Jakie kolumny do 300 zł?

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Wojtek »

Są podobne do GLE i Quinto, ale tylko z wyglądu. Te "wyselekcjonowane elementy" to również tylko marketing ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Thrash_Maniac

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Thrash_Maniac »

Widzę tendencję że wszelaki obecnie produkowany sprzęt, w tym również kolumny nie jest raczej ceniony. Lecz mimo wszystko, pomijając tą kwestię, czy mogę liczyć na Waszą opinię, które z poniższych głośników zasługują na największą uwagę ?
Zdaję sobie sprawę, że ich rozpiętość cenowa jest spora, szukałem teraz czegoś w okolicach 300 zł, a znalazłem to co poniżej.
Potrzebuję czegoś o mocy 60W i 8 ohm, względem wzmacniacza który chciałbym przetestować / kupić. Mają one służyć do warunków domowych, w pomieszczeniu 10-15 m, a odtwarzana muzyka to głównie metal, rock i później blues, jazz i klasyka.
Cżęść z nich jest opisana jako 6 ohm, czy będzie miało to wpłyt na wzmacniacz z 8 ohm ?

http://allegro.pl/kolumny-philips-mcd51 ... 36698.html

http://allegro.pl/kolumny-philips-mcm-2 ... 76447.html

http://allegro.pl/yamaha-kolumny-podsta ... 45639.html

http://allegro.pl/kolumny-taga-tav-806- ... 30500.html

http://allegro.pl/kolumny-podstawkowe-t ... 70330.html

http://allegro.pl/wysokie-klasy-kolumny ... 94401.html

http://allegro.pl/dwie-kolumny-satelity ... 88779.html

( Swego czasu słuchałem na głośnikach podstawkowych Unitry Nicola Tesla Mini 30W / 8 ohm i byłem z nich zadowolony :
http://img.archiwumallegro.pl/?2295320501 )
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Nowe kolumny za 300 złotych. Pożal się Boże. Toć to jest jakościowo nadal liga głośników komputerowych :)
Thrash_Maniac pisze:Cżęść z nich jest opisana jako 6 ohm, czy będzie miało to wpłyt na wzmacniacz z 8 ohm ?
Jasne. Im mniejsza impedancja tym więcej prądu musi podać wzmacniacz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Thrash_Maniac

Jakie kolumny do 300zł?

Mam wrażenie że lubisz odpisywać na fragmenty wypowiedzi innych użytkowników, do których można się doczepić, lub tych które są dla Ciebie wygodne w odpowiedzi.

Po co w takim razie temat o jakimkolwiek sprzęcie za 100 / 200 / 300 / 400 / 500 zł itd ... skoro zawsze dostaje się negatywną bądź przeczącą odpowiedź ???

Zadam konkretne pytanie i liczę na konkretną odpowiedź : Ile i w jakie głośniki podstawkowe trzeba zainwestować, aby należycie spełniały swoją rolę w warunkach domowych, przy odsłuchu szeroko pojętej muzyki rockowej ???
misienka2008

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: misienka2008 »

Nie widzisz jakiej mizernej jakosci sa te kolumny? Przeciez to widac z zewnatrz. Poogladaj na Allegro uzywane kolumny z dawnych lat w tych cenach i ocen sam. Te nowe jakos brzeczec beda na pewno ale ma to niewiele wspolnego z tym co nazywa sie jakoscia brzmienia.
Niestety na rynku nowych kolumn widac coraz wyrazniej tendencje budowania tandetnych kolumn dla biednych ( bez urazy, prosze ! ) i dobrych dla bogatych. Brak przyzwoitych kolumn dla warstwy sredniej jak kiedys. Dlatego starsze, uzywane modele maja takie wziecie.

Co do kolumn zaprezentowanych przez Ciebie to skoro sa nowe to pewnie mozna ich gdzies posluchac. Jesli do tej pory byles zadowolony z Unitry Nicola Tesla Mini to moze ktores spelnia Twoje oczekiwania. Watpie jednak czy znajdzie sie tu ktos chetny aby je oceniac i polecac. Ale moze sie myle...

