Artur + wkładka MM?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Artur + wkładka MM?
Kolega który właśnie zagląda mi przez plecy na monitor ma do Was pytanie. Czy to gramofonu Artur można założyć wkładkę inną niż piezoelektryczna. Jeżeli tak to jaki model wkładki szukać ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Artur
Nie. Tylko piezoelektryki wchodzą w grę. Z rodzimych to UF-50 i UF-70.JacK pisze:Czy to gramofonu Artur można założyć wkładkę inną niż piezoelektryczna. Jeżeli tak to jaki model wkładki szukać ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Krzyś
Re: Artur
chciałbym jeszcze dodać, że lepiej instalować UF-50 -- UF-70 jest wyższa i przestanie przez to działać mechanizm podnoszenia ramienia.Wojtek pisze:Nie. Tylko piezoelektryki wchodzą w grę. Z rodzimych to UF-50 i UF-70.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
-
Re: Artur + wkładka MM?
Nie mogę przejść obojętnie obok takiego wpisu.
Nie da się to założyć hełmu na lewą stronę i trzasnąć drzwiami obrotowymi.
Od 16 lat używam Artura WG903 z wkładką magnetyczną. Konieczna była zmiana główki ramienia, potrzebne dodatkowa sprężynka, miniaturowe śrubki z nakrętkami i trochę kleju dwuskładnikowego.
Zdaję sobie sprawę, że to nie to samo co fabryczne ramię, ale efekt ostateczny jest bardzo dobry i jakoś nie zniszczyłem płyt przez ten czas.
Nie da się to założyć hełmu na lewą stronę i trzasnąć drzwiami obrotowymi.
Od 16 lat używam Artura WG903 z wkładką magnetyczną. Konieczna była zmiana główki ramienia, potrzebne dodatkowa sprężynka, miniaturowe śrubki z nakrętkami i trochę kleju dwuskładnikowego.
Zdaję sobie sprawę, że to nie to samo co fabryczne ramię, ale efekt ostateczny jest bardzo dobry i jakoś nie zniszczyłem płyt przez ten czas.
-
Wsadzenie samej wkładki przecież nie wystarczy. Żeby Artur działał z wkładką MM to mu trzeba wstawić preamp RIAA do środka.DJRM pisze:Od 16 lat używam Artura WG903 z wkładką magnetyczną.
DJRM pisze:efekt ostateczny jest bardzo dobry

