Saba PSP-350 - problemy

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Marekbroda
Gramofon: SABA 350

Re: Saba PSP-350 zmiana kabli

Post autor: Marekbroda »

zbyszek1982 dokładnie tak zrobiłem leżąc na podłodze z latarką .Wszystko na oko śmiga jak należy.Wszystkie kliknięcia i piknięcia brzmią tak samo, tylko cholerny talerz się
kręci.Ramie wraca, osiada na podpórce następuje kliknięcie i powinien się po chwili wyłączyć,ale tego nie robi.
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Saba PSP-350 zmiana kabli

Post autor: Dante »

Wybacz, kończą mi się pomysły, co tam mogło tak nagle zdechnąć. Spróbowałbym jeszcze sprawdzić ten włącznik, zamknąć obwód z pominięciem go. Może było o jedno kliknięcie za dużo. Temat kondensatora przyszedł mi do głowy bo swojej Sabie zafundowałem sobie identyczne objawy, gdy wstawiłem o oznaczeniu Y2 zamiast X2.
Awatar użytkownika
chudy_b

Saba PSP-350 zmiana kabli

Post autor: chudy_b »

Marekbroda pisze:włączanie i wyłączanie go nie powodują zatrzymania talerza.
Jeśli mikroprzełącznik jest walnięty, to trzeba to sprawdzić inaczej. Wylutuj z niego jeden przewód. Na logikę, wtedy powinien przestać się kręcić talerz (niezależnie od położenia ramienia). Potem sprawdź sam przełącznik miernikiem, czy załącza i rozłącza.

Schemat w serwisówce jest jakiś dziwny. Nie mogę znaleźć na nim tego przełącznika, na explodzie jest. To jest jedyny mikroprzełącznik w tym gramofonie? Na pewno jest wciskany przy dojściu do końca płyty?
Awatar użytkownika
Marekbroda

Talerz stanąąąął.Nie spałem przez ten gramofon pół nocy.Wczoraj po dokładnych oględzinach zauważyłem coś takiego:
IMAG0006 (Copy).JPG
Z nadzieją że to to, pojechałem do pracy.Udało mi się kupić od człowieka z serwisu RTV kondensator ,wymieniłem iii lipa,dalej to samo.Prześledziłem prace ramienia i doszedłem do wniosku że na 99% to nie mechanika.Nie dawał mi spokoju ten mikrostyk.Nie odlutowywałem go bo bałem się że go uszkodzę i odpuściłem.Ostatnia rzeczą którą mogłem zrobić wywalić kondensator foliowy który zainstalowałem kilka tygodni temu i włożyć ten stary ,pęknięty.I talerz się zatrzymał. Po czułem się jak bym znalazł 100 zł w spodniach do prania :D .A oto winowajca ,to ten którego ja wstawiłem:
IMAG0010 (Copy).JPG
Wiem że powinien być MPX przeciwzakłóceniowy ale FACHOWIEC powiedział że taki może być.Tajemnicą pozostaje, dla czego akurat w czasie jak przewróciłem gramofon do góry nogami ,ten foliowiec przestał działać :?:Tak to wygląda po powrocie do stanu fabrycznego:
IMAG0011 (Copy).JPG
Nie zmienia to faktu że ten kondensator jest pęknięty i nie wiem gdzie go kupić ,ale nic nie jest w stanie zepsuć mi humoru.Dzięki wszystkim za pomoc w sprawie talerza.Ostatnie pytanie.Smar na mechanizmie ma konsystencje miodu.Tak powinno być czy trzeba go zmienić na coś rzadszego?
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Marekbroda pisze:Udało mi się kupić od człowieka z serwisu RTV kondensator ,wymieniłem iii lipa,dalej to samo.
Tego można było się spodziewać, ale bardzo dobrze że go wymieniłeś. To kondensator filtrujący w zasilaczu. Nie ma nic wspólnego z poprawnością pracy automatyki. Mam nadzieję, że nie pomyliłeś biegunów, bo możesz mieć mały wybuch.