Jesli masz wieksze wymagania to rozejrzyj sie na Allegro, OLX, Tablica itd. ustal sam z soba ile mozesz wydac, wybierz kilka modeli i wroc tu po porade.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Thrash_Maniac pisze:Mam wrażenie że lubisz odpisywać na fragmenty wypowiedzi innych użytkowników, do których można się doczepić, lub tych które są dla Ciebie wygodne w odpowiedzi.
Chyba nie muszę dodatkowo tłumaczyć, że nie polecam żadnej z wymienionych par kolumn? :) Myślałem że to jasne.
Thrash_Maniac pisze:Po co w takim razie temat o jakimkolwiek sprzęcie za 100 / 200 / 300 / 400 / 500 zł itd ... skoro zawsze dostaje się negatywną bądź przeczącą odpowiedź ???
Dramatyzujesz i zakrzywiasz rzeczywistość :)
Thrash_Maniac pisze:Ile i w jakie głośniki podstawkowe trzeba zainwestować, aby należycie spełniały swoją rolę w warunkach domowych, przy odsłuchu szeroko pojętej muzyki rockowej ???
Pytanie rzeka. Możesz wydać nieskończone ilości pieniędzy. Dlatego wolimy opierać się na faktycznym rozmiarze portfela :)
Podpowiem może, że za 5-6 stówek można znaleźć całkiem fajne kolumny. Przy niższym budżecie zabawa staje się trudniejsza.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: pan_winyl »

Cześć Thrash_Maniac.

Ten wątek ma już 40 stron i na tychże 40 stronach podawaliśmy przykłady kolumn. Również Wojtek. Więc nie obrażaj się na admina :P

Odpowiadając na Twoje poprzednie linki.

Voice Krafy odpuść sobie od razu. To są kolumny z serii Prism, beng, AEG itd. nie warto kląć nad sprzętem, zwłaszcza jak nie chce się kupować dwa razy. Nie ucieszy Cię ani ich brzmienie ani szczegółowość.

Yamaha. Te kolumny to satelity nie zejdą z basem zbyt nisko 70Hz - 40 kHz tyle im tam pisze. Dodatkowo 85 dB w sprawności cudem nie jest.

Skytronic. Firma krzak jak dla mnie, Esperanza mogła by to być, pewnie zaufałbym bardziej. Nie przekonują mnie swoim wyglądem a sprzedawca popełnia takie babole w opisie jak • Szerokie pasmo przenoszenia
• Formidable jakość dźwięku. Nie wierzę w to pasmo przenoszenia 20Hz - 20Khz tym bardziej w moc 140 W. Może ktoś inny się wypowie, ja im po prosu nie ufam.

Philips. I tutaj już lepiej. Model MCD5110 odpuśmy, ale MCM 2150 jest już bardzo miły w odsłuchu. Miałem je jako zestaw 2 na biurku i sprawowały się ok. Dawały radę temu co było puszczane z kompa, ale jako zestaw drugi. Troszkę zbyt mało szczegółów w nich dla mnie ale... czego oczekiwać od kolumn od mini wieży. Philips wypuścił jeszcze jedne bardzo ciekawe kolumny od mini wieży, dwudrożne z głośnikiem wstęgowym. Widziałem je na allegro w okolicach 160 -260 zł. Te są warte zastanowienia.

Taga. uważam że tutaj dałeś chyba najciekawsze propozycje. Sam zastanowiłbym się nad Taga TAV-806.

A jeśli mogę odpowiedzieć na Twoje poprzednie pytanie.
Ile i w jakie głośniki podstawkowe trzeba zainwestować, aby należycie spełniały swoją rolę w warunkach domowych, przy odsłuchu szeroko pojętej muzyki rockowej
To zależy. Jaki masz wzmacniacz, jakie pomieszczenie odsłuchowe?

Koledzy polecą Ci Cantony, i będzie to pewnie dobry wybór. Ceny rzędu 200 do 600 zł.
Ja mogę polecić Ci szczerze New Mildtony i też będziesz zadowolony. Ceny od 50 do 300 zł. (przesadzone są te ceny) (musiałbyś nauczyć się lutować :D)

ceny kolumn to od 20 do nieskończoności ;) dlatego trudno wyróżnić ile musiałbyś wydać.

I jeszcze jedna rzecz, jeśli wrzucasz tyle linków musisz pamiętać że nie odpowiemy od razu. zajęcie wymaga czasu i skupienia, dlatego spokojnie i cierpliwie. Pochopnie kupiony sprzęt czy rzucona opinia długo się mści, a po co :P
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

pan_winyl pisze:To zależy. Jaki masz wzmacniacz, jakie pomieszczenie odsłuchowe?
Wyjaśnił w poprzednim wpisie. Wzmacniacza jeszcze nie ma. Chce kupić wszystko na raz zamiast po kolei :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl

Jakie kolumny do 300zł?

