Gramofon do 500 zł
-
Gramofon do 500 zł
Witam,
Byłbym wdzięczny za udzielenie fachowej porady w kwestie zakupu gramofonu w cenie oscylującej na poziomie ok. 500-600 zł.
Krótko o mnie:
- użytkownik początkujący (pierwszy gramofon)
- gramofon przeznaczony głównie do odsłuchu w domu, rzadziej do „zabaw” z płytą
- preferencje wizualne (stylistyka technicsów sl-1X00, ramię „S”)
-sprzęt grający: wzmacniacz Denon PMA-720AE / kolumny Monitor Audio RX6
Póki co rozważam:
Gramofon nowy:
http://allegro.pl/mikser-reloop-rp-2000 ... 30934.html
- jestem świadomy chińskiego pochodzenia tegoż sprzętu, tego że jest to klon bardziej kultowych gramofonów oraz tego, że oryginalnie dołączona wkładka to raczej absolutne minimum w kontekście jakości dźwięku.
PYTANIE: czy to urządzenie (również w odniesieniu do jego ceny) nadaje się na w miarę dobry start w moim przypadku?
Gramofon używany:
http://allegro.pl/technics-sl-d202-piek ... source=mlt
PYTANIE: czy 650 zł to rozsądna cena za ten model?
Byłbym wdzięczny za udzielenie fachowej porady w kwestie zakupu gramofonu w cenie oscylującej na poziomie ok. 500-600 zł.
Krótko o mnie:
- użytkownik początkujący (pierwszy gramofon)
- gramofon przeznaczony głównie do odsłuchu w domu, rzadziej do „zabaw” z płytą
- preferencje wizualne (stylistyka technicsów sl-1X00, ramię „S”)
-sprzęt grający: wzmacniacz Denon PMA-720AE / kolumny Monitor Audio RX6
Póki co rozważam:
Gramofon nowy:
http://allegro.pl/mikser-reloop-rp-2000 ... 30934.html
- jestem świadomy chińskiego pochodzenia tegoż sprzętu, tego że jest to klon bardziej kultowych gramofonów oraz tego, że oryginalnie dołączona wkładka to raczej absolutne minimum w kontekście jakości dźwięku.
PYTANIE: czy to urządzenie (również w odniesieniu do jego ceny) nadaje się na w miarę dobry start w moim przypadku?
Gramofon używany:
http://allegro.pl/technics-sl-d202-piek ... source=mlt
PYTANIE: czy 650 zł to rozsądna cena za ten model?
- Reymont
Re: Gramofon do 500 zł
Co rozumiesz przez zabawy z płytami?tsr pisze: - gramofon przeznaczony głównie do odsłuchu w domu, rzadziej do „zabaw” z płytą
-
...sporadyczny "spontaniczny" scratch.Reymont pisze:Co rozumiesz przez zabawy z płytami?tsr pisze: - gramofon przeznaczony głównie do odsłuchu w domu, rzadziej do „zabaw” z płytą
A serio mówiąc, mam zamiar pozostać raczej przy odsłuchu.
- Reymont
Gramofon do 500 zł
Technics za drogo.
Reloop to faktycznie nic specjalnego, ale być może spełniłby Twoje oczekiwania.
Reloop to faktycznie nic specjalnego, ale być może spełniłby Twoje oczekiwania.
-
Gramofon do 500 zł
Nie jestem ekspertem od Technicsów,ale zgodzę się z Reymontem że ten Technics nieco drogo. Faktem jest,że stan wizualny jest dość dobry a cała pokrywa szczególnie przy zawiasach to już rzadkość w tych modelach
Doinwestowanie w postaci najtańszej,budżetowej wkładki AT,która jak dla mnie pozwala tylko sprawdzić czy sprzęt gra,bo w mojej opinii(mocno subiektywnej) nie ma innych walorów,jest sformułowaniem nieco na wyrost.
O Reloopach wiemy tyle że ta chińska imitacja Technicsa potrafi nie trzymać obrotów nawet od nowości,o czym można przeczytać na forum,ogólnie podobno dużo lepiej wypada inna podróbka a mianowicie Stanton.
Mimo wszystko staramy się odradzać wszystkie kopie Technicsa ze względu na kiepskie wykonanie i słabe materiały,ale jak komuś bardzo mocno zależy na nówce...jego pieniądze i jego wybór.

