problem z Technics 1210 mk2, ratunku
- michu19931
problem z Technics 1210 mk2, ratunku
Witam!
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Technicsa SL-1210 MK 2. Od początku miałem kilkakrotnie problem z systemem i gramofon nie grał, ale sposób "na ślinkę" zawsze pomagał. Wczoraj podłączyłem gramofon i nie gra wcale, nie mam sygnału na mixerze. Ponadto uziemienie w ogóle nie szumi nawet jak nie jest podłączone. Czy ktoś miał podobny problem? Domyślacie się gdzie leży przyczyna? Proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie!
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Technicsa SL-1210 MK 2. Od początku miałem kilkakrotnie problem z systemem i gramofon nie grał, ale sposób "na ślinkę" zawsze pomagał. Wczoraj podłączyłem gramofon i nie gra wcale, nie mam sygnału na mixerze. Ponadto uziemienie w ogóle nie szumi nawet jak nie jest podłączone. Czy ktoś miał podobny problem? Domyślacie się gdzie leży przyczyna? Proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie!
- Reymont
Re: problem z techem 1210 mk2, ratunku
Czemu plujesz do swojego gramofonu? Nie pomagasz mu. Wyczyść styki na headshellu i w rurce ramienia alkoholem izopropylowym.
Masz zanik sygnału na linii wkładka, ramię, gramofon, kable sygnałowe. Musisz sprawdzić po kolei.
Chyba wiem o co Ci chodzi.michu199 31 pisze:Ponadto uziemienie w ogóle nie szumi nawet jak nie jest podłączone.
Ciężko powiedzieć, ale mam przeczucie, że coś zmajstrowałeś. Kable sygnałowe masz oryginalne?michu19931 pisze:Czy ktoś miał podobny problem? Domyślacie się gdzie leży przyczyna? Proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie!
Masz zanik sygnału na linii wkładka, ramię, gramofon, kable sygnałowe. Musisz sprawdzić po kolei.
- chudy_b
problem z techem 1210 mk2, ratunku
Miernik w rękę. Jedna końcówka do kabelków w koszyku, druga do cinchów wyjściowych. Za 5 minut wszystko wiesz. Jest jeden układ który teoretycznie może tam sprawić problem, choć nie jestem pewien, czy w 1210 on występuje. Chodzi o układ wyciszania wkładki. Przy podniesionym ramieniu zwiera przewody sygnałowe do masy. Jeśli zaciął się w pozycji zwartej, to za wiele nie usłyszysz. Sprawdzisz to badając na zwarcie dowolny wtyk wyjściowy pomiędzy jego masą a wewnętrznym pinem sygnałowym. Do badania tego układu odepnij koszyk. Przez wkładkę nic nie zmierzysz, a przy odrobinie szczęścia możesz ją uszkodzić.
- michu19931
Okej dzięki Panowie, nigdy w sumie nie majstrowałem przy sprzęcie, ale w końcu trzeba zacząć. Kable są stare ale oryginalne, zacznę od porządnego przeczyszczenia styków. W tygodniu dam znać czy Wasze rady pomogły, pozdrawiam serdecznie!
- chudy_b
Masz miernik? Jak nie masz to kup. To tylko 15 zł, a pozwala przypuszczenia zamieniać w pewność.
- michu19931
- chudy_b
Śrubokręt z lampką to narzędzie elektryków, które ma im ratować dupę. A i tak mało który umie się nim posługiwać. Potem coś opowiadają, że elektryka nie tyka. Jak już spadł z drabiny 

- dongregorio
- Gramofon: Technics SL-Q2
Re: problem z Technics 1210 mk2, ratunku
Kolegom raczej chodziło o taki multimetr

Gramofon: Technics SL-Q2
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500