Dual 1224

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
safix

Dual 1224

Post autor: safix »

Witam szanowne grono
Jetem tu nowy ,ale jet to chyba jedyne w sieci profesjonalne forum w tematyce winilu :),więc przejdźmy do meritum .Posiadam od nowości wzmacniacz Unitra 432- nie źle powiedziane mam całą wieże Unitry oprócz gramofonu,był kiedyś ale ja byłem młody a nadeszła era CD i poszedł w odstawkę ,może było szkoda ale co tam to było dawno.Nasłała mnie nostalgia i postanowiłem zafundować sobie gramofon tym bardziej ze okazało się że płyty pozostały były dobrze ukryte :)a wśród tytułów są Beatles, Queen,Christie ITP.więc warto.Wybór mój padł na gramofon Dual 1224,drewniana obudowa,pełna automatyka ,styl lat 70-80 super,będzie pasował do wystroju,ale mam pytanie gdzie szukać opisu gramofonu,morze jakiś manuał-opis.instrukcja.Chciałbym się coś dowiedzieć na temat tego gramofonu przed zakupem,może ktoś mi pomoże :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Dual 1224

Post autor: ROCHO »

http://www.vinylengine.com/library/dual/1224.shtml

trzeba się zarejestrować i masz wszystko.
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Dual 1224

Post autor: ROCHO »

A tutaj masz opis.Można sobie wydrukować.

Dual 1224 Bedienungsanleitung

http://dual.pytalhost.eu/1224/
Awatar użytkownika
safix

Dual 1224

Rocho jesteś wielki dziękuje za lekturę,na pewno wrócę jeszcze do tematu pozdrawiam
chrzan49

Re: Dual 1224

Post autor: chrzan49 »

Witam.To jest bardzo dobry gramofon idlerowy czyli napedzany kólkiem.Model podstawowy,niemniej wart zainteresowania.Ale po latach wymaga dobrego serwisu i to pełnego.Jezeli odksztalcony idler to spore koszty.
Moim zdaniem lepiej zakupić cos innego albo jak już to od wiarygodnego sprzedajacego.
Pozdrawiam Tomasz
PS mam model 1225 prawie identyczny i bardzo lubię.
Awatar użytkownika
safix

Dual 1224

chrzan49 właśnie to jet ten model co ma coś w sobie :) będę na pewno szukał w dobrym stanie technicznym ,poczekam na pewno co się trafi :D chrzan49 pokaż foto twojego
Awatar użytkownika
safix

Dual 1224

i się namieszało znajomy zaproponował mi gramofon G 603 Bernard za 150zł i co tu robić,czy trwać przy swoim i szukać wymarzonego Duala czy odpuścić i brać ten polski wynalazek ? ale się namieszało i co teraz ?
zbyszek1982

Dual 1224

Post autor: zbyszek1982 »

Jakby Ci dał za darmo, to by się można zastanawiać. A jak chce za niego 150zł to zbieraj dalej na Duala.
Awatar użytkownika
adamusb89

Dual 1224

Post autor: adamusb89 »

Witam jak dokładnie wyważyć wkładkę w tym modelu? Boczne pokrętło ustawiam na 0 i ustawiam równowagę na poziomie płyty? Przynajmniej tak mówią wszystkie poradniki ale jakoś wydaje mi się to nie możliwe w tym gramofonie. Wkładka dual 650. Nie znam niemieckiego a instrukcja niewiele mi tłumaczy ;)
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Dual 1224

Post autor: esdarek »

Jak w 99% duali-ustawiasz antyskating na zero. Wyłączasz gramofon z sieci. Ustawiasz pokrętło nacisku na zero (ono jest na boku ramienia). Zdejmujesz ramię z podstawka i kładziesz między niego, a talerz. Windę ustawiasz na opuszczenie. Za pokrętłem nacisku jest śruba blokująca ciężarek. Zluzuj ją. Wysuwaj i wsuwaj ciężarek aż uzyskasz równowagę. Następnie dokręć tą śrubę. Potem możesz jeszcze poprawić pokręcając ciężarkiem. Jak już będzie idealna równowaga to pokrętłem nacisku ustawiasz nacisk. To pokrętło -w przeciwieństwie do zwykłych ciężarków w typowych rozwiązaniach- jest ekstremalnie precyzyjne i pokazuje prawdę. Nie wiem czemu ustawienie nacisku wydaje Ci się niemożliwe?
Awatar użytkownika
adamusb89

Dual 1224

Post autor: adamusb89 »

Dałem rade ale musiałem dociążyć headshell bo mając maksymalnie dokręcony ciężarek ramie i tak leciało w górę. Jeśli mowa o wspomnianej śrubie to 1 czy 2? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Dual 1224

Post autor: esdarek »

Wywal dociążenie, ciężarek nakręć z powrotem w pozycję środkową ,a odkręcasz śrubę 2 i wysuwasz całość aż uzyskasz równowagę. Pamiętaj żeby wtedy inne ustawienia(skating i nacisk) było na zero! Pokręcanie ciężarkiem w tych modelach służy do precyzyjnego wytarowania ramienia kiedy to już zostanie zrobione zgrubnie przez wysunięcie lub wsunięcie ciężarka i zablokowanie śrubą.
ODPOWIEDZ