Dual cs 505-3: nie startuje

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Czarcik

Post autor: Czarcik »

Witam, jestem świeżutki tutaj to mój pierwszy post więc na początku się przedstawię. Mam na imię Tomek, mam 29 lat i mieszkam w Łodzi. pamiętam jak w domu grały polskie winyle z Emanuela i Diory, bez basu bez mocy, ale co to była za różnica dla pięciolatka? :)
Po latach postanowiłem samemu przekonać się za co melomani tak bardzo cenią sobie dźwięk z czarnych płyt. Długo się zastanawiałem co wybrać, czy kupić jakiś starszy model, czy coś z lat 80', jaką firmę, jaki napęd. Wszystkie rodzaje mają swoich zwolenników i przeciwników. Ostatecznie postanowiłem zakupić gramofon z napędem paskowym, manual lub półautomat z lat 80' jakiejś poważanej firmy. Padło na Duala cs 505-3. Mój pierwszy gramofon, początek przygody i nauki.

Kupiłem od człowieka który handluje używanym sprzętem audio, w swoim mieszkaniu zaprezentował mi jak gramofon działa, byłem niezadowolony z dźwięku, ale wyjaśnił mi że słuchamy płyty Anny Jantar, polskiej płyty. Po chwili puścił Oxygene Jarrea, poczułem ciarki od łydek aż po uszy.

Bomba... ale co dobre za szybko się kończy. Nim miałem okazję nacieszyć się nowym nabytkiem w domu uległ awarii, a przynajmniej tak mi się wydaje. Mam problem jak w opisie. Gramofon działał gdy go kupowałem, bez zająknięcia. W domu po przesunięciu ramienia nad płytę również się uruchamiał. Oddałem Radmora na wymianę elektrolitów, kiedy wrócił po podłączeniu wszystkiego gramofon nie wystartował. zadzwoniłem do sprzedającego, polecił mi ruszyć ramieniem w powietrzu do oporu ku środkowi talerza i wrócić, za trzecim razem zadziałało. minęło kilka dni, przy próbie uruchomienia nic się nie dzieje i już nic nie pomaga. Sprawdzałem czy jest prąd w gniazdku, czy talerz ruszy "z popychu". Szukałem na forach, ale nikt nie opisał o dziwo tak trywialnej przypadłości. Jakieś sugestie, lub podpowiedzi? coś istotnego co powinienem wiedzieć a nie wiem?

Zakładam że silnik jest sprawny, bo wcześniej odpalił, zakładam że to może być mechanizm w ramieniu, jednak nie jestem ani elektrykiem, ani nie mam pojęcia jak zdiagnozować to dokładnie.

Dzięki z góry za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może pasek spadł lub rozpadł się? Podnieś talerz i zobacz co tam się dzieje.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Popatrzyłem na instrukcję serwisową wersji 2, bo do 3 nie ma, ale myślę, że dużych różnic nie ma. To jest bardzo prosty, żeby nie powiedzieć prymitywny elektrycznie gramofon. Silnik załączany jest mikroswitchem S2. Musisz gramofon rozebrać, znaleźć ten przełącznik i go sprawdzić. Najprawdopodobniej po prostu się zużył. Jest też jakaś niewielka szansa, że urwały się przewody prowadzące do niego lub do silnika.

EDIT: No oczywiście Wojtek zawsze wpada na najbardziej oczywiste przyczyny. Gramofon rozbieraj, dopiero jak się okaże, że pasek jest cały :D
Czarcik

pasek i igła według oświadczenia sprzedającego są wymienione. na nowe. Pasek jest on na miejscu i nie wygląda na sparciały, mechanizm "rusza się" gdy przesuwam ramię na pozycje startową, ale silnik nie pracuje, nie wydaje żadnych dźwięków.
Obrazek

na dwóch poniższych widać różnicę w ustawieniu mechanizmów w pozycjach ramienia na podpórce i nad talerzem
Obrazek
Obrazek
Czarcik

Re: Dual cs 505-3: nie startuje

chudy_b pisze:Gramofon rozbieraj, dopiero jak się okaże, że pasek jest cały :D

Teraz to mi dałeś pomysł... dobry tylko równie dobrze mógłbyś mi wsadzić skalpel w rękę i powiedzieć że mam komuś przeszczepić serce... podobny poziom paniki dla debiutanta. Powinienem przed rozkręceniem poblokować to śruby blokujące do transportu?
Awatar użytkownika
chudy_b

No to jednak elektryka. Dasz radę porobić zdjęcia z drugiej "elektrycznej" strony?
Czarcik

jeśli dobrze widzę, tam nie ma żadnych śrub, tylko sztyfty, coś jak zszywki do papieru... upewniam się że mam je wyciągnąć ze spodu obudowy, czy tak?
Czarcik

Rozebrałem, sprawdziłem i już wiem. Winny był... no,,, ten... yyyy taki guziczek na module, który podłączony jest do silnika. Podejrzewam że to jakiś moduł sterujący. dostał kuksańców kilka i zadziałało. na zdjęciu to ten szaro niebieski element... nie ja robiłem, wygooglane. Najlepsze że trzeba tylko poruszyć te śruby blokując na boki żeby go podnieść, a ja wybebeszyłem zszywki od spodu... ech. operacja przeszczepu serca się udała, pacjent zmarł :p

Obrazek
Awatar użytkownika
chudy_b

Kiepskie zdjęcie, ale podejrzewam że to zaekranowany moduł sterujący silnika (dumna nazwa - jeden tranzystor i kilka innych elementów) Na jego czubku siedzi właśnie ten przełącznik. Jeśli ożył po poruszeniu, to możliwe, że tam tylko jakiś zimny lut jest. On Ci będzie sprawiał problemy dopóki go nie naprawisz. To jak z bolącym zębem, można leczyć wódką, ale w końcu i tak trzeba dentysty.
ODPOWIEDZ