Miałem Artura i nawet do słuchania bajek się średnio nadawał.
-
Zgadza się, potrzebny jest wzmacniacz RIAA, ale nie wspominałem o tym, bo raczej dzisiaj podłącza się gramofon do wzmacniacza zewnętrznego, a nie korzysta z byle jakich głośniczków i słabego wzmacniacza wbudowanego. Podłączam go do poczciwej Diory z lat 90tych.
Wzmacniacz RIAA zrobiłem sam z jakiegoś gotowego zestawu (jestem elektronikiem), niestety charakterystyka jego jest delikatnie mówiąc nieprawidłowa, potrafiłbym to poprawić, ale jakoś nie mam motywacji, skoro i tak z niego nie korzystam.
Zbyszku, mam wrzucić gdzieś próbkę? Chciałbyś posłuchać Beatlesów z analogu, odtworzonych na moim Arturze? Drżenie dźwięku i pasmo przenoszenia - bez zarzutu, obawiam się, że musiałbym przesłać .wav-a, żeby nie pogorszyć jakości. Dodam, że bardzo pomogła też wymiana wkładki MF-101 na jakąś japońską (nie pamiętam nazwy...), mniej trzasków, nie słyszę zniekształceń, większa tolerancja jeśli chodzi o przeskoki igły.
Artur WG-903 z wkładką UF-50 czy UF-70 faktycznie grał słabo, dlatego dokonałem przeróbki. Przede wszystkim zużywał płyty - moje Czerwone Gitary z 1985 - 1987 roku są "zaledwie" w stanie excelent, bo miejscami słychać nieco trzaski i szumy, których być nie powinno.
Dlatego uważam, że przeróbka Artura czy Emanuela polegająca na przystosowaniu go do wkładki MM jest celowa: raptem za 30 - 50 zł + koszt wkładki z igłą (niestety znacznie wyższy) przy pewnym wkładzie pracy własnej możemy cieszyć się dźwiękiem analogowym z jakością porównywalną do gramofonów za 800 złotych. Jakbym miał dość kasy, to bym se kupił Technicsa, ale ni mom...
Wzmacniacz RIAA zrobiłem sam z jakiegoś gotowego zestawu (jestem elektronikiem), niestety charakterystyka jego jest delikatnie mówiąc nieprawidłowa, potrafiłbym to poprawić, ale jakoś nie mam motywacji, skoro i tak z niego nie korzystam.
Zbyszku, mam wrzucić gdzieś próbkę? Chciałbyś posłuchać Beatlesów z analogu, odtworzonych na moim Arturze? Drżenie dźwięku i pasmo przenoszenia - bez zarzutu, obawiam się, że musiałbym przesłać .wav-a, żeby nie pogorszyć jakości. Dodam, że bardzo pomogła też wymiana wkładki MF-101 na jakąś japońską (nie pamiętam nazwy...), mniej trzasków, nie słyszę zniekształceń, większa tolerancja jeśli chodzi o przeskoki igły.
Artur WG-903 z wkładką UF-50 czy UF-70 faktycznie grał słabo, dlatego dokonałem przeróbki. Przede wszystkim zużywał płyty - moje Czerwone Gitary z 1985 - 1987 roku są "zaledwie" w stanie excelent, bo miejscami słychać nieco trzaski i szumy, których być nie powinno.
Dlatego uważam, że przeróbka Artura czy Emanuela polegająca na przystosowaniu go do wkładki MM jest celowa: raptem za 30 - 50 zł + koszt wkładki z igłą (niestety znacznie wyższy) przy pewnym wkładzie pracy własnej możemy cieszyć się dźwiękiem analogowym z jakością porównywalną do gramofonów za 800 złotych. Jakbym miał dość kasy, to bym se kupił Technicsa, ale ni mom...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Artur + wkładka MM?
Marzenia ściętej głowy (szczególnie z tym porównaniem na końcu).DJRM pisze:Dlatego uważam, że przeróbka Artura czy Emanuela polegająca na przystosowaniu go do wkładki MM jest celowa: raptem za 30 - 50 zł + koszt wkładki z igłą (niestety znacznie wyższy) przy pewnym wkładzie pracy własnej możemy cieszyć się dźwiękiem analogowym z jakością porównywalną do gramofonów za 800 złotych.
A 50-150 złotych znajdziesz w kieszeni? Jeśli tak to nie ma żadnego problemu z zdobyciem czegoś lepszego od Artura, bez karkołomnych modyfikacji.DJRM pisze:Jakbym miał dość kasy, to bym se kupił Technicsa, ale ni mom...
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Możesz wrzucić. A nuż okaże się, że gra jak jaki haj-ent.DJRM pisze:mam wrzucić gdzieś próbkę?

-
Zbyszku, tak dobrze to pewnie nie będzie
Wojtku, Artura po prostu miałem od dzieciństwa, a przeróbka nie była karkołomna.
Przecież ja się z Wami nie chcę kłócić, ani burzy wywoływać, po prostu chciałem napisać, że Artura przerobić można, ja przerabiałem go w 1997 roku, kiedy Internet w Polsce raczkował i nie było takiej dostępności gramofonów jak dziś. Przynajmniej dla mnie zdobycie takowego wydawało się niemożliwe. W ogóle dni gramofonów wydawały się już policzone. A czy taka przeróbka jest dziś celowa, to już inna sprawa. Dzisiaj na przykład nie przerabiałbym ZK120 na czterościeżkowca, bo od tego czasu (1989 rok) zdobyłem ZK140 T i fabrycznie nowego ZK145.
Z roku 1999 pochodzi to:
http://djrm79.wrzuta.pl/audio/9kl2bVOk8 ... rniakowska
Wkładka MF101 i wieża Sony FH-414 II (pasmo od 100 Hz), przepuszczone przez declicker.
Płyta nie najlepiej nagrana a i wzmacniacz nie najlepszy, do tego kompresja mp3, stąd rezultat porażający nie jest. Ale tak samo brzmi u mnie w pracy na Technicsie z końca lat 80tych.
Spróbuję zorganizować jutro kable i wrzucić próbkę The Beatles i uwierzcie na słowo, że to nie ściema. Choć .mp3 na Wrzucie i tak spieprzy sprawę.

