Ustawianie wkładki
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Na obrazku masz gdzie przypadają punkty zerowe (w których wkładka powinna być równoległa/styczna do rowka płyty) dla najpopulaniejszego ramienia Technicsa w różnych geometriach oraz błąd trackingu jaki jest w pozostałych częściach płyty. Longfern A to to samo co Baerwald. Pomarańczowe to "fabryczne" ustaweinie ramin Technicsa.
- Załączniki
-
- technics.png (10.4 KiB) Przejrzano 1568 razy
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- john90
- Gramofon: Technics SL-2000
Ustawianie wkładki
Dziękuje Bacek za zaangażowanie.
Ściągnąłem szablon z vinylengine , ale ..... na skali jest u mnie 2 cm większy i nie wiem jak to zminimalizować o tą odległość.
Widze iż teraz pozostaje mi ustawić wkłądkę równolegle do koszyczka i to wszystko na co w tej chwili mogę zrobić
Ściągnąłem szablon z vinylengine , ale ..... na skali jest u mnie 2 cm większy i nie wiem jak to zminimalizować o tą odległość.
Widze iż teraz pozostaje mi ustawić wkłądkę równolegle do koszyczka i to wszystko na co w tej chwili mogę zrobić

- chudy_b
Ustawianie wkładki
Użyj przy wydruku ustawień drukarki. To chyba PDF i powinna być do wyboru opcja - rozmiar oryginalny.john90 pisze: na skali jest u mnie 2 cm większy i nie wiem jak to zminimalizować o tą odległość.
- Bacek
Tak, to jest pdf. W różnych wersjach Acrobata to ustawienie troszkę inaczej wygląda ale w tej wersji którą mam to Rozmiar i obsługa stron: Faktyczny rozmiar.
Nie może być żadna skala czy dopasuj czy fit czy co tam jeszcze.
Nie może być żadna skala czy dopasuj czy fit czy co tam jeszcze.
- john90
Ustawianie wkładki
Dziękuję , wydrukowałem , ale ....dokładnie do SL-2000 nie widzę, więc ustawiłem po prostu wkładkę równolegle do boków koszyczka .
- Bacek
Mój błąd nie spojrzałem że w Twoim ramieniu spindle-pivot jest 206 a nie 215 Jak w nowszych ramionach Technicsa dla których jest ten szablon. To inaczej ze strony http://www.conradhoffman.com/chsw.htm ściągasz Custom arc template generator for phono cartridge alignment (also prints nice strobe disks).
Uruchamiasz. W Spindle to pivot distance wpisujesz 206. Wciskasz przycisk IEC żeby w polu Inner Groove Radious wskoczyło "60.325", Zostawiasz zaznaczony Lofgren A i dajesz "Print ARC Template". W razie czego "correction factor" pozwoli ci dopasować wydruk do odpowiedniego rozmiaru w mi8limetrach.
Symulacja dla Twojego ramienia jest tu (trzeba się zalogować na vinylengine). Lofgren A wygląda przy fabrycznym ustawieniu znacznie lepiej. Tylko pytanie czy będziesz w stanie tak daleko do przodu wysunąć wkładkę bo jednak jest to spora odległość.
Jak się nie uda to możesz wydrukować Stewensona i tak będzie lepiej niż fabryka.
http://www.vinylengine.com/tonearm_alig ... =calculate
Uruchamiasz. W Spindle to pivot distance wpisujesz 206. Wciskasz przycisk IEC żeby w polu Inner Groove Radious wskoczyło "60.325", Zostawiasz zaznaczony Lofgren A i dajesz "Print ARC Template". W razie czego "correction factor" pozwoli ci dopasować wydruk do odpowiedniego rozmiaru w mi8limetrach.
Symulacja dla Twojego ramienia jest tu (trzeba się zalogować na vinylengine). Lofgren A wygląda przy fabrycznym ustawieniu znacznie lepiej. Tylko pytanie czy będziesz w stanie tak daleko do przodu wysunąć wkładkę bo jednak jest to spora odległość.
Jak się nie uda to możesz wydrukować Stewensona i tak będzie lepiej niż fabryka.
http://www.vinylengine.com/tonearm_alig ... =calculate
- Załączniki
-
- arc.png (10.54 KiB) Przejrzano 1506 razy
- john90
Bacek podziekowania serdeczne bardzo za Twoją cierpliwość 
Wkładki ustawione.
Dell według pierwszego szablonu a druga według drugiego.
Do testu zapuściłem COMMUNARDS - " When the walles come tumbling down "
Obydwie wkładki grają bardzo dobrze ,ofszem różnia sie od siebie charakterystyką dzwięku , ale właśnie teraz to jest to .......Po prostu bajka
Jeszcze raz dziękuję .

