Palladium połączone masy kanałów
-
Witam
Kupiłem niedawno gramofon palladium (modelu niestety nie znam, brak jakiejkolwiek naklejki) i mam pewien problem.
Po pierwsze w gramofonie w ogóle nie ma kabla który mógłbym podpiąć do masy wzmacniacza, a po drugie masy lewego i prawego kanału są ze sobą połączone.
Czy każdy gramofon ma osobny kabel do masy i jak to jest z łączeniem mas dwóch kanałów?
Wkładka jest nowa (AT95E) i nawet po wyjęciu wkładki masy są ze sobą połączone.
Kupiłem niedawno gramofon palladium (modelu niestety nie znam, brak jakiejkolwiek naklejki) i mam pewien problem.
Po pierwsze w gramofonie w ogóle nie ma kabla który mógłbym podpiąć do masy wzmacniacza, a po drugie masy lewego i prawego kanału są ze sobą połączone.
Czy każdy gramofon ma osobny kabel do masy i jak to jest z łączeniem mas dwóch kanałów?
Wkładka jest nowa (AT95E) i nawet po wyjęciu wkładki masy są ze sobą połączone.
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
nie każdy gramofon ma osobny kabel do masy. Ba większość wzmacniaczy ma masę poprowadzoną w kablu, przynajmniej te którym ja się bawiłem. Czy połączenie masy w czymkolwiek Ci przeszkadza?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Re: Palladium połączone masy kanałów
W jakim kablu? Jeśli chodzi o zasilający to jest bez uziemienia, a masa obudowy nie jest połączona z masą sygnałów.pan_winyl pisze:większość wzmacniaczy ma masę poprowadzoną w kablu
I mam jeszcze jeden problem. Automatyka. Na końcu płyty ramie zaczyna wracać w momencie kiedy jeszcze się do końca nie podniosło co niestety skutkuje przejechaniem igły po płycie i niemiłym dźwiękiem (mam nadzieję, że igła się nie uszkodziła od tego)
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak lubisz zabawę to rozkręć całość. Jak z ramienia wychodzi 4 druciki to łatwo rozdzielisz wszystko. Masę gramofonu najlepiej zebrać gdzieś w okolicy ramienia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ostrożnie używaj gramofonu póki nie naprawisz tego auto-stopu. Oczywiście że igła oberwała nieco przy tak niestandardowym użyciu rylca.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No właśnie dziwne jest to, że na sucho wszystko działa ok. jak sam kręcę talerzem to cały mechanizm działa dobrze, ramie najpierw się podnosi i potem wraca, a pod prądem zawsze jest tak ok 1/4 sekundy kiedy igła jedzie po płycie. Jakiś pomysł jak to naprawić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro nie wiesz jaki masz model to może chociaż zrób zdjęcie gramofonu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ok. sprawa rozwiązana, po prostu delikatnie odkręciłem śrubkę którą jest przekręcona ta "podstawka" która podnosi ramie. Dzięki temu ramie podnosi się wyżej i problem jest rozwiązany.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brawo 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum