Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł
- deha
Szkoda z tym Akai, najchętniej kupiłbym go jako drugi, na stancje do Wrocławia, ale narazie priorytetem będę kolumny (zaraz po wzmaku). Powalczę o Scott'a, jeśli nie pyknie to wezmę Yamahę. Luxman jest przekozacki, ale jakoś mnie obawy nachodzą, jest chyba za bardzo vintage 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Scott A-436 i Luxman L-2800 są z tego samego roku, 1976 
Są mniej więcej równe jeśli chodzi o klasę i technikalia, z wskazaniem na lekką przewagę Luxmana.
Scott A-436 był flagowym wzmacniaczem tej marki w '76. Rok później ukazał się model A-457, który był lekko ulepszonym A-436 (mocniejszy, ciut większy, panel przedni praktycznie ten sam). Tak więc historycznie A-436 to model drugi od góry
Po 1977 roku A-436 został zastąpiony modelem A-437, jako wersja niby identyczna jak poprzednik, ale jednak oszczędniej wykonana. W ten sposób dawały o sobie znać problemy finansowe firmy.
Później firma Scott upadła i została wykupiona w 1985 roku. Chyba nie wypuściła nic w latach '80tych, a przynajmniej ja żadnego klocka nie kojarzę.
W latach '60tych był to jeden z głównych graczy HiFi audio na rynku amerykańskim jeśli chodzi o radia i wzmacniacze lampowe. Do tej pory są to kultowe i szanowane konstrukcje. Pomimo iż starali się to przejście na tranzystory nie wyszło Scottowi na dobre

Są mniej więcej równe jeśli chodzi o klasę i technikalia, z wskazaniem na lekką przewagę Luxmana.
Scott A-436 był flagowym wzmacniaczem tej marki w '76. Rok później ukazał się model A-457, który był lekko ulepszonym A-436 (mocniejszy, ciut większy, panel przedni praktycznie ten sam). Tak więc historycznie A-436 to model drugi od góry

Później firma Scott upadła i została wykupiona w 1985 roku. Chyba nie wypuściła nic w latach '80tych, a przynajmniej ja żadnego klocka nie kojarzę.
W latach '60tych był to jeden z głównych graczy HiFi audio na rynku amerykańskim jeśli chodzi o radia i wzmacniacze lampowe. Do tej pory są to kultowe i szanowane konstrukcje. Pomimo iż starali się to przejście na tranzystory nie wyszło Scottowi na dobre

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- deha
Problem z Yamaha A-960 jest taki, że jednak jest to 400 zł + przesyłka, co jednak narusza mój budżet dosyć znacznie. Domyślam się, że to okazja, ale nie wypaliły mi plany z pracą na sierpień i muszę trochę zacisnąć pasa... (swoją drogą może ktoś ma jakąś oferte?
)
Zobaczymy, może się lekko zapożyczę jeśli mój plan ze Scott'em nie wypali. Yamaha A-960 > Scott A-436, prawda? Zobaczymy jaka będzie różnica w cenie.

Zobaczymy, może się lekko zapożyczę jeśli mój plan ze Scott'em nie wypali. Yamaha A-960 > Scott A-436, prawda? Zobaczymy jaka będzie różnica w cenie.
- deha
Mamy to! Dobrze, że coś mnie podkusiło, żeby jeszcze przejrzeć oferty..
http://allegro.pl/yamaha-a-960-ii-i1733316916.html
http://allegro.pl/yamaha-a-960-ii-i1733316916.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajnie, stówka oszczędności
Coś dużo tych A-960 ostatnio na allegro 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- deha
Na podsumowanie jeszcze jedno szybkie pytanko:
Jak się ma Yamaha A 960 II do Akai AM 2600? Z czystej ciekawości pytam
Jak się ma Yamaha A 960 II do Akai AM 2600? Z czystej ciekawości pytam

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Patrząc na papier to Yamaha jest:
- jakieś 2x mocniejsza
- wyższy współczynnik sygnału do szumu
- mniej zniekształceń harmonicznych
- trochę bardziej zaawansowaną sekcję przedwzmacniacza (która w Akai i tak jest już bardzo rozbudowana)
Tak więc Yamaha A-960II jest o klasę lub dwie lepszym wzmakiem ogółem, aczkolwiek jest to sprzęt z początku lat '80tych i dlatego też można śmiało powiedzieć, że nie ma ona tej samej jakości budowy co Akai.
Mam nadzieję, że to wystarczy
Brzmienie sam ocenisz jak już dojdzie paczka.
Gdzieś czytałem, że Yamaha A-960II jest dość "słaby" jeśli chodzi o dolne pasmo dźwięku. Pewnie kwestia gustu czy też odpowiednich głośników.
Ma dość nietypowo, a zarazem dziwnie bezużytecznie rozwiązane informowanie o poziomie głośności
Ustawiasz ręcznie suwak "Listening Level Monitor" na odpowiednim poziomie mocy i jeśli sygnał osiągnie lub przekroczy ten poziom to zaświeci się diodka
Już mogliby zamiast tego wstawić jakieś bardziej typowe diody sygnałowe.
Zastanawiające jest także, że w roku 1980 wyszedł zintegrowany wzmak masowej produkcji posiada aż 6 ustawień sekcji Phono oraz (co jeszcze bardziej nietypowe, niezależnie od roku produkcji) oddzielny przełącznik "direct" dla wejścia gramofonowego
Dlaczego jest to dziwne? Otóż w tamtych latach zaczęto już odchodzić od zaawansowanych preampów gramofonowych.
Pewnie jeszcze będziesz miał jakieś pytania dot. użytkowania tego wzmaka jak już dojdzie przesyłka, ale o tym pogadamy już najlepiej w oddzielnym wątku
- jakieś 2x mocniejsza
- wyższy współczynnik sygnału do szumu
- mniej zniekształceń harmonicznych
- trochę bardziej zaawansowaną sekcję przedwzmacniacza (która w Akai i tak jest już bardzo rozbudowana)
Tak więc Yamaha A-960II jest o klasę lub dwie lepszym wzmakiem ogółem, aczkolwiek jest to sprzęt z początku lat '80tych i dlatego też można śmiało powiedzieć, że nie ma ona tej samej jakości budowy co Akai.
Mam nadzieję, że to wystarczy

