wkładka do Thorensa td 320 z ramieniem tp16 mk II

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bielluk
Gramofon: Thorens TD 320

Post autor: bielluk »

Witajcie,
Po wnikliwej lekturze forum, postanowiłem zakupić gramofon. Wybór padł na Thorensa TD 320. Ramię jakie posiada ów gramofon to TP16 MKII z wkładką Ortofon OMB10. Na razie mam tylko jedną płytę, dość nędznie wytłoczoną (Polskie Nagrania), ale przyznam, że dźwięk mnie nie porywa. Chciałbym zakupić jakąś lepszą wkładkę za 600 - 800zł. Bardzo proszę o propozycje, co warto kupić, aby moja 320-stka się "nie marnowała" :)

Łukasz
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Póki co raczej bym radził wymienić igłę w OM 10 na nową 10tkę (ew. 20tkę jeśli ma być przy okazji lepiej brzmieniowo) i osłuchanie się z większą ilością płyt, co byś miał bardziej wyrobione zdanie, a zarazem miał więcej materiału do oceny/czerpania przyjemności ;)
Przy czym nie musi tego być wiele, wystarczy kilka czy kilkadziesiąt sztuk tego co lubisz.
A nuż ów jedna płyta będzie kiepsko brzmiała nawet pod igłą za 1000 zlotych? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

no jak będziesz miał 100-500 fajnych płytek i będziesz wiedział czego oczekujesz to pomożemy 8-)

i naprawdę igła 20-tka, 30-tka, albo topowa 40-tka to zdecydowanie za szybko :cry:
Awatar użytkownika
bielluk

Dziękuję Koledzy za odpowiedź :D

Miło, że odpowiedzieliście na moje zapytanie, bo już - w akcie desperacji - chciałem kupić Sumiko Blue Point. :oops: znacznie nadszarpując mój budżet. Zaczekam w takim razie, trochę się osłucham ze sprzętem i wtedy zgłoszę się po pomoc, hi hi.
Na poczcie leży już LP VG+ z wytwórni Roadrunner Records (Metallica - And Justice For All - na długie zimowe wieczory, hi hi), jak odbiorę, to dam znać jak wrażenia z odsłuchu. Przy okazji napiszę, że dysponuję kolumnami Altus 75 po regeneracji oraz wzmacniaczem Technics Su V505. Przedwzmacniacz docelowy "robi się" (dość rozbudowana wersja, wzorowany na preampie PS Audio), jak go dokończę, dam znać, czy jest poprawa dźwięku względem wbudowanego w V505.

Ogólnie słucham muzyki raczej ciężkiej z tendencją do bardzo ciężkiej (techniczny death/ symfoniczny black), ale nie gardzę również jazz'em czy psybientem.

Pozdrawiam serdecznie słuchaczy!
MISSE

Wkładka Ortofona jest ciepła i dosyć uniwersalna ale czy dla Ciebie ???

Ale Sumiko... napisz co spowodowało, że akurat o takiej wkładce myślałeś.

ale płyty, płyty itd. dużo płyt

O płytach Metallica to poczytaj nie wszystkie wydania są najwyższych lotów, zwłaszcza te nowo tłoczone :drool:

a docelowy przedwzmacniacz to raczej NUDA(poszukaj Sobie na forum), Jeśli sam potrafisz lutować itd. to niema lepszej alteratywy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

bielluk pisze:Przy okazji napiszę, że dysponuję kolumnami Altus 75 po regeneracji oraz wzmacniaczem Technics Su V505.
To strasznie słabo, biorąc pod uwagę właśnie zakupiony gramofon i rozważane wkładki.
No chyba że sukcesywna wymiana to dalsza część planu powrotu do analogu.

W takim razie do potem ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
bielluk

Re: wkładka do Thorensa td 320 z ramieniem tp16 mk II

Wojtek pisze: To strasznie słabo, biorąc pod uwagę właśnie zakupiony gramofon i rozważane wkładki.
Czytałem, że TD 320 to dobry gramofon, ale nie spodziewałem się, że aż tak :o

Ok, dzięki za wskazówki. W najbliższym czasie zrobię preamp NUDA, wymienię igłę na nową, eliptyczną OM 10 i będę obsłuchiwał winyle. W dalszej przyszłości zastanowię się nad resztą. 8-)
MISSE

Zbieraj kasę :pray:

a jak nazbierasz to i koledzy się znajdą :lol:

a puki co, to gramofon jest kilka razy cenniejszy niż cała reszta twojego sprzętu :shhh:

TD 320 to fajny gramofon ale nie przesadzaj zawsze znajdzie się coś lepszego 8-)
ODPOWIEDZ