Marekbroda pisze: Ostatnia rzeczą którą mogłem zrobić wywalić kondensator foliowy który zainstalowałem kilka tygodni temu i włożyć ten stary ,pęknięty.I talerz się zatrzymał.
Ten kondensator (C101?) jest wpięty równolegle z mikroprzełącznikiem? Tak wynika ze schematu. Ten mikroprzełącznik najwyraźniej zastępuje włącznik sieciowy. Znajduje się przed trafem i po prostu odcina wszystko. Jeśli nowy kondensator zwierał przełącznik, to znaczy, że był fabrycznie uszkodzony. Zdarza się, trzeba sprawdzać przed wlutowaniem. Inny egzemplarz pewnie by działał. Działało by też bez niego. To tylko zabezpieczenie przed iskrzeniem na stykach.
Marekbroda pisze:Ostatnie pytanie.Smar na mechanizmie ma konsystencje miodu.Tak powinno być czy trzeba go zmienić na coś rzadszego?
Tu niech się inni wypowiedzą.
Awatar użytkownika
Dante

Saba PSP-350 - problemy

Dobrze obstawiałem :) , bo mnie pan w sklepie też zapewniał, że taki się nadaje. Tylko jak facet nie widział schematu, to takie zapewnienia można o kant d... potłuc.
Dlaczego padł akurat w tym momencie? Obstawiam prawo Murphiego :D
Taki kondek dostaniesz na allegro w ilościach dowolnych, za oszałamiającą kwotę ;) :
http://allegro.pl/x-tron-kondensator-mk ... 95988.html
http://allegro.pl/kondensator-470-nf-27 ... 09421.html
Ja wstawiłem ten drugi, cyknięcie przy włączaniu gramofonu słychać dopiero gdy głośność jest ustawiona na 3/4 skali.
Co do smaru, to jest on tak stary, jak cały gramofon. Właściwości z etykiety dawno już nie ma. Zastąpić go można białym, litowym do elementów z tworzyw i gumy, ja używałem Molykote. Nie musi być on super gęsty, byle nie pełzał zbyt chętnie.
Awatar użytkownika
Marekbroda

Re: Saba PSP-350 - problemy

Dante ,tak jak pisałem wcześniej kompletnie nie znam sie na elektronice i każdy może mi wciskać co chce :D .Niestety ,bozia nie dała daru,co zrobić.Z internetu wiem że np.przy elektrolitach ważna jest biegunowośc ,a przy kon.foliowych nie.W związku z tym umiem je wymienić .Mam jednak pytanie .Na moim kondensatorze jest napisane 0,047 a nie 0,47 i dla tego zainstalowałem 47nf ,a nie 470nf.Możesz to sprawdzić u siebie.Nie wiem czy mogę założyć u siebie 10krotnie większy.???No i na allegro 47nf 250v raczej brak.
zbyszek1982

Saba PSP-350 - problemy

Post autor: zbyszek1982 »

Kup taki na większe napięcie i tyle.

Np. taki: http://allegro.pl/kondensator-mkp-x2-47 ... 45715.html

250V to mógł być jak w gniazdku było 220V. Teraz jest więcej i dlatego te kondy szlag trafia w starych sprzętach.
Awatar użytkownika
Marekbroda

Re: Saba PSP-350 - problemy

zbyszek1982 dzięki bardzo,już kupiony.Podzięakowania dla MODA za zmianę tytułu ;)
Awatar użytkownika
Dante

Saba PSP-350 - problemy

Mój błąd, pisałem na szybko. Ja też nie zajmuję się elektroniką, wiem ile muszę.
To miało być:
http://allegro.pl/kondensator-mkp-47nf- ... 41990.html
Ale ten, który kupiłeś też jak najbardziej się nadaje.
ODPOWIEDZ