Metz Mecasound AX4960

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
istvanek
Gramofon: Metz TX4963

Metz Mecasound AX4960

Post autor: istvanek »

Ot, taki "mrugający" zestawik pojawił się u mnie.
Metz Mecasound
Metz Mecasound
Żaden high end, ale kawałek dobrego HiFi. I jak dla mnie gra naprawdę dobrze, a kosztował 380 zł za całość (tak, razem z gramofonem). ;) Wiadomo, jak to w ponad 30 letnim sprzęcie, zawsze coś tam jest do roboty. Gramofon jedzie już do Pana Darka, a ja mam problem ze wzmacniaczem. A w zasadzie z wbudowanym w niego przedwzmacniaczem gramofonowym, bo reszta wejść, potencjometrów, itd. działa jak ze sklepu.

Otóż podłączenie gramofonu (jak na razie Wega P120 przez przejście RCA>DIN) do wejścia PHONO powoduje buczenie. Gramofon ma oddzielnie wyprowadzoną masę i jest ona podłączona do śrubki GND na tyle wzmacniacza (mimo wtyków DIN wzmacniacz posiada taką śrubkę). Oczywiście gramofon podłączony przez zewnętrzny pre i dalej do wejścia AUX gra bezproblemowo. Podobnie gramofon podłączony przez przejściówkę bezpośrednio pod wejście liniowe (np. AUX), gra cicho, ale bez buczenia.

Poza buczeniem, przy podłączeniu gramofonu do wejścia PHONO Metza, jest problem z jednym z kanałów, prawym - jest on cichszy. Przy innych wejściach problemu nie ma.

Po włączeniu wzmacniacza i ustawieniu selektora źródła na jakiekolwiek liniowe w głośnikach jest idealna cisza, nawet przy ustawieniu maksymalnej głośności. Ale nie przy wybraniu wejścia PHONO. Wtedy słychać gość intensywny szum a przy maksymalnej głośności ciche buczenie, nawet gdy nie ma wpiętej żadnej wtyczki do wejścia. Wnioskuję z tego, że wbudowany przedwzmacniacz niedomaga. A pomijając buczenie nie gra źle. Jest szansa naprawić to w domowych warunkach, czy raczej uderzać do Nomosa? W załączeniu schemat wbudowanego pre.
Załączniki
schemat pre Metz AX4960 z hifiengine.com
schemat pre Metz AX4960 z hifiengine.com
Metz Mecasound TX4963 + AudioTechnica VM740ml
Metz Mecasound AX4960
Metz Mecasound CX4962
Metz Mecasound SX4961
Denon DCD-1460
BRAUN ADS M9
AudioTechnica ATH-AD1000X
Awatar użytkownika
chudy_b

Metz Mecasound AX4960

Post autor: chudy_b »

To może być kłopotliwe uszkodzenie. Ze schamatu wnioskuję, że sygnał z gniazda PHONO do przedwzmacniacza jest podłączony ekranowanym przewodem. Warto by dokładnie sprawdzić, czy gdzieś nie jest urwana masa, czy przewód jest poprowadzony tak jak przewidział producent. Ostatecznie można spróbować wymienić go na jakiś lepszy.
chrzan49

Metz Mecasound AX4960

Post autor: chrzan49 »

Witam.To jest całkiem niezły sprzęt.Japoniec ale nie wiem kto robił.Metz to była b.zalużona firma w epoce lamp.Poległa na tranzystorach a ponieważ nie mieli doświadczeń tłukli klony dobrych japończyków podobnie jak Graetz.
Pozdrawiam Tomasz
ODPOWIEDZ