Witam Kolegów,
Chodzi mi po głowie zamysł zmiany kolumn w moim zestawie. Mój ograniczony budżet oscyluje w okolicach 500 zł, słuchana przeze mnie muzyka to Rock i Metal różnych odmian, zaś rzecz dzieje się w pokoju o metrażu ok. 20-25 m2.
Nowe głośniki mają u mnie zastąpić używane do tej pory dwudrożne podstawkowe Tonsile FAN-1S

. Reszta toru to gramofon Technics SL-Q3 (+ wkładka Shure M97xE) oraz mój ostatni nabytek, tj. wzmacniacz Yamaha CA-610. Chciałbym stąd maksymalnie oddać w odsłuchu potencjał rzeczonej pary gramofon/wkładka-wzmacniacz i do szczęścia brakuje mi porządnych, neutralnych kolumn z epoki w bardzo dobrym stanie (niegrzebanych, niemodyfikowanych itp.) i z taką samą opinią.
Trochę wymagań i ograniczeń:
1. Podstawkowe lub podłogowe - jest mi to obojętne, choć finanse pewnie determinują zakup tych pierwszych

2. Koniecznie muszą być neutralne i detaliczne dźwiękowo w całości pasma (chciałbym wiernie i szczegółowo cieszyć się odsłuchem winyli) i w konstrukcji trójdrożnej.
3. Wspomniana Yamaha serwuje na kanał minimalną moc RMS po 40 W dla 8 Ohmowych kolumn (50 W dla 4 Ohm), jej zakres przenoszenia: 10 - 50 000 Hz. Impedancja: 4-16 Ohm.
4. Wkładka gramofonu ma natomiast przedział 20 - 22 000 Hz. Stąd uznałem (w oparciu o ten i poprzedni punkt; nie wiem do końca czy słusznie), że warto poszukać kolumn z pasmem przenoszenia możliwie jak najbliższym wkładkowemu (zwłaszcza jeśli chodzi o częstotliwość basu - fajnie, gdyby pasmo zaczynało się od tych dwudziestu paru lub trzydziestu paru Herzów).
Nie bardzo mam pomysł w jakie kolumny zainwestować jeśli chodzi o markę. Tradycyjnie odczuwam sentyment do klocków z lat 70-tych (ostatecznie do ok. połowy 80-tych). Pioneery ? Cantony ? Heco ? Kenwoody LS ? Może coś zupełnie innego...
Skoro napomknąłem już o Pioneerach... Czy ktoś obeznany w temacie mógłby przedstawić mi hierarchię wartości/jakości/różnic modeli z serii HPM ? W jakich rozsądnych cenach można je trafić i czy pasowałyby idealnie do mojej konfiguracji ?
Bardzo Proszę o rzeczowe porady. Linki do polecanych propozycji oczywiście mile widziane
Pozdrawiam i z góry Dziękuję,
Tomek /Frenzy/