604 problem z antyskatingiem
-
- Gramofon: Dual 604
Witam
Zamieniałem wkładkę w moim gramofonie i po jej założeniu ustawiłem nacisk na igłę za pomocą wagi elektronicznej oczywiście wcześniej ustawiłem wkładkę wg szablonu. Zapomniałem o antyskatingu (był ustawiony na 0) i tak puściłem płytę zagrała normalnie gdy sie zorientowałem że nie ustawiłem AS to wyłączyłem płytę i go ustawiłem na 1,5 (tak jak nacisk igły) i w tym momencie ramie na dobiegówce płyty ucieka na zewnątrz nawet nie próbowałem zapuszczać płyty po ustawieniu z powrotem na 0 AS też ucieka ale wolniej. Dodam, że wcześniej na tej wkładce i na innej nie było problemu. Co to może być?
Pozdrawiam
Zamieniałem wkładkę w moim gramofonie i po jej założeniu ustawiłem nacisk na igłę za pomocą wagi elektronicznej oczywiście wcześniej ustawiłem wkładkę wg szablonu. Zapomniałem o antyskatingu (był ustawiony na 0) i tak puściłem płytę zagrała normalnie gdy sie zorientowałem że nie ustawiłem AS to wyłączyłem płytę i go ustawiłem na 1,5 (tak jak nacisk igły) i w tym momencie ramie na dobiegówce płyty ucieka na zewnątrz nawet nie próbowałem zapuszczać płyty po ustawieniu z powrotem na 0 AS też ucieka ale wolniej. Dodam, że wcześniej na tej wkładce i na innej nie było problemu. Co to może być?
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie zapomniałeś czasem o wyważeniu ramienia po montażu wkładki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: 604 problem z antyskatingiem
Ramię wyważyłem odpowiednio do wkładki za pomocą wagi elektronicznej nacisk ustawiłem na 1,5 g wkładka ortofon MC 10 super nie ustawiłem od razu AS był na 0 jak puściłem płytę jak się zorientowałem to ustawiłem AS na 1,5 i wtedy już było nie tak. Może zrobiłem coś nie tak - jak za pomocą wagi ustawić odpowiedni nacisk - ja robię to tak:
staram się wyważyć ramię na zero, ustawiam za pomocą pokrętła nacisk na 1,5 i sprawdzam na igle czy jest ok, jeśli nie to staram się ustawić tak ciężarek aby było ok.
staram się wyważyć ramię na zero, ustawiam za pomocą pokrętła nacisk na 1,5 i sprawdzam na igle czy jest ok, jeśli nie to staram się ustawić tak ciężarek aby było ok.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jak masz nacisk na 0 i AS na 0 to ramię także ściąga na zewnątrz jak lewituje nad talerzem?
Oczywiście nie próbuj odtwarzać płyty przy takich ustawieniach
Oczywiście nie próbuj odtwarzać płyty przy takich ustawieniach

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No właśnie jak próbuję wyważyć na zero ramię to faktycznie ściąga je na zewnątrz ale tak było też poprzednio i nie było problemu z igłą na płycie, stała w miejscu. A z tym ściąganiem ramienia przy ustawieniach na 0 to coś nie tak?
-
Ustawiłem dzisiaj jeszcze raz nacisk ale bez wagi oraz AS na 1,5 g i chyba jest ok tzn ramię nie ucieka na zewnątrz. Jak ustawiać nacisk za pomocą wagi coś robię źle czy może waga nie taka (wagę mam taką zwykłą elektroniczną jak na allegro za 29 zł). Nacisk ustawiłem ręcznie na 1,5 g a jak podłożyłem wagę to pokazuje 2,65 g?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro odejmowałeś gram od właściwego ustawienia (czyli miałeś 0.5g, a nie 1.5g), a zarazem ustawiałeś AS na 1.5g to by pasowało do objawów 
Przy pomiarze wagą (jak dla mnie zupełnie zbyteczne poza jakimiś jednorazowymi testami) ważne jest umiejscowienie wagi. Np. na talerzu przy zdjętej macie.

Przy pomiarze wagą (jak dla mnie zupełnie zbyteczne poza jakimiś jednorazowymi testami) ważne jest umiejscowienie wagi. Np. na talerzu przy zdjętej macie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wiem, że usytuowanie wagi ma znaczenie ale wagę mam jaką mam, jest dość gruba i muszę zdejmować talerz aby ją podstawić (maty chyba u mnie nie zdejmę jest chyba przyklejona) muszę wtedy coś pod nią podkładać aby była na odpowiedniej wysokości. Faktycznie chyba po staremu, ręcznie jest lepiej z tą wagą to ciężko jest to zrobić dokładnie co chwilę trzeba ją tarować lub wyłączać bo gubi wagę ale niestety za dwadzieścia parę złotych nie ma co się spodziewać fajerwerków.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Wagi bywają różne. W niektórych modelach taki efekt może być skutkiem tego że wkładka przyciąga się do jakichś części wagi. Z dwóch kawałków tworzywa i jakichś śrubek z brązu albo nierdzewki możesz sobie taki patent do wagi. Dzięki temu dodatkowo w łatwy sposób możesz sobie ustawić "szalkę tej wagi" dokładnie na wysokości winyla.

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Myślałem o czymś takim tylko nie wiedziałem czy to nie będzie przekłamywać. Z tym przyciąganiem to możesz mieć rację bo zachowanie wagi jest dziwne czasem po opadnięciu na nią ramienia pokazuje ujemny wynik. Nie bardzo rozumiem jak to jest rozwiązane na tym zdjęciu chodzi mi o to co po drugiej stronie wagi (przeciwnej do wkładki) jest tam zrobione czy tylko śrubka jest po to aby to dociążyć?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ta z drugiej strony to tylko przeciwwaga żeby trochę zrównoważyć nacisk na wagę.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Tak myślałem. Muszę sobie coś takiego zrobić. dobre jest to, że można sobie ustawić wysokość na jakiej jest płyta.