obudowa do gramofonu DIY

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MarcinK
Gramofon: sony px p7x
Kontakt:

obudowa do gramofonu DIY

Post autor: MarcinK »

Mam Gararrda 25 mk4
W innym wątku parę osób mi pomogło w kilku sprawach - liczę że tym razem będzie podobnie :)
Ponieważ mam ogromny sentyment do tego urządzenia - chciałem zafundować mu obudowę/podstawę z prawdziwego drewna.
Prawdopodobieństwo że to będzie lite drewno - jest chyba równa zeru ? 37x42x10 = chyba nie do dostania a tym abrdziej precyzyjnego wycinania?
Dlatego pomyślałem sobie że taka obudowa byłaby złożona z 2 części dolnej i górnej
dolna byłaby jako podstawa do której przykręcone byłyby nóżki
Górna byłaby wyciętym przelotowo otworem w którym osadzona byłaby cała mechanika ( na tym wewnętrznym "amortyzatorze/sprężynach")

Czy ktoś bawił sie w takie prace?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: obudowa do gramofonu DIY

Post autor: Bacek »

Pytanie czy w ogóle drewno w takich dużych kawałkach ma sens. Ogólnie co byś nie robił i jak je sezonował to drewno calu czas pracuje i zmienia swoje wymiary. Wiec możne się zdarzyć ze po jakimś czasie całą geometrię gramofonu szlag trafi. Może lepiej jednak jakaś płytę kompozytowa albo sklejkę a potem całość okleić fornirem naturalnym.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, 09:43 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

obudowa do gramofonu DIY

Post autor: pan_winyl »

Bacek pisze:Pytanie czy w ogole drewno w takich duzych kawalkach ma sens. Ogolnie co bys nie robil i jak je sezonowal to drewno calu czas pracuje i zmienia swoje wymiary. Wiec moze sie zdazyc ze po jakims czasi cala geometrie gramofonu szlag trafi. Moze lepiej jednak jakas plyte kompozytowa albo sklejke a potem cslosc okleic fornirem naturalnym.
zgadzam się. Taki klocek drewna, nie jest jakiś trudny do znalezienia. Oczywiście w markecie budowlanym słabo, ale na tartaku luz. Nawet wycięcie nie byłoby jakieś bardzo trudne- frezowanie raczej. Ale to będzie pracować. Lepiej zbudować skrzynkę i fornirować. Można by to tez zrobić w granicie :) tutaj polecam udać się do lokalnego warsztatu kamieniarskiego. Chyba nawet będzie łatwiej to ogarnąć niż z drewna.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
zbyszek1982

obudowa do gramofonu DIY

Post autor: zbyszek1982 »

W takiej obudowie ważne jest tłumienie drgań. Drgania dobrze tłumi konstrukcja warstwowa. Zrób plintę z wielu odpowiednio wyciętych warstw sklejki z drzewa liściastego. Dajesz to do fornirowania i wygląda elegancko. Zwymiarowany szablon do wycięcia otworu na gramofon jest w instrukcji serwisowej.
pan_winyl pisze:na tartaku luz.
Nie wiem jak często bywasz w tartaku (bo ja dosyć często), ale obawiam się że tam nie znajdziesz nic co co by się nadało na plintę, z tego prostego powodu, że drzewo w tartaku jest jeszcze świeże. Żeby zrobić plintę z jednego kawałka drzewa, to by musiał być sezonowany klocek, albo specjalnie suszony (w suszarni). Praca z takim wysezonowanym drewnem to jest katorga, bo wysuszone drewno (z drzewa liściastego typu dąb, jesion, orzech) jest potwornie twarde i szybko tępi wszelkie frezy itd. Jak pójdziesz z czymś takim do stolarza, to zaśpiewa za usługę sporo więcej niż za obróbkę drewna sosnowego, o ile w ogóle będzie chciał przyjąć zlecenie.

Moim zdaniem najlepiej jest pójść do marketu budowlanego i na miejscu wyciąć sobie odpowiednie prostokąty ze sklejki. Potem w domu wyrzynarką powycinać otwory, i zanieść do stolarza żeby skleił to wszystko do kupy i założył fornir. Wyjdzie taniej niż kupowanie ścisków niezbędnych przy klejeniu.
Awatar użytkownika
MarcinK
Kontakt:

Dzięki za podpowiedzi
Niestety instrukcji serwisowej nie udało mi się ściągnąć/znależć - tu jest problem niestety.
Gdzie takie sklejki można znaleźć ?
zbyszek1982

Tu jest szablon do Mk II. Będzie dobry.

http://www.vinylengine.com/library/garrard/sp-25.shtml
MarcinK pisze:Gdzie takie sklejki można znaleźć ?
Zwykła sklejka liściasta, np. taka:

http://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-d ... l1902.html

Zaletą marketów budowlanych jest to, że Ci wytną od razu potrzebne prostokąty na maszynie sterowanej komputerowo. Jak ładnie poprosisz to się do tego dodatkowo przyłożą.