Doinwestowanie w postaci najtańszej,budżetowej wkładki AT,która jak dla mnie pozwala tylko sprawdzić czy sprzęt gra,bo w mojej opinii(mocno subiektywnej) nie ma innych walorów,jest sformułowaniem nieco na wyrost.
O Reloopach wiemy tyle że ta chińska imitacja Technicsa potrafi nie trzymać obrotów nawet od nowości,o czym można przeczytać na forum,ogólnie podobno dużo lepiej wypada inna podróbka a mianowicie Stanton.
Mimo wszystko staramy się odradzać wszystkie kopie Technicsa ze względu na kiepskie wykonanie i słabe materiały,ale jak komuś bardzo mocno zależy na nówce...jego pieniądze i jego wybór.
-
Dziękuję - to chyba wystarczający zarzut przeciw.kielek pisze: O Reloopach wiemy tyle że ta chińska imitacja Technicsa potrafi nie trzymać obrotów nawet od nowości,o czym można przeczytać na forum,
Jeszcze jedno pytanie w temacie - czy marka GEMINI jest warta rozpatrzenia? Przykładowo sprzęt z aukcji:
http://allegro.pl/gramofon-pt-2400-gemi ... 05277.html
-
Gramofon do 500 zł
tsr pisze: Jeszcze jedno pytanie w temacie - czy marka GEMINI jest warta rozpatrzenia? Przykładowo sprzęt z aukcji:
tsr pisze:mam zamiar pozostać raczej przy odsłuchu

-
Witam, jakiś czas temu pisałem w sprawie gramofonu pioneer 518 - była odpowiedź, że max za ten gramofon 500 zł a tu taka niespodzianka http://allegro.pl/pioneer-pl-518-przeep ... 36068.html w czym jest fenomen, że za tyle poszedł ludzie się nie znają - jak ja
:) czy jest aż tak dobry
:)

- Reymont
Gramofon do 500 zł
Widocznie niewidzialna ręka wolnego rynku tym razem ustaliła cenę na wysokim poziomie 

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
W przeciwieństwie do Reloopa parametry deklarowane przez producenta ma na poziomie Technicsa 1200/1210. Ale jak to się ma do rzeczywistości kto to wie. Gdyby tak faktycznie było to pytanie i to ramię coś sobą reprezentuje to cena całkiem przyjemna.tsr pisze:Dziękuję - to chyba wystarczający zarzut przeciw.kielek pisze: O Reloopach wiemy tyle że ta chińska imitacja Technicsa potrafi nie trzymać obrotów nawet od nowości,o czym można przeczytać na forum,
Jeszcze jedno pytanie w temacie - czy marka GEMINI jest warta rozpatrzenia? Przykładowo sprzęt z aukcji:
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- michumal
- Gramofon: brak
Witam szanownych Forumowiczów.
Proszę o pomoc.
Jakiś miesiąc temu zapisałem się do Waszego grona, gdyż chciałem spełnić marzenie mojej żony i kupić jej na urodziny gramofon. Myślałem, że pójdzie gładko, jednak nie poszło... Zupełnie się nie znam na gramofonach, zaczynałem od kaset magnetofonowych i kasprzaka. Poczytałem trochę i wiem, że na nowy sprzęt średniej klasy mnie nie stać. Zatem muszę kupić używany za około 500 - 600 pln z przedwzmacniaczem i dobrym zasilaczem do niego. Z tego co już wiem, muszę mieć jakiś półautomat lub automat (błagam na reszcie się nie znam), bo obsługiwać ma go głównie moja żona, a ona się zna na sprzętach jeszcze mniej niż ja. Urodziny ma 11.02, więc czasu zostało jak na lekarstwo. Szukam na allegro, ale nie chcę kupić złomu za 600 pln. Próbował mi pomóc kolega esdarek, jednak jakoś się nie możemy dogadać, a wiem, że warto od niego kupić sprzęt. Ale obecnie ma tylko manuala i nie odpowiada na moje maile.
A czas płynie i zaczynam się niepokoić, że nie zdążę. Wiem, że pewnie myślicie o mnie jak o ignorancie, co chce gramofon i ma w duszy czym jest gramofon, ale nie mam czasu się teraz kształcić w temacie GRAMOFON.
Czy ktoś mnie poratuje i wskaże mi coś z allegro, co bym mógł kupić, żeby działało.
Proszę o pomoc.

