[Ciekawostki audio] Nagłośnienie z najwyższej półki

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

154,990 $ para w wersji piano black (najtańsza). Choć słyszałem też o zaokrąglonej cenie 200 000 $, ale ta pierwsza jest na oficjalnej stronie dystrybutora.

ech. Podobno najlepsze kolumny na świecie. W wersji drewnianej wyglądają jak egotyczne ryby akwariowe.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
zukzukzuk

Re: [Ciekawostki audio] Nagłośnienie z najwyższej półki

Post autor: zukzukzuk »

pan_winyl pisze:A tutaj takie moje osobiste marzenie :) http://tidal-audio.de/english/sunray2.htm
ładne:) Nowoczesne. Niewielkie głośniki basowe :( Na dzisiejsze czasy, w sam raz.
Marzyć trzeba! Ale, słyszałeś coś z tej stajni?
pan_winyl pisze:154,990 $ para w wersji piano black (najtańsza). Choć słyszałem też o zaokrąglonej cenie 200 000 $, ale ta pierwsza jest na oficjalnej stronie dystrybutora.

ech. Podobno najlepsze kolumny na świecie. W wersji drewnianej wyglądają jak egotyczne ryby akwariowe.
Za przeproszeniem - nie ma najlepszych kolumn na świecie...
Same kolumny - niestety, nie chcą grać :( A im lepsze/droższe kolumny, tym z reguły więcej trzeba wydać na resztę toru...

Pozdrawiam!
Jacek
Awatar użytkownika
Pan_Klegz
Gramofon: Dual ASP 130

Post autor: Pan_Klegz »

zukzukzuk pisze:Za przeproszeniem - nie ma najlepszych kolumn na świecie...
Same kolumny - niestety, nie chcą grać A im lepsze/droższe kolumny, tym z reguły więcej trzeba wydać na resztę toru...
Myślę, że jeżeli kogoś stać na takie kolumny, to na resztę toru również go stać. Więc można powiedzieć, że są gdzieś na świecie konstrukcje uznawane za "najlepsze" - wystarczy popatrzeć na nagrody przyznawane przez samych audiospeców, często podpierane badaniami na sprzęcie laboratoryjnym ;)
Dual ASP 130 i bardzo mało płyt ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zakładając że te nagrody są tyle samo warte co recenzje "audiospeców" (czyli tyle co gówno) to tym bardziej NIE można powiedzieć, że istnieją gdzieś na świecie najlepsze kolumny, wzmacniacze, gramofony, itd.

Uznawać to sobie każdy może co chce ;)

Laboratorium nie powie Tobie czy dany sprzęt dobrze brzmi czy nie, a chyba to jest najważniejsze. Jakbyśmy mieli dobierać sprzęt po samych wykresach i cyferkach to cały świat audio miałby o wiele łatwiejszą robotę :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Jasne, macie racje co o najlepszych na świecie kolumn. To było trochę z przekąsem napisane (nie użyłem emotki). Wierzę że są dobre, nie słuchałem tego konkretnego modelu ale już innych produktów firmy owszem. Wrażenia? ciężko je opisać, tor jak i kolumny były czysto pokazowe, dźwięk był odtwarzany z cyfrowego nośnika, brzmiało to bardzo plastycznie i nie czuło się kolumn- to chyba to co mogę napisać. Ot jakbym był na dobrze nagłosnionym koncercie. Ale na takie wrażenia wpływa wszystko, od odpowiedniego wnętrza (pokoju odsłuchowego) przez masering nośnika, na cenie kolumn kończąc (efekt psychologiczny) Na pewno moje Tonsile tak nie grają :P
Szczerze to takie marzenie o dla samego marzenia, raczej nie zdecydowałbym się na takie kolumny nawet gdyby nie stanowiły dla mnie wyzwania cenowego. Z takim sprzętem jest jak dla mnie za dużo zabawy- sama ceremonia odsłuchu trwa dłużej niż odsłuch :) muzyka jest dla ludzi i jeśli brzmi na tonsilach i nie zabija to dlaczego nie ma brzmieć na tonsilach :D
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
ODPOWIEDZ