Wojtek pisze:
pan_winyl pisze:To zależy. Jaki masz wzmacniacz, jakie pomieszczenie odsłuchowe?
Wyjaśnił w poprzednim wpisie. Wzmacniacza jeszcze nie ma. Chce kupić wszystko na raz zamiast po kolei :)
Eh nie doczytałem, coś i umknęło. Ale to nie temat do wzmacniaczy :) tylko do kolumn.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Thrash_Maniac

Jakie kolumny do 300zł?

Może krótko wytłumaczę :
Obecnie używam zestawu Unitry 8010 (gramofon + wzmacniacz + tuner + deck Altus 60 + głośniki Unitra Nikola Tesla mini 30)
Odkupiłem całość od pierwszego właściciela i byłem zadowolony. Jeden z głośników zaczął pierdzieć, więc na szybko dostałem DK digital LS 300-1 (50W , 8 ohm) które wg mnie nawet w połowie nie dorównują tym z Unitry. Całość była umieszczona w dobrze umeblowanym pokoju ok 8-10 m. Teraz mam ten sam sprzęt i większe pomieszczenie, bo ok 10-15 m.

Na całość sprzętu chcę przeznaczyć ok 2,000 zł, dzieląc +/- po równo na głośniki, wzmacniacz i gramofon, zostawiając coś na igłę i kabel.

Na sprzęcie się nie znam, w przeciwieństwie do winyli - nie chcę żeby to zabrzmiało jak przechwałki. Od zawsze koncentrowałem się na nośniku, kosztem macoszego traktowania sprzętu. Winyl wydawał mi się bardziej "humanistyczny" dało się go bardziej plastycznie opisać, natomiast sprzęt był dla mnie tą "ścisłą" stroną, liczbami i cyframi które nie leżały w kręgu moich zainteresowań.

Nie mam nagłego ciśnienia na kupno sprzętu, zwlekałem tyle lat, więc mogę zaczekać, przy czym obiecałem sobie, że zajmę się tematem początkiem roku, bo wtedy będę miał najwięcej na to czasu.

Wracając do tematu samych głośników : Chciałbym znaleźć coś o parametrach 60W, 8 ohm, drewnianej czarnej obudowie. Ich koszt nie musi się zamykać w 300 zł, przeglądając aukcje akurat takie a nie inne głośniki i ich ceny mi wyskoczyły. Jestem otwarty na propozycje.

Wymieniłem też głośniki Taga, ponieważ wcześniej wypatrzyłem wzmaniacz lampowy (hybrydowy) Taga Harmony HTA-25 który mnie mocno zaintrygował, jest to kolejna budżetówka składana w Chinach i pozostali użytkownicy raczej mi ją odradzali, jednak nie zostałem ty zniechęcony i chciałbym sprawdzić jego możliwości wraz z głośnikami np tej samej firmy.

Za wszelkie wskazówki i uwagi dziękuję, rozglądnę się za wspomnianymi głośnikami.
Awatar użytkownika
pan_winyl

Jakie kolumny do 300zł?

Thrash_Maniac,
wypatrzyłem wzmaniacz lampowy (hybrydowy) Taga Harmony HTA-25
ok, to teraz już wiemy nad czym myślimy. Jeśli chodzi o hybrydy, bodaj najlepsze w zasięgu cenowym robił luxman :) sprzęty mają po 20 lat ale grają aż miło.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
pan_winyl

Jakie kolumny do 300zł?

Ogłoszenie z Małopolski - okleina taka sobie, ale w tej cenie to ciekawa propozycja
http://olx.pl/oferta/kolumny-glosnikowe ... 2a0d5fe50f

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
pan_winyl

Jakie kolumny do 300zł?

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Ciekawe dane na tabliczce ;) Moc znamionowa 50W, moc muzyczna 10W :morda: Zakładam, że ktoś się pomylił w druku.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Re: Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Waluch »

Wojtek pisze:Ciekawe dane na tabliczce ;) Moc znamionowa 50W, moc muzyczna 10W :morda: Zakładam, że ktoś się pomylił w druku.
Tam jest 70W nie 10W ,akurat na zgnieceniu nie widać dobrze i trzeba się przyjrzeć
ODPOWIEDZ