Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
drB

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: drB »

A skąd można to wiedzieć? bo na instrukcji wkladki nic niestety nie ma.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Post autor: Wojtek »

To dotyczy bardziej gramofonu aniżeli wkładki. Można przyjąć, że Numark wzorował się na geometrii stosowanej przez Technicsa, więc zalecenia będą zbieżne.
Innymi słowy, ustaw dystans według rysunku z drugiego wpisu tego wątku dyskusyjnego, ale interesujący Cię dystans to 52mm.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
drB

A wkładka w head shellu ma być ustawiona prosto czy pod jakimś kątem? ustawiłem na to 52mm i mam jeszcze jeden problem. Mianowicie ten dzwięk nie jest taki czysty jak powinien, jego jakość jest mierna i nie mam pojęcia co może być przyczyną.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Prosto.
drB pisze:Mianowicie ten dzwięk nie jest taki czysty jak powinien, jego jakość jest mierna i nie mam pojęcia co może być przyczyną.
Zużyta igła, wkładka nie spełniająca oczekiwań, kiepskie płyty, ogółem kiepski sprzęt. Możemy tak sobie zgadywać bo jest to pytanie z serii tych bardzo otwartych :)
Wsparcie finansowe forum
drB

No wiem właśnie, ktoś musiał by tu być i to zobaczyć żeby to ogarnąć, bo ja jestem za bardzo zielony:/ a takie pytanie mam jeszcze czemu jak dostałem instrukcję do wkładki to jest rysunek i pokazane że wkładka ma być ustawiona pod kątem 23 stopni?
Załączniki
in1.JPG
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Dobrze że o to zapytałeś, bo chyba jeszcze nikt nigdy na forum takiego pytania nie zadał :)
drB pisze:a takie pytanie mam jeszcze czemu jak dostałem instrukcję do wkładki to jest rysunek i pokazane że wkładka ma być ustawiona pod kątem 23 stopni?
Przy skreczu bardzo łatwo o przeskoki igły, mimo dużej siły nacisku, dlatego spotyka się takie zalecenie by specjalnie ustawić igłę pod kątem względem rowka, by igła miała dodatkowe utrudnienie w prowadzeniu.

Nie trzeba chyba tłumaczyć, że nie jest to dobre ani dla płyt ani dla igły.
Wsparcie finansowe forum
drB

Wielkie dzięki za odpowiedź:)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda
Gramofon: Ad Fontes

Post autor: Smerf Maruda »

Dobry wieczór.

Chciałem podzielić się moimi wrażeniami z obcowania, że się tak wyrażę, z moim nowym nabytkiem.

Chodzi o protraktor firmy Clear Audio.

To są dwa kawałki metalu. Całość kosztuje >900 PLN.

Produkcja tego musi być najlepszym biznesem na świecie. Fakt, że rynek mały, ale marża wynosi z 2000%. Ale ja nie o tym.

Mam Ad Fontesa i porządny przedwzmacniacz (lampy z Felix Audio). Grało to ładnie, ale majtek nie zrywało.

Więc wczoraj przyszedł do mnie ten protraktor, dobrze, że żony nie było. Od razu więc zabrałem się za kalibrację, dzieci grzecznie budowały z klocków.

Ustawia się wszystko szybciutko -- jedna część urządzenia na szpindel, druga do osi, na której obraca się ramię. W prostopadłej płaszczyźnie do tej części jest podziałka z kratką, i według tej kratki równa się headshell. Myk polega na tym, że kratka nie jest równoległa/prostopadła do krawędzi tej drugiej części, a tak pod kątem 89/1 stopni. I się ustawia wkładkę.

Więc ustawiłem. I włączyłem nowe-stare winyle, które kupiłem od pana wujas_x (drogo, ale polecam z ręką na sercu), i tym razem majtki zerwało.

Istotą jest całego urządzenia jest, że punkt, według której ustawia się wkładkę, nie rusza się względem płyty. Kartonowe szablony się kręcą wokół szpindla -- a ten nie, no bo jak.

Drogo, owszem. Ale to zakup raz na całe życie. A może i na całe miasto -- bo jak ktoś z W-wy i chciałbym skorzystać, to możemy się umówić.
kielek

Ustawianie wkładki

Post autor: kielek »

Fajnie,że tak do tego podchodzisz :-) .Szacun.
Awatar użytkownika
slawek
Gramofon: AD FONTES

Ustawianie wkładki

Post autor: slawek »

To szablon od Pana Andrzeja nie wystarczy? :think:
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Ustawianie wkładki

Post autor: klin »

Kurcze, przeprowadź się z Warszawy do Wrocławia...moja żona tak zrobiła i nie narzeka... Moje jeszcze z klocków nic nie budują ale jak zaczną to też tak zrobię! :)
Awatar użytkownika
Smerf Maruda
Gramofon: Ad Fontes

Ustawianie wkładki

Post autor: Smerf Maruda »

Szablon od Pana Andrzeja -- jak i znakomita większość szablonów -- wymaga ustawienia wkładki według dwóch punktów. Mi się to jeszcze nigdy nie udało -- co nie znaczy, że innymi się również nie udaje; pewno, i owszem, udaje, a to ja jestem lebiega.

Protraktor CA nie kręci się wokół szpindla -- więc dylemat "czy ustawić przesięg, czy ruszyć talerzem z szablonem" rozstrzygany jest zawsze na niekorzyść tego pierwszego tj. trzeba poprawić przesięg i basta!

Ale powiedzmy sobie to otwarcie: w gramofonie wszystko [1] można ustawić środkami chałupniczymi, tekturką, linijką, poziomicą, suwmiarką (ja nie mam suwmiarki :-( ) bo to w gruncie rzeczy jest rzecz prosta. Clear Audio i Feickert produkują rzeczy, które są wtórne i niewątpliwie jest to naciąganie ludzi, którzy mają zbyt dużo pieniędzy (podobnie jak wszyscy, którzy kupują gramofony). W ostatecznym rozrachunku liczy się jednak efekt końcowy, jakim jest dobre samopoczucie posiadacza gramofonu -- a że w moim przypadku dobre samopoczucie jest, więc chyba było warto.

Ad [1]. Nie wiem, czego (poza oscyloskopem) użyć do ustawienia azymutu; metoda na lusterko nie zdała egzaminu.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Ustawianie wkładki

Post autor: klin »

Można tez taka malutką poziomice zakupić ale wtedy musisz wierzyć, ze masz poziomo headshell, wkladke w headshellu i idealnie prostopadłą igłę.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Protraktor na kartce w zupełności wystarczy ale najlepiej. taki na ktorymjest łuk a nie tylko dwa punkty. Jak wtedy igła śledzi cały luk to nie ma siły żeby na innym ustrojstwie ustawić lepiej. Na pewno na takim urzadzonku będzie szybciej bo przesieg ustawia sie na raz. Na kartce to jednak trzeba kilka podejść zrobić. Natomiast kat stycznosci czy tuczy tu tak samo ustawić. Do kąta lepszy jest ustruj z lusterkiem.
Kartka ma ta zaletę że można wydrukować kilka dla różnych geometrii, natomiast te ustrojstwa jadą na jednym a i nie na wszystkich da sie dobracidealnie efektywna długość konkretnego ramienia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Michalek
Gramofon: Dual CS 503-2

Post autor: Michalek »

Hey,
Czy metoda Stevenson-a z "TemplateGen" dla Dual-a 503-2 z Shure M75ED-2 będzię najodpowiedniejsza?
Dzięki.
"podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka..."
ODPOWIEDZ