Możesz też pokusić się o bardziej skomplikowaną konstrukcję i wykrawać osobny kształt pod każdą warstwę plinty. Podobnie jak na tej stronie: http://www.troelsgravesen.dk/LencoL75.htm

Tu oczywiście jest napęd i osobne ramię, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić taką plintę na garrarda z jego wbudowanym ramieniem.
pawel0777

Post autor: pawel0777 »

Ciekawe są blaty drewniane.Tylko tyle,że cena jest zaporowa.Spory wybór jest np. w dlh,ale potrzebnego kawałka się tam nie kupi.Można poszukać u stolarza który robi kuchnie .
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

obudowa do gramofonu DIY

Post autor: pan_winyl »

Nie wiem jak często bywasz w tartaku (bo ja dosyć często), ale obawiam się że tam nie znajdziesz nic co co by się nadało na plintę, z tego prostego powodu, że drzewo w tartaku jest jeszcze świeże. Żeby zrobić plintę z jednego kawałka drzewa, to by musiał być sezonowany klocek, albo specjalnie suszony (w suszarni).
Bywam :) wychowałem się koło jednego :D i o obróbce drewna trochę się nauczyłem również. Oczywiście poszedłem grubo na skróty- mój błąd. Tartak obok mnie dysponował zawsze info kto i gdzie ma jakie drewno ( z racji obsługi warsztatów stolarskich ). Stąd mój pomysł, ale zapomniałem że zazwyczaj tak nie jest.

Myślę, zresztą już raz to napisałem, że Twój pomysł z fornirowaniem jest najlepszy, nie ma co tu się nawet nad tym rozwodzić :)
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
zbyszek1982

obudowa do gramofonu DIY

Czasy się niestety zmieniły. Dobrego warsztatu stolarskiego to ze świecą szukać. Jak chcesz zrobić coś z twardego drewna, to bardzo często odmawiają. Teraz wszyscy się specjalizują w "kuchniach na wymiar" z płyt MDF.

U mnie w okolicy tartaki robią głównie więźbę i deski. Materiału nadającego się na meble trzeba by długo szukać.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

obudowa do gramofonu DIY

Post autor: Pawelec »

Oj tam, oj tam Zbyszku ;) . Więcej wiary w ludzi:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=45 ... 889#p86013
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
zbyszek1982

obudowa do gramofonu DIY

Pawelec pisze:Więcej wiary w ludzi

Bardzo się cieszę, że znalazłeś dobrego fachowca. :)
Awatar użytkownika
Pawelec

obudowa do gramofonu DIY

Faktem jest, ze nie jest łatwo :(

Awatar użytkownika
MarcinK
Kontakt:

obudowa do gramofonu DIY

Dziękuję za podpowiedzi i linki do zdjęć.
Z jednej strony trochę się wyjaśniło ale z drugiej powstało też kilka niejasnosci (ale to chyba normalne ;) )
Jak będę miał problem to podpytam jeszcze .
Awatar użytkownika
Pawelec

obudowa do gramofonu DIY

Marcin mogę Ci tylko powiedzieć, że praca z litym drewnem a do tego egzotycznym jest bardzo trudna. Raczej bym w tę stronę nie szedł. Koledzy dobrze radzą pisząc o wariancie sklejkowym lub fornirowanym. Lecz jak nie masz doświadczenia to pisz, będziemy jakoś radzić.
Sklejka składana jest bardzo ładna i jako materiał na plintę posiada dodatkowe ciekawe cechy. Trudna w obróbce nie wybacza błędów i wybrana z taniego źródła może z czasem się rozwarstwiać.
Fornir, też nie jest łatwo ale efekt wizualny bardzo dobry. Obudowę łatwiej wykonać z dobrej płyty wiórowej lub MDF a następnie oklejać fornirem naturalnym bądź modyfikowanym niż za pierwszym razem bawić się sklejką. Na koniec wykończyć lakierem, olejem, woskiem ....
Ten wariant bym polecał.

Awatar użytkownika
MarcinK
Kontakt:

obudowa do gramofonu DIY

Panowie...
Nie ma co sie oszukiwać - nie ma szans abym wybrał sklejki "te dobre"
Tak naprawdę mogę tylko zdać się na czyjąś dobra wolę, wiedzę , chęć pomocy lub szczęśliwy traf.
Powiedzmy ze kupuję sklejkę w ilosci takiej aby po przycięciu do wymiarów plinty złożyć takową....
Biorę pod pachę te sklejki i.... (w domu nie wytnę - odpada)
Musze podjechać do kogoś kto na podstawie tego pdf-a(z linku który podał zbyszek1982) będzie w stanie wyciąć otwór.
Co dalej ?
Najbardziej mnie niepokoi sprawa tej sklejki w której trzeba będzie zrobić/zaznaczyć otwory na mocowanie całego zawieszenia mechanizmu
ODPOWIEDZ