Pierwszy gramofon: Thorens vs Dual?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Megapixelus

Post autor: Megapixelus »

Witam. Chcę uzupełnić zestaw audio o gramofon. Moge kupić w tej samej cenie Thorens TD160S Mk4 (pierwszy właściciel, stan bdb,brak oryginalnego zasilacza)
oraz Dual CS 505-2 Deluxe ( po przeglądzie z komisu/serwisu : nowa wkładka i igła, kilka rysek jest-podobno wszystko ustawione i gotoy do grania. Gwarancja 3 miesiace).
Prawdopodobnie nie będę wiele słuchał, chcę po prostu okazyjnie włączyć prawdziwą płytę.
Co wybrać??
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Za mało danych by to konkretnie osądzić.
Jakie wkładki i igły?
Jaka cena? (chyba że jesteś gotowy na przepłacanie, wtedy nie musimy znać ceny)
Megapixelus pisze:podobno wszystko ustawione i gotoy do grania.
To jest wabik na naiwnych. Nie uciekniesz od nauki kalibracji ramienia :) (chyba że kupisz gramofon w którym jest to zbyteczne)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Megapixelus

Re: Pierwszy gramofon: Thorens vs Dual?

Thorens ma nigdy nie zmieniane zarówno wkładka jak i igła. W Dual-u podobno nowe oryginalne akcesoria zamontowane w serwisie. Cena ok 1200 zł. Moje osobiste podejście do tematu podpowiada thorens... Bo optycznie jest prawie idealny. Właściciel ma go od nowości a igłę i wkładkę można zmienić. Cena nie jest niska, ale nie ma wielkiego znaczenia. Dlatego i zakup nowej wkładki czy igły raczej nie będzie problemem... Jesli podpowiecie co kupić w razie konieczności.
Czy ten sprzęt jest w ogóle podobnej klasy? Są jakieś drastyczne różnice w awaryjności lub jakości dźwięku?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Megapixelus pisze:Thorens ma nigdy nie zmieniane zarówno wkładka jak i igła. W Dual-u podobno nowe oryginalne akcesoria zamontowane w serwisie.
Nie o to pytałem, bo mi i chyba każdemu innemu taka informacja guzik daje. Nie będę przecież zgadywał co tam jest, a to jednak ma również przełożenie na atrakcyjność oferty.
Krótko mówiąc: marka i model, a nie pitu pitu oryginalne, nie wymieniane, z serwisu czy innego komisu.

Jeśli nie wiesz, zapytaj, dowiedz się. Jeśli sprzedawca nie wie to olej sprawę, bo śmierdzi. Jeśli oferty wiszą w sieci to daj link.
Proste jak budowa cepa, a przecież to nie dla mojego dobra, ale Twojego :)

1200 złotych? Dość drogo, szczególnie za Duala, chyba że tam na ramieniu jakieś złoto wisi, ale nie spodziewam się, bo byłoby to akcentowane.
Megapixelus pisze:Cena nie jest niska, ale nie ma wielkiego znaczenia.
Nie bardzo wiem jak mam to rozumieć, ale póki co interpretuję to tak:

Przychodzisz tutaj i pytasz który warto wybrać. Zakładam, że z poszanowaniem dla Twojej krwawicy. A teraz piszesz że kwestia kasy to w sumie jest mało istotna.
W sensie że chcesz być przez kogoś wydymany? Jeśli tak to cała ta dyskusja nie ma wielkiego sensu, bo równie dobrze można zrobić "elemele dudki" albo wybrać to co będzie ładniej na tle kominka się prezentowało, a nie czy coś jest lepsze czy gorsze czy też bardziej lub mniej warte takiego czy innego wydatku.

Ja jednak wolę szanować Twoje pieniądze. Mam nadzieję, że pozwolisz ;)
Megapixelus pisze:Dlatego i zakup nowej wkładki czy igły raczej nie będzie problemem...
Zaproponuj zakup bez niezidentyfikowanych wkładek :D Ciekawe jakie wtedy ceny wyjdą.
Żartuję, szkoda gadki. Ważniejsze jest ustalenie co tam faktycznie wisi.
Megapixelus pisze:Czy ten sprzęt jest w ogóle podobnej klasy?
Nie. Na korzyść Thorensa.
Megapixelus pisze:Są jakieś drastyczne różnice w awaryjności lub jakości dźwięku?
W sumie... też nie, a przynajmniej nie jest to takie oczywiste :)

Będę trzymał się tego co piszę tutaj zawsze: Thorens, choćby najlepszy, to nie jest dobry pomysł na pierwszy gramofon, chyba że mamy duszę majsterkowicza, mamy cierpliwość, itp. itd.
A kupowanie drogiego (względnie) sprzętu tylko po to by dokładać potem prawie drugie tyle w serwisie to trochę nonsens, nie uważasz?

