Ustawianie wkładki
-
- Waluch
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Szukajcie a znajdziecie, proście a będzie wam daneBrodaMGS pisze:Cześć
Potrzebuję porady.
Posiadam gramo Sharp Optonica RP 5100 H.
Oryginalnie posiada on wkładkę AT-71, która planuję zmienić na nowy miesiąc, prawdopodobnie na taki model
http://allegro.pl/audio-technica-at95e- ... 37268.html
Czy to dobry wybór na początek ?
Z jakiego schematu skorzystać, jeżeli chodzi o ustawienie wkładki ?
Wcześniej czytałem, że ten z wamatu się nie nadaje, ściągnąłem też kilka prostych schematów z vinylengine.
Pozdrawiam
Effective: 210mm
Overhang: 11mm
czyli do programiku z poprzedniej strony pivot to spindle: 199mm i jak starczy dziurek w headshellu to Baerwald a jak nie to Stewenson.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: RP 5100 H
Ustawianie wkładki
Dzięki, jak nie wiem co 
Czyli mając te dane, mogę spokojnie wygenerować customowy arkusz z vinyl Engine ?
Czy jednak szybciej będzie na prostych ? Z tego co czytam na baerwaldzie, to on zalecany jest, do ramion powyżej 220mm.

Czyli mając te dane, mogę spokojnie wygenerować customowy arkusz z vinyl Engine ?
Czy jednak szybciej będzie na prostych ? Z tego co czytam na baerwaldzie, to on zalecany jest, do ramion powyżej 220mm.
- Bacek
Z vinylengine da się wydrukować jakiś customowy protractor bo nie zauważyłem? Po symulacji fabrycznych parametrów wychodzi jakaś bieda straszliwa na początku płyty, z drugiej strony spojrzałem do datasheeta fabrycznego 7100H i tam taż tak montowali więc może to nie błąd danych.
Pytanie czy w ogóle Baerwalda da się w tym headshelu ustawić bo to jednak overhang o 8 mm większy od fabrycznego. Stevenson jest o 6 mm większy i to też nie mało.
Zawsze można też już czysto customowo zrobić np. overhang: 15mm kąt 22.5stopnia i tak wygląda to o niebo lepiej niż fabryczne. Ale tym programu z poprzedniej strony aż takiego customa nie wydrukujesz.
W każdym razie jeżeli wydrukujesz sobie takiego customowego Stewensona czy co tam z łuczkiem overhangu to potem jak ustawisz kąt w jedym punkcje na pewno skontroluj go w drugim punkcie zerowym. Jak będzie inaczej to znaczy że te dane o kan kuli rozbić i jedyne wyjście to zabawa z prostym szablonem bez łuczka. A to już niestety mordęga.
Zresztą spróbuj chociaż na oko zmierzyć odległość pomiędzy osią gramofonu a osią ramienia, czy to ma w ogule szanse być w granicach tych 199mm
Pytanie czy w ogóle Baerwalda da się w tym headshelu ustawić bo to jednak overhang o 8 mm większy od fabrycznego. Stevenson jest o 6 mm większy i to też nie mało.
Zawsze można też już czysto customowo zrobić np. overhang: 15mm kąt 22.5stopnia i tak wygląda to o niebo lepiej niż fabryczne. Ale tym programu z poprzedniej strony aż takiego customa nie wydrukujesz.
W każdym razie jeżeli wydrukujesz sobie takiego customowego Stewensona czy co tam z łuczkiem overhangu to potem jak ustawisz kąt w jedym punkcje na pewno skontroluj go w drugim punkcie zerowym. Jak będzie inaczej to znaczy że te dane o kan kuli rozbić i jedyne wyjście to zabawa z prostym szablonem bez łuczka. A to już niestety mordęga.
Zresztą spróbuj chociaż na oko zmierzyć odległość pomiędzy osią gramofonu a osią ramienia, czy to ma w ogule szanse być w granicach tych 199mm
-
Preamp ma MC/MM tak naprawdę nic nie wiem o tym gramofonie MacLair TT200Waluch pisze:zależy którą wkładkę MC no i pytanie- czy preamp obsłuży MC
- Waluch
Ustawianie wkładki
ja bym sobie odpuścił mocowanie wkładki MC w tym modelukihasound pisze:aprawdę nic nie wiem o tym gramofonie MacLair TT200
Zainwestuje w miarę solidną MM
-
MacLair gra zdecydowanie lepiej od Pro-Ject EssentialWaluch pisze:ja bym sobie odpuścił mocowanie wkładki MC w tym modelukihasound pisze:aprawdę nic nie wiem o tym gramofonie MacLair TT200
Zainwestuje w miarę solidną MM
-
- Gramofon: RP 5100 H
Uff... To chyba czeka mnie mordownia :/Bacek pisze:Z vinylengine da się wydrukować jakiś customowy protractor bo nie zauważyłem? Po symulacji fabrycznych parametrów wychodzi jakaś bieda straszliwa na początku płyty, z drugiej strony spojrzałem do datasheeta fabrycznego 7100H i tam taż tak montowali więc może to nie błąd danych.
Dzięki śliczne za wyczerpującą pomoc

Kupię wkładkę, zacznę się bawić, to dam znać

- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Poszukaj informacji pod hasłem Taya DP-510 albo Realistic Lab 400/420. Taya to w inna nazwa tego samego gramofonu a Realistic ma to samo ramię. Na Vinylengine są informacje o tym ramieniu. Napędy produkcji Matsushita.kihasound pisze:Preamp ma MC/MM tak naprawdę nic nie wiem o tym gramofonie MacLair TT200Waluch pisze:zależy którą wkładkę MC no i pytanie- czy preamp obsłuży MC
Ostatnio zmieniony 28 sty 2015, 22:26 przez Dante, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Szczerze mówiąc to nie jest jakiś szczególny wyczynkihasound pisze:MacLair gra zdecydowanie lepiej od Pro-Ject Essential

MacLair spoko i przez nieznaną markę pewnie też tanio wychodzi gramofon, ale jego ramię nie oceniłbym jako godne wkładki MC HO ani MC LO.
Poza tym pewnie już się orientowałeś ile takie wkładki kosztują

Generalnie mamy tutaj wątek o ustawianiu wkładek także ta dyskusja jest nieco poza tematem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziekuje za infoDante pisze:Poszukaj informacji pod hasłem Taya TP-510 albo Realistic Lab 400/420. Taya to w inna nazwa tego samego gramofonu a Realistic ma to samo ramię. Na Vinylengine są informacje o tym ramieniu. Napędy produkcji Matsushita.kihasound pisze:Preamp ma MC/MM tak naprawdę nic nie wiem o tym gramofonie MacLair TT200Waluch pisze:zależy którą wkładkę MC no i pytanie- czy preamp obsłuży MC

- yamahafan
- Gramofon: 1019
Mam pytanie w temacie, aczkolwiek w nieco innej kwestii. A konkretnie: czy w ustawieniu wkładki w headshellu (konkretnie M75 w Dualo 1019) lepszy efekt da kalibracja wkładki z wykorzystaniem tradycyjnego szablonu na papierze, czy też takiego plastikowego "sprzętu" jak na zdjęciu ? Mam oba i ciekaw jestem, który ze sposobów jest lepszy = bardziej dokładny ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Szablon > plastik, jeśli chodzi o dokładność. Co do wygody to obracamy znak nierówności 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Plastikiem ustawisz tylko geometrię jaką wymyśliła sobie fabryka. A jak chciał byś popróbować innych to jesteś skazany na inne rozwiązania.