania egzemplarza po kosztach pozyskania powiększonych o "wsparcie finansowe dla forum".
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To mi się podoba :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Też jestem wstępnie zainteresowany :)

https://www.gcaudio.com/cgi-bin/store/s ... cgi?id=509
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Piękna idea - powiedz tylko jak można pomóc! :)
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Pawelec, pewnie logo winyl.net by się przydało:) A tak poza tym to super pomysł.
Awatar użytkownika
Pawelec

Skopiowanie takiego przyrządu nie jest wielkim problemem ale to nie jest moim zdaniem to co byśmy chcieli. Taki użytkowy gadżet musi być rozwojowy. Część z nas ma tradycyjne ramiona, część ma mocowanie typu SME. Teraz mamy 9" a za chwilę możemy mieć 10" lub 12".... Forma załączonych w linkach urządzeń jest bardzo poprawna więc może stanowić bazę ale chciałbym byśmy odpowiedziel sobie na pytania?
- Jak zmierzyć efektywną długość ranienia,
- Jak zmierzyć overhang
- Jak zmierzyć offset angle
- Jak ustawić VTA
- Jak ustawić horyzont
- Jak wyznaczyć pnkty zerowe ( które i ile - może wymienne nakładki)
- ????
Pytanie "jak" jest retoryczne bo oczywiście wiemy jak. Problem w tym jak rozmieścić (umieścić) skalę, punkty pomiarowe czy skonstruować przystawki uzupełniające. Musi być dość proste w obsłudze ale precyzyjne do bólu :)
Zróbmy sobie burzę mózgów a zapewne coś pięknego powstanie.
POTRZEBNE !!!
Osoba biegle posługująca się programem graficznym typu AutoCad (lub podobne) by zbierać wyselekcjonowane informacje i nanosić na pierwotny projekt rzygotowawczy. Chętnych proszę o PW :)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, 13:36 przez Pawelec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ustawienie ramienia i kalibracja wkładki - REGULATOR

Post autor: Bacek »

Nie potrzebujesz mierzyć efektywnej długości. Po prostu po trafieniu pinem ustrojstwa w oś obrotu ramienia wszystko samo się ustawia overhang itp. Do zaznaczenia trzeba by wyberać ze dwie/trzy geometrie (Baerwal, Stewenson i może Lofgren B) i na ustrojstwie zaznaczyć tylko wewnętrzne punkty zerowe. Bez względu na długość ramienia, w takim punkcie zerowym jest tylko jeden overhang przy którym igła przechodzi przez ten punkt zerowy i da się tam ją ustawić pod kątem prostym do rowka.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bacek

Punkty zerowe dla wybranych geometrii przypadają dokładnie w tych samych punktach od środka płyty (o ile rozpatrujemy ten sam standard płyt) bez względu na długość ramienia. Samych offset angle nie trzeba nijak wyznaczać, linia na tym urządzeniu która przechodzi przez punkt zerowy powinna być prostopadła do lini wiodącej od punktu zerowego do osi płyty.
--------------------------
W jednym popłynąłem, przy skłądaniu trzeba wyznaczyć jaki jest kąt między linią pivot/spindle a linią spindle/punk zerowy
--------------------------
Mając wyliczone effective length, pivot/spindle i odłegłość punktu zerowego można kąt policzyć z twierdzenia cosinusów.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pawelec

Bacek dobrze kombinujesz :) i już myślałem, że to takie proste. Oczywiście można linijką, cyrklem i kątomierzem trzymając w ręku dobry kalkulator i laptopa na kolanach ;) .

Awatar użytkownika
Bacek

Dla maszyny drapiącej to raczej jakiś komputerowy rysunek, ale wtedy faktycznie trzeba to trochę policzyć. Ja może bym się pisał jak dół był by z drapanego lusterka, tak mi się najlepiej ustawia styczność.

W sumie gdyby zrobić tak że wysięgnik jest na linii na końcu linear offset i zrobić to tylko dla jednej geometrii to nawet bez obliczenia by było bo tam 90 stopni kąt.
Awatar użytkownika
Pawelec

Robię różne dziwne doświadczenia budując od dłuższego czasu ramiona dla własnych potrzeb (ale o tym kiedyś w innym wątku) i w celu ich pełnej kontroli dojrzałem do tego by ułatwić sobie życie tym "REGULATOREM". Doświadczam też jeżdżąc po szynach swoim SME i sprawdzając jaki wpływ ma zmiana przesięgu na efekt odsłuchu. Czasami mam wrażenie, że słuch mi szwankuje bo ruchy w zakresie milimetrów nie dają znaku a czasami wydaje mi się, że pogorszenie lub poprawa jest kolosalna. Myślę, że chociażby dla higieny psychicznej skonstruowanie tego urządzenia jest celowe :) . Szukajmy jak najwięcej informacji najlepiej sprawdzonych organoleptycznie i ustalmy jakiś wzorzec do późniejszej obróbki. Wszelkie szalone pomysły na formę mile widziane. No i podstawowe pytanie o punkty zerowe jest aktualne. Niekoniecznie tak jak poniżej ale może nakładki z folii z nadrukami w kilku wariantach jako uzupełnienie zestawu? Może jakaś zmyślna podziałka (siatka) załatwi sprawę?
Załączniki
protractor feickert.jpg
protractor feickert.jpg (13.33 KiB) Przejrzano 2598 razy

Awatar użytkownika
Pawelec

Jeszcze znalazłem takiego tractora ;) . Podoba mi się ale zbyt trudny do wykonania - koszty rosną :(
Załączniki
smartractor.jpg

Awatar użytkownika
Pawelec

Cały czas liczę na to, że koledzy / koleżanki którzy znaleźli (szukają) złoty środek na określenie punktów zerowych dla swoich ramion 9", 10", 12", 14" podzielą się cennymi doświadczeniami i uchylą rąbka tajemnicy która pozwoli nam stworzyć REGULATOR DOSKONAŁY :think: Szukam kilku wariantów by stworzyć nakładki drukowane np. na przezroczystej folii i naklejonej na lusterko jak wyżej lub podobnie jak robi avid ;) :
http://www.avidhifi.com/accessories_alignment_pl.htm

MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

Swego czasu nawet przymiarkę robiłem do Dr.F.. wiadomo o jaki chodzi 8-)

ale do AS212 nie pasuje i do SME też więc korzystam z prostego szablonu ortofona i jakoś leci :pray:

ale na lusterka piszę się odrazu
kielek

Post autor: kielek »

Pawelec nie oszukujmy się,ale jesteś jednym z najbardziej doświadczonych w tej materii i szczerze powiedziawszy większośc zapewne korzysta z ogólnie dostępnych szablonów. Chętnie bym pomógł,ale w czym i jak? To ja się muszę wiele uczyć od takich jak Ty :-)
Dla mnie Feickert jest niemal doskonały,tylko ta cena nieco zaporowa. Pomysł z lusterkiem też jest extra.
Na forum jest garstka ludzi co z pietyzmem i dużą dokładnością zajmuje się kalibracją wkładki,dla wielu jak na ucho dobrze gra przy użyciu często tzw. ''głupiego'' szablonu to jest ok.i dalej sobie głowy nie zawracają.Sam do pedantów nie należę,ale takie urządzonko za ''normalną'' cenę bym nabył :-)
ODPOWIEDZ