Trochę się z Tobą nie zgadzam. Żeby zabrać się za konstrukcje lampowe DIY trzeba naprawdę wiedzieć z czym ma się do czynienia. I dokładnie rozumieć konstrukcję takich sprzętów. Tam lata całkiem po wierzchu 400V. Albo wiesz o co chodzi, albo pochowają Cię z dużym afro. To nie jest zabawa dla amatorów.MISSE pisze:Jest wiele konstrukcji lampowych i najlepiej samemu je składać
Lampy nie są wiedzą tajemną,
Jako elektryk z doświadczenia muszę Ci powiedzieć,że nie do końca...MISSE pisze:100V czy 1000v boli i zabija podobnie.
Wiem co to jest i do czego służy filtr subsoniczny, gdyby było inaczej zadałbym inne pytanie. Co do konstrukcji lampowych to całkowicie się z Tobą nie zgodzę nie jest to takie proste jak piszesz (oczywiście jeśli mówimy polepszaniu dźwięku). Zbudowałem kiedyś wzmacniacz lampowy na EL34 i krótko mówiąc nie zachwycił mnie swoim brzmieniem, natomiast niektóre wzmacniacze lampowe produkowane przez profesjonalistów powalają na kolana, choć tak jak piszę nie wszystkie. Co do reszty mojego sprzętu to jestem obecnie z niego zadowolony (dual cs435 + goldring 2100) i nie chcę go zmieniać. Chciałbym w swoim torze audio zmienić pre (obecnie mam ochotę wypróbowania lampowego z lampowym filtrem bo wg. mnie tak jak już wspominałem nie ma sensu łączyć baniek ze wzmacniaczami operacyjnymi). Ponawiam pytanie, czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim sprzętem?MISSE pisze:Jeśli chodzi o filtr subsoniczny to może napisz w jakim celu chcesz go wykorzystać ??? czy rozumiesz do końca zasadę działania tego filtru???
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie choć na elektronice się znam, i muszę trochę zgasić Twój zapał. Schematy które krążą po sieci zawierają mnóstwo błędów i uchybień, dlatego żeby dojść samemu do odpowiedzi na pytania np. "dlaczego mam tak małe wzmocnienie?" trzeba się dobrze znać konstruowaniu tego typy urządzeń. Oczywiście życzę wytrwałości w dążeniu do celu a co za tym idzie później ogromnej radości z własnej dobrze wykonanej pracy.Schematy są dostępne i w miarę proste. Sma niedługo zajmę się tematem pre lampowego. Jak zrobię jakieś testy to się jeszcze odezwę.
Zawsze można wywiercić dziurę w obudowie wzmacniacza, zamontować oprawkę na gwint E14 i wkręcić tam neonówkęPawelec pisze: Ale jak tu żyć bez lampy