To ja też się podłączę. Szukam wzmacniacza kumplowi. Jego amplituner nie do odratowania, zresztą rewelacyjny nie był. Szukam czegoś w czarnym kolorze lub białym (życzenie kumpla ). Posiada kolumny Pylon Audio Pearl 20, parametry techniczne tutaj:
Kolega nie jest audiofilem, myślę że nawet technicsy z lat 90 by go w 100% zadowoliły, ale jeśli można lepiej to czemu nie? Niestety moja wiedza na temat sprzętu kończy się na paru modelach i wszystko. Z góry dziękuję za pomoc .
Hej, pytanie, wzmacniacz do Pioneera PL-400, znajomy proponuje mi Akai-am-2250, czy to będzie ok? czy może lepiej dobic do 500 (tyle max przeznaczam na wzmacniacz) i kupic coś lepszego?
Wojtek, jasne, ja to wszystko bede oglądał i analizował, intencją mojego pytania (oprócz pytania o model) była tez kwestia taka czy pod dany gramofon (w tym przypadku żadna wysoka półka) lepiej rozglądać sie za jakąś konkretną firmą/modelem, z jakim to zagra, czy może wśród wszystkich firm (np. tych które linkujesz) bedzie to porównywalne.
Druga kwestia czy mając budzet 500 zł w ogóle zagladać do wątków z niższa kwotą, bo w przeważającej częsci będą to sprzęty słabsze czy może niekoniecznie?
pszemcio pisze:była tez kwestia taka czy pod dany gramofon (w tym przypadku żadna wysoka półka) lepiej rozglądać sie za jakąś konkretną firmą/modelem, z jakim to zagra, czy może wśród wszystkich firm (np. tych które linkujesz) bedzie to porównywalne.
To drugie. Generalnie nie dobiera się wzmacniacza do gramofonu pod względem technicznym, poza oczywistościami (obecność przedwzmacniacza gramofonowego, itp.).
pszemcio pisze:Druga kwestia czy mając budzet 500 zł w ogóle zagladać do wątków z niższa kwotą, bo w przeważającej częsci będą to sprzęty słabsze czy może niekoniecznie?
To zależy co się akurat trafi. Nie wiem jak w okolicach 500 złotych, ale do 400 znajdzie się coś lepszego niż to co wymieniłem wyżej. Robiłem w tym czasie 3 listy, zaczynając od "do 400". Przy tych niższych kwotach każda stówa potrafi robić różnicę w przypadku wzmacniaczy i amplitunerów
Po kiepskich doświadczeniach ze sprzedawcami internetowymi, chciałbym poszukać czegoś bliżej, czego można posłuchać dotknąć i sprawdzić ogólnie. Zestaw, póki co, składa się z gramofonu Hitachi HT-60S i kolumienek Canton Plus S.
AX-730 się troszkę wybija. To solidniejsza i 10 lat młodsza konstrukcja.
Jednak co do tego ogłoszenia to obawiałbym się nieco ze względu na wspomnianą wadę/problem z lewym kanałem.
Dzień dobry,
poszukuję wzmacniacza do gramofonu kenwood kd-1033. Jestem całkowicie zielona, to będzie mój pierwszy zestaw audio, jaki kompletuję, dopiero zgłębiam temat. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, otóż, czy lepiej zakupić osobno przedwzmacniacz i wzmacniacz, czy wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem w zupełności mi wystarczy? Nie chciałabym na samym początku inwestować dużych pieniędzy w nowe hobby, jednak wolałabym kupić sprzęt dobrej jakości, taki, który zagra w miarę dobrze już teraz, i którego nie będę musiała od razu zmieniać, gdy nabiorę apetytu na więcej. Wzmacniacz byłby używany do odsłuchu gramofonu, w pokoju około 20m2, w przyszłości przydałaby się możliwość podłączenia wzmacniacza do laptopa, ewentualnie ipoda (o ile jest taka możliwość). Nie posiadam jeszcze kolumn, których kupno odkładam na razie na później. Chciałabym się zamknąć w 300zł. Na jakie modele w tym przedziale cenowym zwrócić uwagę? Czy wzmacniacz wybiera się w jakiś sposób pod kątem gramofonu, wkładki? Prosiłabym o przybliżenie sprawy w miarę najprostszy sposób oraz podanie linków ewentualnych propozycji wartych rozważenia. Z góry dziękuję i pozdrawiam;)
Wzmacniacz kupujesz zawsze pod kątem kolumn /lub kolumny pod kątem wzmacniacza/.
Większość wzmacniaczy ma przedwzmacniacz gramofonowy zintegrowany wewnątrz i jest on dobrej jakości, nie trzeba dokupywać żadnych zewnętrznych audiofilskich.
Gramofon i wkładka nie mają tu większego znaczenia, jak napisałem wyżej to kolumny jako końcowy przetwornik dźwięku są tu najważniejsze i one powinny ze wzmacniaczem dobrze współgrać. Toteż wybierając wzmacniacz najlepiej mieć wizję już kolumn jakie będą z tym grać.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
W tym wypadku pewnie będzie kupowanie kolumn do wzmacniacza
Praktycznie wszystkie wzmacniacze zintegrowane posiadają kilka wejść liniowych więc podłączenie laptopa czy iPoda nie będzie problemem (przy użyciu odpowiedniego kabla sygnałowego).
Czy celujesz w jakiś konkretny design bądź wiek sprzętu czy też wygląd nie ma znaczenia?