Ciekawostki i osobliwości okładek

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Re: Ciekawostki i osobliwości związane z okładkami płyt

Post autor: vinylfan »

Przeniosłem temat zagadek i łamigłówek do nowego wątku http://winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=652
Zapraszam.
Jeśli chodzi o odpowiedź na moje pytanie dotyczące materiału wykorzystanego do wykonania okładki jednego z amerykańskich zespołów punk rockowych to był to .... papier ścierny.
Zespół nazywał się The Feederz a płyta nosiła tytuł "Ever Feel Like Killing Your Boss?"
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Ciekawostki i osobliwości związane z okładkami płyt

Post autor: vinylfan »

Nawiązując jeszcze do postu o okładce Velvet Underground And Nico, to chciałbym uzupełnić, że pierwsze wydanie albumu poza naklejką przedstawiającą skórkę banana miało jedynie podpis autora projektu czyli Andy Warhola. Dopiero na późniejszych wydaniach dodano nazwę zespołu, natomiast ze względu na wysokie koszty produkcji okładek z naklejkami późniejsze edycje już ich nie miały. Reedycja winylowa płyty z roku bodajże 2008 została wykonana z naklejką.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
1968

Post autor: 1968 »

Mam włoskie wydanie QUEEN (jedynka), gdzie na grzbiecie okładki wydrukowano błędnie nazwę zespołu - "QUENN". Dodam, że to wznowienie z początku lat '80. Dla ciekawskich podaję numer katalogowy: 541945191.
Awatar użytkownika
kaZ

Re: Ciekawostki i osobliwości okładek

Post autor: kaZ »

1968 pisze:Mam włoskie wydanie QUEEN (jedynka), gdzie na grzbiecie okładki wydrukowano błędnie nazwę zespołu - "QUENN". Dodam, że to wznowienie z początku lat '80. Dla ciekawskich podaję numer katalogowy: 541945191.
ciekawe :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
1968

Post autor: 1968 »

Włosi chyba mają problemy z pisaniem po angielsku. Mam włoskie wydanie "Please, please me" Beatlesów i na labelu na stronie A jest "Saw her standing there" zamiast "I saw...". Na stronie B jest "P.S. Lole you" zamiast "P.S. I love you". Na "A Hard day's night" zamiast "Tell me why" napisali "Tell be why". Na "Białym albumie" jest "While mi guitar gently weeps" zamiast "While my...". Na koniec dorzucę "Abbey road" z " Ohi darling". Wszystkie te płyty to wznowienia z początku lat '80 i pochodzą z boxu "The Beatles Collection" (takie granatowe pudełko ze złotymi napisami).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

1968 pisze:"P.S. Lole you"
Ogółem LOL.

Z mojego doświadczenia wynika, że w większości krajów, które nie były znane z dobrego władania angielszczyzną (wszak jeszcze 30 lat temu znajomość angielskiego nie była takim standardem światowej komunikacji jakim jest teraz), o wiele częściej zdarzały się błędu w druku na okładkach czy labelach :)

Miałem niedawno w ręku irański singiel, gdzie wykonawcą był niejaki Tome Jones :) Na polskich singlach czy pocztówkach dźwiękowych z zachodnimi nagraniami też się zdarzały literówki.

Jak ktoś lubi takie wtopy tropić to pewnie byłaby to dyskusja na oddzielny temat :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
arsen94gorlicki

Post autor: arsen94gorlicki »

Wojtek pisze:
1968 pisze:"P.S. Lole you"
Ogółem LOL.

Z mojego doświadczenia wynika, że w większości krajów, które nie były znane z dobrego władania angielszczyzną (wszak jeszcze 30 lat temu znajomość angielskiego nie była takim standardem światowej komunikacji jakim jest teraz), o wiele częściej zdarzały się błędu w druku na okładkach czy labelach :)

Miałem niedawno w ręku irański singiel, gdzie wykonawcą był niejaki Tome Jones :) Na polskich singlach czy pocztówkach dźwiękowych z zachodnimi nagraniami też się zdarzały literówki.

Jak ktoś lubi takie wtopy tropić to pewnie byłaby to dyskusja na oddzielny temat :D
Ależ jest . Sam założyłem.http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=693
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No nie arsen, twój wątek nie dotyczy przecież bezpośrednio błędów w druku, o czym traktowałem powyżej :)
Zresztą, dopiero wczoraj doprecyzowałeś o jakie "kurioza" ci chodziło :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

hmm... nie wiem czy ta "ciekawostka" będzie tu pasować, ale nie znalazłem innego dobrego działu na nią ;p

otóż może nie którzy z was wiedzą, że wokalista zespołu Mayhem, Dead popełnił samobójstwo. Jego ciało znalazł jego "kolega" z zespołu Euronymous i nie zadzwonił od razu po policję tylko najpierw skoczył do sklepu kupić aparat fotograficzny żeby zrobić kilka fotek zwłokom, a następnie z kawałków czaszki Dead'a zrobił naszyjnik (plotki głoszą że podobno z dodał kawałki jego mózgu do gulaszu który potem zjadł razem z resztą kapeli). Dead zostawił "list pożegnalny" w którym po prostu przeprasza za całą tą krew w mieszkaniu i za to że użył broni palnej w środku. To tyle słowem wstępu. Jedno ze zdjęć ciała Dead'a zostało jakiś czas potem skradzione Euronymous'owi i umieszczone na okładce bootlegu "Dawn of the Black Hearts", który został wydany na winylu limitowanym do 300 sztuk przez Warmaster Records/Anti-Grishnackh Records (Grishnackh to pseudonim Varga Vikernesa z czasów kiedy był basistą Mayhemu, Varg 10 sierpnia 1993 zamordował Euronymousa) z kolumbii, którego właścicielem jest Mauricio "Bull Metal" Montoya. Na pierwszym wydaniu tytuł jak i nazwa zespołu były zapisane złotym atramentem. Na bootlegu (pierwsze wydanie) było 8 kawałków z koncertu w Sarpsborg zagranym 28 lutego 1990. Okładka została wybrana najbardziej kontrowersyjną okładką przez Gigwise.com.

No i teraz "słynna" okładka (niestety w internecie nie ma skanów/zdjęć oryginalnej okładki, są tylko kiepskie przeróbki okładek z późniejszych wydań, tak żeby przypominały okładkę z pierwszego wydania)

***UWAGA!! DRASTYCZNE!!***

1226416606412_f.jpg
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

Sindsoron pisze:plotki głoszą że podobno z dodał kawałki jego mózgu do gulaszu który potem zjadł razem z resztą kapeli
patrz, a o tym to nie słyszałem :D

szukajcie a znajdziecie, oryginał

http://www.cultmetal.com/mayhem-the-daw ... ack-hearts
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

:o zapomniałem o tej stronie
Collection

Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

na przyszłość sugeruję używać tagu
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

loamesoile pisze:na przyszłość sugeruję używać tagu
Spoiler:
nie wiedziałem czy na tym forum działa a byłem zbyt leniwy żeby sprawdzić ;p
Collection

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Spoiler:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Z czasów opakowań zastępczych i wyrobów czekoladopodobnych pochodzi np. okładka płyty Józefa Skrzeka "Wojna światów - następne stulecie" - wydrukowana na "lewej" stronie już wcześniej zadrukowanego papieru (o ile pamiętam jakieś bajki dla dzieci, czy coś). Zatem wnętrze okładki jest kolorowe i lakierowane, a strona zewnętrzna - czarno biała i lekko chropowata :)
Ot takie wspomnienia niebieskiego mundurka, trochę chyba jednak też ciekawostka ;)
ODPOWIEDZ