Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lecorbusierinette
Gramofon: JVC QL-A5

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: lecorbusierinette »

ROCHO pisze:Na tym gramofonie też można słuchać.
W to nie wątpię. Proszę mnie źle nie rozumieć. Wiem, że chce Pan to jak najszybciej sprzedać, ale jako kupujący na prawdę muszę się zastanowić.

Mam więc 3 typy, żeby nikogo nie urazić, proszę o porady (a zamierzam kupić tylko jeden gramofon), jaka tu jest najlepsza jakość w stosunku do ceny, i jaka może być przyszłość sprzętu:
1. Półroczny, używany Reloop RP 2000m 300-400zł
2. http://allegro.pl/gramofon-saba-sony-ps ... 56438.html 220zł
3. http://allegro.pl/profesjonaly-gram-sab ... 59514.html 230zł
Wkładki zakładam, że do wymiany.
Ja nikogda nie budu Maria Magdalena :whistle:
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 300 zł

Post autor: esdarek »

Ceny tych gramofonów z allegro są mocno zachęcające. Stan wizualny niezły. Stan techniczny-jak zawsze -zagadka. Jeden jest paskowy i ma wkładkę klasy AT95 i jest półautomatyczny. Drugi jest Direct Drive, ma wkładkę AT10 i jest w pełni automatyczny. Jak widać klasa gramofonów dość podobna, te same ramiona. Trudno podejrzewać, że w ślepym teście ktoś znajdzie między nimi różnicę w brzmieniu, zwłaszcza, że piszesz o planowanej wymianie wkładek. DD jeśli działa jest bezobsługowy, automatyka ułatwia życie. Pasek i półautomat-mniej do zepsucia, ale i mniejsza wygoda. Tyle o Sabach. Na Reloopach się nie znam więc się nie wypowiadam. Teraz wystarczy przeanalizować w/w fakty, dopasować je do swoich potrzeb i kliknąć "kup teraz". Potem znaleźć jakiś dobry serwis albo zaprzyjaźnionego gramofonowego hobbystę, oddać mu sprzęt i nową wkładkę, poprosić o jej wymianę, przegląd, smarowanie i kalibrację sprzętu i masz spokój na wiele lat.
Teraz dostanę drugie ostrzeżenie i tak jak za pierwszym razem też się nie dowiem co autor miał na myśli :D
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 300 zł

Post autor: tollo »

esdarek pisze:Teraz dostanę drugie ostrzeżenie i tak jak za pierwszym razem też się nie dowiem co autor miał na myśli
Otóż nie dostaniesz i Twój post mam nadzieje, dużo ułatwi lecorbusierinette dokonanie wyboru. Osobiście proponowałbym jednak pójść w PSP 244. Wkładek oczywiście nie musisz wymieniać. Należy jednak wymienić igłe we wkładce.

esdarek przecież wyjaśnienie ostrzeżenia masz. :) Dostałeś nawet maila/PW z informacją o tym, zajrzyj do profilu.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Czytałem...Ojcze :lol:

Zdecydowanie z tych 2 bym brał 244 bo wolę DD i automata jako staruch i leń patentowany ;)
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Gramofon do 300 zł

Post autor: Dante »

lecorbusierinette, nie ma co kombinować - brać PSP 244. Saba Psp 240 jest też ok, ale talerz w porównaniu z 244 to wydmuszka. Ramiona na pierwszy rzut oka identyczne, różnią się łożyskowaniem na korzyść psp 244. Mam i rozkręcałem oba :D
Nie czekałbym zbyt długo z decyzją bo wreszcie śnieg spadnie a inni też szukają ;)
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Reymont pisze:esdarek ja Twoja robote szanuje a oficjalne ostrzezenie na Twoja korzysc ;)
Wybaczcie, ale ten post jest bez sensu :D
Spoiler:
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

A tam bez sensu-czytałem tu większe głupoty :lol:
Ups...ostrzeżenie?
Awatar użytkownika
esdarek

Dante pisze:lecorbusierinette. Ramiona na pierwszy rzut oka identyczne, różnią się łożyskowaniem na korzyść psp 244. Mam i rozkręcałem oba :D
A dokładniej? Regulowałem takie ramię ,ale nie wiem czy to było to lepsze czy gorsze bo nie był to żaden z tych 2 modeli.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 20:35 przez esdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

esdarek pisze:A tam bez sensu-czytałem tu większe głupoty :lol:
Ups...ostrzeżenie?
Żeby nie było - robotę szanuję też teraz, ale z tym plusem dla ostrzeżenia to taki mocny skrót myślowy był, że aż sam się sobie dziwię jaki czasem jestem światły ;)
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Bardzo mocny ten skrót. Mnie pokonał ;)
Awatar użytkownika
lecorbusierinette

Gramofon do 300 zł

Dante pisze:Nie czekałbym zbyt długo z decyzją bo wreszcie śnieg spadnie a inni też szukają
To chyba spadł już śnieg, bo wchodzę na aukcję, a ta się zakończyła. :(

Brać PSP 240 (są dwie sztuki, więc tak szybko nie uciekną), czy poczekać aż nadejdzie kolejna odwilż?
korrus
Gramofon: Roadstar RS-5750

Gramofon do 300 zł

Post autor: korrus »

Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Biorę czasem od tego użytkownika gramofony. Mogę polecić. Nie ma szrotów, potrafi pakować i-co szczególnie rzadkie- wie co sprzedaje.
W tym egzemplarzu jakoś mu się przeciwwaga założyła odwrotnie, trochę wypada kołek zawiasu i wkładkę trza dokupić. Przyda się też wymiana okablowania przy okazji wymiany wtyków bo jest din. No i oddzielenie mas. Do tego zwykły przegląd ,smarowanie, niezbędne regulacje i będzie ok.
Awatar użytkownika
lecorbusierinette

Gramofon do 300 zł

esdarek, a to jest trochę roboty, prawda?
Ile byś dał za niego maxymalnie?

A przy okazji, jestem z Bydgoszczy - zna tam ktos pewny serwis, ktory moglby mi w tym pomoc?
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Żebyś mnie źle nie zrozumiała- nie chodzi o "dużo roboty" tylko o to ,co będzie trzeba zrobić i tak w każdym gramofonie używanym ,który kupisz (przegląd,smarowanie, regulacje, wymiana wkładki). Tu dodatkowo dojdzie wymiana okablowania sygnałowego. Można oczywiście dokupić przejściówkę, ale to półśrodek. Jak znasz kogoś ,kto ma lutownice i pojęcie jak jej używać to możemy krok po kroku poprowadzić tą wymianę kabli. Nie jest to trudne jak się wie co i jak przylutować. Serwisów zajmujących się stricte gramofonami jest mało. Do serwisu rtv nie ma sensu oddawać bo małe szanse ,że będzie tam ktoś znający się na temacie. Lepiej popytać na forum kolegów którzy są z okolicy i by byli skłonni pomóc.
Cena tego gramofonu? No cóż zależy w jakim stanie. Egzemplarz po przeglądzie ,wymianie kabli, gotowy do pracy z wkładką i jakąś gwarancja -wtedy można dać spokojnie 500. W takim stanie jak ten myślę ,że max 200 bo minimum 100-150 dasz za jakąś wkładkę, minimum 50 za jakieś kable i przegląd-nie wiem ile biorą za taką usługę :think:
ODPOWIEDZ