Jakiś miesiąc temu zapisałem się do Waszego grona, gdyż chciałem spełnić marzenie mojej żony i kupić jej na urodziny gramofon. Myślałem, że pójdzie gładko, jednak nie poszło... Zupełnie się nie znam na gramofonach, zaczynałem od kaset magnetofonowych i kasprzaka. Poczytałem trochę i wiem, że na nowy sprzęt średniej klasy mnie nie stać. Zatem muszę kupić używany za około 500 - 600 pln z przedwzmacniaczem i dobrym zasilaczem do niego. Z tego co już wiem, muszę mieć jakiś półautomat lub automat (błagam na reszcie się nie znam), bo obsługiwać ma go głównie moja żona, a ona się zna na sprzętach jeszcze mniej niż ja. Urodziny ma 11.02, więc czasu zostało jak na lekarstwo. Szukam na allegro, ale nie chcę kupić złomu za 600 pln. Próbował mi pomóc kolega esdarek, jednak jakoś się nie możemy dogadać, a wiem, że warto od niego kupić sprzęt. Ale obecnie ma tylko manuala i nie odpowiada na moje maile.

Czy ktoś mnie poratuje i wskaże mi coś z allegro, co bym mógł kupić, żeby działało.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... (Mark Twain)
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 500 zł
Michał. Na początek weź sobie do serca napis z Twojego awatara. Nie możemy się dogadać bo? Powiedziałem Ci , że od czasu kiedy zadałeś pierwsze pytanie o gramofon ludzie kupili ode mnie na samym allegro 14 gramofonów. Na pewno wśród nich znalazłbyś interesujący Cię model. Powiedziałem Ci też, że w tym tygodniu wystawiam 4-6 szt. Nie podejmę się nigdy wybrania gramofonu dla kogoś i przygotowania dla niego. Każdy gramofon staram się przygotować tak samo uczciwie. Mogę doradzić ,ale za nikogo nie podejmę decyzji. Wiele osób z tego forum i spoza potrafi się ze mną doskonale dogadać o czym świadczy fakt, że grają już od dawna u nich gramofony z mojego warsztatu. Ok 20 osob "dogadało" się ze mną od kiedy Ty próbujesz to zrobić. Dogadanie się ze mną polega na naciśnięciu "kup teraz" po wcześniejszym poinformowaniu mnie ,że jest się z forum,tak abym mógł zrobić nasz forumowy,umowny rabat. Dogadał się też użytkownik, ktory nacisnął "kup teraz" a potem mu się przypomniało,że jest z forum a na dodatek nie potrzebuje wkładki jaką oferowałem z gramofonem bo ma swoją. Takie rzeczy też się da załątwić. Trzeba tylko chcieć i wykazać cień zdecydowania.
- michumal
Esdarek, jak prześledzisz nasze wpisy na forum, kazałeś mi czekać... Czekałem, pytałem, znowu napisałeś poczekaj, przenoszę się... Czekałem... Po czym jak się mi już kończy czas odezwałem się i mi piszesz, że przecież sprzedałeś już 14 gramofonów i o co mi chodzi, wystarczy kupić. Kurde, albo mam rozdwojenie jaźni, albo nie wiem co. Prosiłem Cię o pomoc w zakupie. Nigdy wcześniej mi nie napisałeś, że nie przygotujesz nic dla mnie, bo tak nie robisz. Może i powinienem się ogarnąć, a może Ty też troszkę... Ale bez urazy, nie chodzi mi o sprzeczanie się czyja racja jest racniejsza. Ja tylko chcę kupić gramofon. Będziesz miał w tym tygodniu jakiegoś automata lub półautomata??
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... (Mark Twain)
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 500 zł
Ja nic nigdy dla nikogo nie przygotowuję. Staram się wszystkie gramofony robić tak samo uczciwie. Co zrobię to wystawiam, coraz częściej jednak mam telefony od zainteresowanych, którzy pytają czym aktualnie dysponuję. Informuje ich a oni się decydują lub nie. Jak się zdecydują to wysyłam foty, czekam na akceptacje potem wysyłam nr konta czekam na przelew i robię wysyłkę. Tak to działa i chyba nie ma w tym niczego zaskakującego,żadnej egzotyki?
- michumal
Esdarek, zostawmy już to. Będziesz miał coś półautomatycznego lub automatycznego?????????? W tym tygodniu??????