Gdzieś czytałem, że Yamaha A-960II jest dość "słaby" jeśli chodzi o dolne pasmo dźwięku. Pewnie kwestia gustu czy też odpowiednich głośników.
Ma dość nietypowo, a zarazem dziwnie bezużytecznie rozwiązane informowanie o poziomie głośności

Zastanawiające jest także, że w roku 1980 wyszedł zintegrowany wzmak masowej produkcji posiada aż 6 ustawień sekcji Phono oraz (co jeszcze bardziej nietypowe, niezależnie od roku produkcji) oddzielny przełącznik "direct" dla wejścia gramofonowego

Pewnie jeszcze będziesz miał jakieś pytania dot. użytkowania tego wzmaka jak już dojdzie przesyłka, ale o tym pogadamy już najlepiej w oddzielnym wątku

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ale jest made in JapanWojtek pisze:Tak więc Yamaha A-960II jest o klasę lub dwie lepszym wzmakiem ogółem, aczkolwiek jest to sprzęt z początku lat '80tych i dlatego też można śmiało powiedzieć, że nie ma ona tej samej jakości budowy co Akai.

NO to nara

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to w tym przypadku eennell akurat nie ma już takiego znaczenia
Wszyscy zaczęli wtedy oszczędzać na produkcji.
Ci co nie chcieli, w większości upadli (Sansui, Scott, częściowo Marantz, później Dual, itd.)

Ci co nie chcieli, w większości upadli (Sansui, Scott, częściowo Marantz, później Dual, itd.)
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Najważniejsze jest to , że Deha stał się (czy zaraz się stanie) posiadaczem wdehowego wzmaka 
A teraz "kolumienki"

A teraz "kolumienki"

- jeeens5
Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł
Moglibyście polecić jakiś wzmacniacz (najlepiej Technicsa) do kompletu z gramofonem Technicsa?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czemu najlepiej Technicsa i czy do 300 złotych?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jeeens5
Technics - z miłości do marki i chęci zestawu jednego brandu
tak, dla tego w tym temacie
tak, dla tego w tym temacie
- Waluch
Szkoda ,że ograniczasz się jedynie do jednej marki, niestety smutną prawdą jest ,że ostatnie modele tej firmy są mało udane.
Jeśli koniecznie ma to być Technics to celuj w starszą serię np. SU-VX820
Jeśli koniecznie ma to być Technics to celuj w starszą serię np. SU-VX820
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SU-V5
http://allegro.pl/wzmacniacz-technics-s ... 70367.html
SU-V650
http://allegro.pl/technics-su-v650-670w ... 52626.html
SU-V450 (mniejszy brat, ta sama seria co SU-V650)
http://allegro.pl/technics-wzmacniacz-s ... 16203.html
Też kiedyś myślałem, że Technics to jest najlepsze co może być. Na szczęście długo to nie potrwało
Wzmacniacze nie były mocną stroną tej marki. Dotyczy to zarówno starszych jak i nowszych klocków (z paroma wyjątkami).

Tak czy siak, SU-VX8xx za 300 złotych to byłaby okazja
http://allegro.pl/wzmacniacz-technics-s ... 70367.html
SU-V650
http://allegro.pl/technics-su-v650-670w ... 52626.html
SU-V450 (mniejszy brat, ta sama seria co SU-V650)
http://allegro.pl/technics-wzmacniacz-s ... 16203.html
Też kiedyś myślałem, że Technics to jest najlepsze co może być. Na szczęście długo to nie potrwało

Wzmacniacze nie były mocną stroną tej marki. Dotyczy to zarówno starszych jak i nowszych klocków (z paroma wyjątkami).
Jeśli ten model z 1992 to "starsza seria" to nie wiem jak uplasować Technicsy z 70's. Średniowiecze?Waluch pisze:Jeśli koniecznie ma to być Technics to celuj w starszą serię np. SU-VX820

Tak czy siak, SU-VX8xx za 300 złotych to byłaby okazja

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum