Jeżeli zespół One Direction ma album na winylu... To już nic mnie nie zaskoczy.

A dlaczego niemalże wyparło, bo tak jak było napisane wcześniej- czysta wygoda no i względy ekonomiczne. Philips wpompował niezłą kasę na wypromowanie technologii CD (Reklamy z Dire Straits

) No to winyl musiał w swoim czasie ulec...
Tylko, że przy CD-ku właśnie brakuje tego rytuału. Nie trzeba płyt myć, przecierać, ważą tyle co nic, dźwięk jest krystalicznie czysty... album CD nie wygląda fajnie stojąc na półce, a winyle można segregować, na te co brzmią lepiej, gorzej(mam na myśli ich stan). Gdy przychodzi do mnie jakaś nowa płyta, to najpierw dziesięć razy oglądam okładkę, czytam co jest napisane na niej, oglądam label, przyznam się, że zdarza mi się wąchać płytę(szczególnie gdy jest prosto z folii

)
A co do słuchania sprzętu. Miałem taki moment, że dotarło do mnie iż nie słucham muzyki, a gramofonu.
Czas, w którym nie było mnie na forum, to chyba był czas pewnej refleksji, wówczas do mnie dotarło, że po co szukać najlepszych wkładek, jeżeli nie mam za ich pomocą czego słuchać, ba reszta zestawu nie jest Hi-Endem (i póki co, nie stać mnie na to), wówczas postanowiłem pieniążki wydawać głównie na płyty, na muzykę. Aczkolwiek podczas tego okresu zamiłowania sprzętem dużo się nauczyłem, właśnie dzięki forum.
Wiem(bynajmniej tak mi się wydaje) jak skalibrować gramofon do odsłuchu, jak dbać o płyty, wtedy przestałem się bać zaglądania do środka sprzętu. Aczkolwiek dalej moim ulubionym wątkiem są "kolekcje sprzętowe forumowiczów".

Dziś nie można powiedzieć, że winyl został wyparty... Zresztą widać, że jest wieeelkie bum na analog. Widać to po Empikach, Media-Marktach, Allegro i ilości nowych użytkowników na forum.

Nawet ceny w antykwariatach są wyższe niż w latach poprzednich