misienka2008 pisze:Ten zbedny bajer jest montowany w 90% wzmacniaczy na swiecie. Oczywiscie w celu pogorszenia dzwieku. Nie mowiac juz o tym, ze przekonac sie o ich potrzebie zastosowania mozesz dopiero u siebie na swoich kolumnach i w swoim pokoju.
Nie używam, bo on nie ma potencjometrów, są przełączniki rewersyjne. Skoro brzmienie w położeniu na 0 jest odpowiednie, to po co mam kręcić gałkami?misienka2008 pisze:Brak regulacji bass i treble ma moze sens ale w aparaturze od kilku tysiecy PLN wzwyz.
Mam pytanie: w swoim Radmorze i Tonsilach nie uzywasz potencjometrow ?
Rozumiem że gdy postawisz obok siebie dwa takie same wzmacniacze, jeden z ceną 100zł, drugi za 10tyś, to ten drugi automatycznie jest lepszy? Bzdura, są tanie sprzęty bez marketingowego bełkotu które zostały opracowane tak, że brzmią OK /czytaj - charakterystyka przenoszenia pokrywa się z tym co gałka barwy pokazuje, niestety nie zawsze tak jest/.Brak regulacji bass i treble ma moze sens ale w aparaturze od kilku tysiecy PLN wzwyz.
No i co z tego że producent X zasłynął z rozwiązania A? Mercedes jako pierwszy wprowadził do auta osobowego silnik diesla z turbosprężarką, co automatycznie wcale nie czyni z niego boga w dziedzinie produkcji takich maszyn. Nie przyjmujesz do wiadomości że każdy producent ma gorsze i lepsze modele, nawet taki Marantz?Powtorze ale bez komentarza: Marantz, firma ktora pierwsza wprowadzila amplituner na rynek i chwyt marketingowy.Nie slyszalem aby ktos stawial amplitunery Duala i Grundiga wyzej od Marantza mimo iz to sa dobre sprzety.
Zadałem sobie większy trud niż napisałeś i wziąłem do ręki dane techniczne i schematy. I jakoś nie widzę żeby sekcja tunera w Dualu była rażąco gorsza jakościowo niż w Marantzu. Parametry zbliżone i na sensownym poziomie. Czułość stereo Marantza jest ciut gorsza niż Duala, na poziomie 80 uV, co nawet w "wyśmiewanych polskich złomach" było na lepszym poziomie /Dual 18 uV/. Układowo Dual tez jest dosyć dobrze zrobiony, więc o co chodzi?
Inna kwestia, której nie poruszyłeś - jesteś w stanie potwierdzić jakość parametrów tunera, niekoniecznie tego Marantza, czy ślepo wierzysz w papier? Zdajesz sobie sprawę, że po 30 latach większość sprzętów w.cz. wymaga kontroli i nieraz ponownego zestrojenia, bo parametry poszły w las? Co jak co, ale do takich zabaw trzeba wiedzy i przyrządów, tu zwykły woltomierz nie wystarczy. Ludzi którzy potrafią to dobrze zrobić oraz im się chce jest garstka, bo to nie jest zabawa na dwie minuty, oraz nie są to panowie z obecnie działających serwisów RTV. A 95% tunerów z drugiej ręki, to jak zakres FM odbiera, lampka stereo świeci, stacje słychać, to "full sprawny".