Bynajmniej nie mam tutaj na myśli tego, że Thorensy się ciągle psują i są bardziej awaryjne od Duali.
Po prostu w praktyce wymagają bardziej gruntownego doświadczenia w materii, a nie każdy sobie radzi z przeskoczeniem tego. Doświadczenia forumowe tylko temu dowodzą.

Może powiesz jakie masz wymagania, ile chciałbyś suma sumarum wydać to rozejrzymy się za jakimiś bardziej optymalnymi rozwiązaniami?
Wsparcie finansowe forum
Megapixelus

Nie znam się na tym sprzęcie nic a nic. Budżet nie jest ściśle określony. Po prostu na forum widziałem te 2 firmy i dlatego wybrałem te 2 oferty. Gramofon ma być podłączony do zestawu adcom (CD, przedwzmacniacz i końcówka) i kolumn infinity rs5001. Tak.. Ma stać obok kominka :) więc wygląd jest ważny. Nie mam nawet jednej płyty a ostatnio słuchałem gramofonu Taty jakieś 20 może 25 lat temu. Nie chcę kupować nowego china. Dlatego szukam używanego "wyższej klasy". Kasa... Nie sądzę żebym znalazł coś fajnego za 300-500zł. Sądziłem, że trzeba wydać min 1000zl. Ale czy będzie to 1000 czy 1500 to nie ma problemu. Nie chciałbym kupować pierwszego gramofonu drozszego niż 2000zl, bo nie wiem, czy to mnie "wciagnie". Jeśli nie, będzie po prostu ozdobą przy kominku.
Awatar użytkownika
brzydki.brzydal

Post autor: brzydki.brzydal »

Ja kupilem za 243zl plus przesylka pioneera pl-512x. Niby te okolo 35 lat, a jak wyciagalem z kartonu to obok stala moja partnerka, to powiedziala:"przeciez mowiles, ze kupiles uzywany" (w domyśle, ze zadbany jak nowy). Wkladka at95. Moim zdaniem za te pieniadze swietna opcja. Ale wiadomo mozna znalezc cos ladniejszego, tudziez cos innego Ci sie moze podobac.
Awatar użytkownika
Robhaal
Gramofon: CEC 220ST +pre CA640

Post autor: Robhaal »

To może ja coś zaproponuję...
Project carbon esprit - z akrylowym talerzem
Będzie wyglądał obłednie. :D
Nowy na gwarancji...
Reszta i tak będzie nieważna.
Megapixelus

Robhaal pisze:To może ja coś zaproponuję...
Rozumiem, że klepiesz by nabić sobie posty? Innego sensu nie widzę w tej wypowiedzi.
Jutro jadę oglądać Thorensa, dam znać e temacie co z tego wyszło.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Megapixelus pisze:Nie sądzę żebym znalazł coś fajnego za 300-500zł. Sądziłem, że trzeba wydać min 1000zl. Ale czy będzie to 1000 czy 1500 to nie ma problemu.
Byś się zdziwił, ale spoko, możemy patrzeć na wyższą półkę.
Megapixelus pisze:Jutro jadę oglądać Thorensa, dam znać e temacie co z tego wyszło.
W sensie że na upartego?
Jak się spodoba to pewnie kupisz :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robhaal
Gramofon: CEC 220ST +pre CA640

Post autor: Robhaal »

No i tu mnie masz... Medal i szacun na dzielni diabli wzięli.
Moja odpowiedź była przemyślana, no może niepotrzebna ironia w ostatnim zdaniu.
Odniosłem się do tego posta.
Megapixelus pisze:Nie znam się na tym sprzęcie nic a nic. Budżet nie jest ściśle określony. Po prostu na forum widziałem te 2 firmy i dlatego wybrałem te 2 oferty. Gramofon ma być podłączony do zestawu adcom (CD, przedwzmacniacz i końcówka) i kolumn infinity rs5001. Tak.. Ma stać obok kominka :) więc wygląd jest ważny. Nie mam nawet jednej płyty a ostatnio słuchałem gramofonu Taty jakieś 20 może 25 lat temu. Nie chcę kupować nowego china. Dlatego szukam używanego "wyższej klasy". Kasa... Nie sądzę żebym znalazł coś fajnego za 300-500zł. Sądziłem, że trzeba wydać min 1000zl. Ale czy będzie to 1000 czy 1500 to nie ma problemu. Nie chciałbym kupować pierwszego gramofonu drozszego niż 2000zl, bo nie wiem, czy to mnie "wciagnie". Jeśli nie, będzie po prostu ozdobą przy kominku.
Sam przymierzałem się do tego modelu i nawet go słuchałem.
(Słuchałem też PJ9 ale to temat na dłuższą opowieść)
Uważam że hejt jest trochę przesadzony.

U mnie jednak gramofon nie stoi przy kominku więc nie będzie się rzucał w oczy.
A Ty chcesz eksponować coś co niemcy wczoraj wyrzucili na śmietnik. Zresztą jak Vintage przypasuje do adcom'a.

Starczy tego nabijania
Dla mnie EOT
ODPOWIEDZ