Wkładki ustawione.
Dell według pierwszego szablonu a druga według drugiego.
Do testu zapuściłem COMMUNARDS - " When the walles come tumbling down "
Obydwie wkładki grają bardzo dobrze ,ofszem różnia sie od siebie charakterystyką dzwięku , ale właśnie teraz to jest to .......Po prostu bajka

Jeszcze raz dziękuję .
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
- KasparHauser
Ustawianie wkładki
Zdaje się, że coś nie tak z drukiem.
y=180
y=200
Jest zgodność.
x=100
x=200
Nie ma zgodności.
Jest różnica, brak kilku mm.
Co zrobić jeśli przed wydrukowaniem nie było nic do ustawiania wymiarów?
y=180
y=200
Jest zgodność.
x=100
x=200
Nie ma zgodności.
Jest różnica, brak kilku mm.
Co zrobić jeśli przed wydrukowaniem nie było nic do ustawiania wymiarów?
- Bacek
Jak X się nie zgadza to zwiększasz lub zmniejszasz Printer Correction Factor X. Niestety to eksperymentalne więc pewnie kilku iteracji bedzie wymagało. Podejrzewam że to zwykły mnożnik. Na oko oblicz procentową odchyłkę i jeżeli np było mnij o 5 procent to ustawiasz 1.05 i próba wydruku. A potem znowu korekta i ponowna próba. Trochę papieru się niestety zmarnuje. Jak w drugą stronę to 0.95 i też jazda.
- KasparHauser
Ustawianie wkładki
Ja to mam Internet z Aero2, który u mnie nie bardzo chce działać (poza domem jest ok) więc nie zdążyłem przeczytać Twojego posta, ale udało mi się dojść do tego co i jak. O ile pdfy łatwo się drukuje, to tutaj tak samo, tylko trzeba pogrzebać trochę. Musiałem wybrać druk poziomy i wyszło ok.
No to teraz czas na zabawę!

No to teraz czas na zabawę!

-
- Gramofon: RP 5100 H
Ustawianie wkładki
Cześć 
Potrzebuję porady.
Posiadam gramo Sharp Optonica RP 5100 H.
Oryginalnie posiada on wkładkę AT-71, która planuję zmienić na nowy miesiąc, prawdopodobnie na taki model
http://allegro.pl/audio-technica-at95e- ... 37268.html
Czy to dobry wybór na początek ?
Z jakiego schematu skorzystać, jeżeli chodzi o ustawienie wkładki ?
Wcześniej czytałem, że ten z wamatu się nie nadaje, ściągnąłem też kilka prostych schematów z vinylengine.
Pozdrawiam

Potrzebuję porady.
Posiadam gramo Sharp Optonica RP 5100 H.
Oryginalnie posiada on wkładkę AT-71, która planuję zmienić na nowy miesiąc, prawdopodobnie na taki model
http://allegro.pl/audio-technica-at95e- ... 37268.html
Czy to dobry wybór na początek ?
Z jakiego schematu skorzystać, jeżeli chodzi o ustawienie wkładki ?
Wcześniej czytałem, że ten z wamatu się nie nadaje, ściągnąłem też kilka prostych schematów z vinylengine.
Pozdrawiam

- Bacek
AT95 w swojej cenie to dobry wybór.
Masz do tego sharpa jakiś user manual? Bo w instrukcji serwisowej jest tylko długość efektywna ramienia a przydał by się jeszcze overhang lub pivot to spindle.
W zasadzie to ostanie jest najważniejsze ale przy tym ramieniu to chyba będzie ciężko dokładnie zmierzyć odległość od osi ramienia do osi gramofonu
Masz do tego sharpa jakiś user manual? Bo w instrukcji serwisowej jest tylko długość efektywna ramienia a przydał by się jeszcze overhang lub pivot to spindle.
W zasadzie to ostanie jest najważniejsze ale przy tym ramieniu to chyba będzie ciężko dokładnie zmierzyć odległość od osi ramienia do osi gramofonu
-
- Gramofon: RP 5100 H
Niestety, tylko mam serwisówkę ;(Bacek pisze:AT95 w swojej cenie to dobry wybór.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Skorzystaj z głupka. Baerwald powinien dać radę.
Nie zawsze ma się dostęp do szczegółowych danych geometrycznych potrzebnych do wygenerowania szablonu.
Nie zawsze ma się dostęp do szczegółowych danych geometrycznych potrzebnych do wygenerowania szablonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum