Dlaczego CD wyparło winyl?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

zelazny pisze:Co do winyli to bardzo żałuję, że niektórych albumów wydanych tylko na CD nigdy nie skosztuję na talerzu.
Skąd ta pewność? Ja mogę powiedzieć, że raczej na pewno zostanie wydane mnóstwo muzyki, która nigdy wcześniej na winylu nie wyszła. To tylko kwestia czasu.
No chyba, że mówimy o bardzo niszowych wydawnictwach.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Jakoś mam takie czarne myśli, bo na pewno nie posłucham Yasmin Levy jak też Dhafer Youssef'a. W drugim przypadku napisałem specjalnie do wydawcy Youssef'a odpisali, że nie będzie wydań na winylu. Ale masz rację jest płomyk, przykładem może być album Możdżera - The Time, nie miałem pojęcia, że pojawi się wydanie winylowe. CD zostało wydane w 2005 roku a winyl w 2013 a więc ludziska musieli czekać 8 lat. Sporo nie uważasz? :)
Awatar użytkownika
grummer

Re: Dlaczego CD wyparło winyl?

Post autor: grummer »

W 2005 r. winyl był nośnikiem niszowym, w 2005 r. to forum miałoby może 1/5 aktywności w porównaniu z rokiem 2014. Winyl obecnie jest trendy i widzę, że wiele osób się do niego przekonuje. Mi się udało nawet jednego znajomego zarazić. Płyta winylowa wygląda pięknie, okładki są duże, zdjęcia są wysokiej rozdzielczości, winyl brzmi ciepło, trzeba słuchać od początku do końca, celebracja muzyki i jeszcze wiele wiele innych. CD wyparło kasety i winyle ze względu na wygodę, rozmiar, możliwość mobilnego odtwarzania, równie wysoką jakość dźwięku. Tak jak już ktoś powiedział, każdy nośnik ma wady i zalety.
Awatar użytkownika
zelazny

Taaa nie wziąłem tego pod uwagę. :) Dobrze jest poczytać jak ktoś rozsądnie to jakoś podzieli na fakty. Ja chyba nie mam takiego daru. :) Faktycznie to aż 8 lat temu. Zastanawialiście się co będzie w przyszłości, czy zawsze będzie CD i winyl i kasety, czy mp3, wav, flac wyprze zupełnie te wszystkie nośniki? Ale patrząc na historię od początku jak pojawił się winyl, później kaseta magnetofonowa i w końcu CD. Czy to już tak pozostanie? Że coś z historii nośników zostaje i ludzie będą zawsze pamiętać i korzystać.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 19:09 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Tu się nie zgadzam.
W przypadku w pełni świadomego wyboru (a do tej grupy Panowie Was zaliczam) cena ma zdecydowany wpływ na poprawę wartości słuchowych. :) Szkoda tylko, że nie wprost proporcjonalnie :( .
W przypadku w pełni świadomego wyboru, tj wiem co kupuję. A Wojtkowi chyba chodziło o to że generalnie jesteśmy mamieni tym że sprzęt droższy o 650 zł bo kondensatory zostały nasmarowane magiczną pastą i wielu w to wierzy.

Z tym się zgadzam.
zelazny, Yasmin Levy posłuchamy na pewno. Nie wyobrażam sobie żeby La Juderia nie wyszła kiedyś na winylu. Dajmy taka Buika już się wydań winylowych doczekała.
To co napisał d-t-x, też wydaje się być prawdą. Podejrzewam, że jeśli trend się utrzyma, to wiele płyt zostanie na nowo wytłoczonych. Biznes może się opłacić. Oczywiście nie oczekuje wydań dajmy na to Madonny (choć pewnie ich najszybciej bym się doczekał) ale wyobrażam sobie że spora część jazzu, trip hopu czy ambientu a nawet synth popu zostanie w końcu wydana.

grummer,

tak co roku słyszę o tej modzie na płyty, słyszą o tym tez handlarze i nie wiem czy jest lepiej. Jakiegoś boomu nie widzę, ot mamy się gdzie wszyscy dogadać, ale czy jest więcej słuchaczy bo jest moda? czy też zawsze przybywała pewna ilość, którą w tym momencie tłumaczy się modą? Tego nie wiem, wydaje mi się to ciekawym wątkiem dyskusji.

Z mody wynika tyle, że ceny gramofonów poszły do góry- oczywiście zwiększyła się ich ilość na aukcjach, pojawiły się również porządne modele. Do góry poszły też ceny płyt. Ja jetem neutralny do zjawiska, wiem tylko co mówi znajomy prowadzący sklep min. z płytami (koszulki i inny fandom) sprzedaż mu dramatycznie nie skoczyła, choć wszyscy gadali już o modzie 5 lat temu.

Ale wróćmy do początku tematu.

Zawsze mnie to zastanawiało, i teraz pociągnę ten wątek. Na zalinkowanej w pierwszym poście stronie mamy zdjęcie frezarki do tłoczenia płyt cdwinylowych. Moje pytanie dotyczy źródła nagrania. Jeśli jest nim plik cyfrowy, a tak podejrzewam, to czy mamy do czynienia z analogiem? Ostatnio spotkałem się z tą sytuacją w EMPIKU, gdzie na okładce winyla widniała adnotacja że jest to materiał cyfrowo opracowany.

Trochę mi się to gryzie, dlatego wątek poddaje pod rozważanie.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

To prawda, że moda trwa od 5 lat, ale jak sam widzisz, sprzedaż winyli rośnie z roku na rok. Coraz więcej tytułów jest wznawianych bądź wydawanych zupełnie na nowo na tym nośniku. Kiedyś może być zupełnie inaczej, zresztą winyla raczej nikt nie traktuje jako głównego źródła muzyki. Jeżeli mi się podoba dany kawałek, to potrafię go słuchać po 20 razy dziennie na telefonie lub kompie. Muzykę na winylu lubię sobie puścić w tle, bądź walnąć się na kanapie i odpłynąć na godzinę przy dźwiękach z czarnego krążka.
Awatar użytkownika
wesh

Post autor: wesh »

Jeżeli zespół One Direction ma album na winylu... To już nic mnie nie zaskoczy. :) A dlaczego niemalże wyparło, bo tak jak było napisane wcześniej- czysta wygoda no i względy ekonomiczne. Philips wpompował niezłą kasę na wypromowanie technologii CD (Reklamy z Dire Straits ;) ) No to winyl musiał w swoim czasie ulec...
Tylko, że przy CD-ku właśnie brakuje tego rytuału. Nie trzeba płyt myć, przecierać, ważą tyle co nic, dźwięk jest krystalicznie czysty... album CD nie wygląda fajnie stojąc na półce, a winyle można segregować, na te co brzmią lepiej, gorzej(mam na myśli ich stan). Gdy przychodzi do mnie jakaś nowa płyta, to najpierw dziesięć razy oglądam okładkę, czytam co jest napisane na niej, oglądam label, przyznam się, że zdarza mi się wąchać płytę(szczególnie gdy jest prosto z folii :? ) :lol:
A co do słuchania sprzętu. Miałem taki moment, że dotarło do mnie iż nie słucham muzyki, a gramofonu.
Czas, w którym nie było mnie na forum, to chyba był czas pewnej refleksji, wówczas do mnie dotarło, że po co szukać najlepszych wkładek, jeżeli nie mam za ich pomocą czego słuchać, ba reszta zestawu nie jest Hi-Endem (i póki co, nie stać mnie na to), wówczas postanowiłem pieniążki wydawać głównie na płyty, na muzykę. Aczkolwiek podczas tego okresu zamiłowania sprzętem dużo się nauczyłem, właśnie dzięki forum.
Wiem(bynajmniej tak mi się wydaje) jak skalibrować gramofon do odsłuchu, jak dbać o płyty, wtedy przestałem się bać zaglądania do środka sprzętu. Aczkolwiek dalej moim ulubionym wątkiem są "kolekcje sprzętowe forumowiczów". ;)
Dziś nie można powiedzieć, że winyl został wyparty... Zresztą widać, że jest wieeelkie bum na analog. Widać to po Empikach, Media-Marktach, Allegro i ilości nowych użytkowników na forum. ;) Nawet ceny w antykwariatach są wyższe niż w latach poprzednich :(
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
zelazny

Oj panie winylu czekam na Yasmin. :)

Aaa co do Twojego pytania co do realizacji tłoczenia możliwe, że jest to wersja cyfrowa materiału (bo przecież w dzisiejszych czasach te najnowsze wydania to cyfra, nie nagrywają materiału na analogowe taśmy) i możliwe żeby taki materiał cyfrowy przemienił się w analogowy po zapisaniu w rowku?
Hmm dziwne ja zawsze spotykałem się z informacją, że wydanie było nagrywane z oryginalnych analogowych master tapes.
Jaki jest materiał gdy nagrywają go w studio?

Cheche a co do wąchania to też mi się zdażyło i to nie raz, może nie samą płytę ale okładkę. Lubię zapach koperty szczególnie z płyty używanej. U mnie mija trochę czasu zanim otworzę nowy album. :)
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

zelazny pisze:Jaki jest materiał gdy nagrywają go w studio?
Od mniej więcej połowy lat osiemdziesiątych jest w przeważającej części cyfrowy.
zelazny pisze:Hmm dziwne ja zawsze spotykałem się z informacją, że wydanie było nagrywane z oryginalnych analogowych master tapes.
Stare taśmy matki są zgrywane do gęstych plików i ich obróbka odbywa się w komputerze. Jedyna przewaga współczesnych winylowych wydań jest taka, że często master winylowy jest mniej skompresowany, a matryca jest robiona z gęstych plików np. 24Bit, 96Khz. Jedyne reedycje winylowe o których na 100% wiem, że mają całkowicie analogowy mastering, to Beatlesi w mono.
zelazny pisze:możliwe żeby taki materiał cyfrowy przemienił się w analogowy po zapisaniu w rowku?
Ekhm... :shock:
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 19:38 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zelazny

Cheche wiem wiem szok. Ale jakoś kierowałem się hmm na przykład CD zgrywane na kasetę magnetofonową. Ten materiał na kasecie będzie cyfrowy czy jest to analog? :)
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 19:40 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

zelazny pisze:Cheche wiem wiem szok. Ale jakoś kierowałem się hmm na przykład CD zgrywane na kasetę magnetofonową. Ten materiał będzie cyfrowy czy analogowy? :)
No pomyśl.
Awatar użytkownika
zelazny

Zabij mnie, nie wiem. Zostaje cyfrowy?
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

zelazny pisze:Zabij mnie, nie wiem. Zostaje cyfrowy?
Jak nagrasz na kasecie DAT to zostaje cyfrowy.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

zbyszek1982 pisze:Jedyne reedycje winylowe o których na 100% wiem, że mają całkowicie analogowy mastering, to Beatlesi w mono.
Wszystkie reedycje winylowe z Mofi mają analogowy mastering. :whistle:
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
zelazny

Reymont pisze:
zelazny pisze:Zabij mnie, nie wiem. Zostaje cyfrowy?
Jak nagrasz na kasecie DAT to zostaje cyfrowy.
Aha czyli będzie to analog na zwykłej kasecie magnetofonowej. Luz. Dzięki za tę informację. Czy chodzi tutaj już o pojemność kaset DAT, taki cyfrowy materiał ma dużą pojemność i dlatego zostaje cyfrowy?
ODPOWIEDZ