Wojtku, Artura po prostu miałem od dzieciństwa, a przeróbka nie była karkołomna.
Przecież ja się z Wami nie chcę kłócić, ani burzy wywoływać, po prostu chciałem napisać, że Artura przerobić można, ja przerabiałem go w 1997 roku, kiedy Internet w Polsce raczkował i nie było takiej dostępności gramofonów jak dziś. Przynajmniej dla mnie zdobycie takowego wydawało się niemożliwe. W ogóle dni gramofonów wydawały się już policzone. A czy taka przeróbka jest dziś celowa, to już inna sprawa. Dzisiaj na przykład nie przerabiałbym ZK120 na czterościeżkowca, bo od tego czasu (1989 rok) zdobyłem ZK140 T i fabrycznie nowego ZK145.
Z roku 1999 pochodzi to:
http://djrm79.wrzuta.pl/audio/9kl2bVOk8 ... rniakowska
Wkładka MF101 i wieża Sony FH-414 II (pasmo od 100 Hz), przepuszczone przez declicker.
Płyta nie najlepiej nagrana a i wzmacniacz nie najlepszy, do tego kompresja mp3, stąd rezultat porażający nie jest. Ale tak samo brzmi u mnie w pracy na Technicsie z końca lat 80tych.
Spróbuję zorganizować jutro kable i wrzucić próbkę The Beatles i uwierzcie na słowo, że to nie ściema. Choć .mp3 na Wrzucie i tak spieprzy sprawę.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 19:10 przez DJRM, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Wrzuć znormalizowany rip w wav na jakiegoś dropboxa. Może być coś z późniejszych Beatlesów, to też wrzucę swojego ripa z gramofonu za 800zł.
-
Artur + wkładka MM?
Słuchałem próbek nagranych tym stuningowanym Arturem podłączonym do normalnego wzmacniacza i muszę przyznać, że gra to całkiem nieźle.
Poza wkładką MM, kolega przerobił w nim jeszcze układ stabilizacji napięcia.
Niemniej nadal uważam, że przerabianie Artura jest raczej bez sensu, bo nakład pracy i kosztów niezbędny do przeprowadzenia takiej operacji lepiej dziś przeznaczyć na "normalny" niedrogi gramofon.

Niemniej nadal uważam, że przerabianie Artura jest raczej bez sensu, bo nakład pracy i kosztów niezbędny do przeprowadzenia takiej operacji lepiej dziś przeznaczyć na "normalny" niedrogi gramofon.
-
Zapewne Kolega Zbyszek ma dużo racji, jakbym kupował dopiero gramofon to pewnie na Artura bym się nie zdecydował. Ale jak ktoś już taki gramofon ma, a nie chce go wyrzucać, i nie chce niszczyć płyt szlifierką szafirową UF-50 lub UF-70...
Dla zainteresowanych tematem udostępniam próbki nagrań oraz fotografie mojego gramofonu i okładek płyt, z których pochodzą próbki nagrań.
Zapomniałem dodać, iż gramofon zasilany jest zasilaczem zewnętrznym (zwykły prosty zasilacz niestabilizowany), ponieważ pole magnetyczne transformatora indukuje przydźwięk 50Hz, a nie mam pomysłu jak wyeliminować ten wpływ.
https://www.dropbox.com/sh/6gxuon2plgpy ... QGgCa?dl=0#/
Gramofon Artur Stereo WG-903, wkładka (???) z igłą D500EL MKII, wzmacniacz Diora WS 504, nagrania w żaden sposób nie podrasowywane cyfrowo, nie usuwałem trzasków ani szumów. Płyty Abbey Road, Revolver i Dziwny jest ten świat w stanie mint, pozostałe excelent.
Dla zainteresowanych tematem udostępniam próbki nagrań oraz fotografie mojego gramofonu i okładek płyt, z których pochodzą próbki nagrań.
Zapomniałem dodać, iż gramofon zasilany jest zasilaczem zewnętrznym (zwykły prosty zasilacz niestabilizowany), ponieważ pole magnetyczne transformatora indukuje przydźwięk 50Hz, a nie mam pomysłu jak wyeliminować ten wpływ.
https://www.dropbox.com/sh/6gxuon2plgpy ... QGgCa?dl=0#/
Gramofon Artur Stereo WG-903, wkładka (???) z igłą D500EL MKII, wzmacniacz Diora WS 504, nagrania w żaden sposób nie podrasowywane cyfrowo, nie usuwałem trzasków ani szumów. Płyty Abbey Road, Revolver i Dziwny jest ten świat w stanie mint, pozostałe excelent.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Artur + wkładka MM?
Skoro masz igłę D500EL MKII to pewnie masz wkładkę Stanton 500 II.

Szefie, stan mint dotyczy płyt nowych, nieużywanych, jeszcze w folii. Chyba nie chcesz nam powiedzieć że miałeś gdzieś uchowany niegrany "Dziwny jest ten świat" do czasu popełnienia nagrania cyfrowegoDJRM pisze:Płyty Abbey Road, Revolver i Dziwny jest ten świat w stanie mint, pozostałe excelent.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jopp
- Gramofon: Technics SL-Q2
A co zrobiłeś z kwestią regulacji nacisku igły na płytę? Jak wiadomo wkładki piezo mają sporo większy nacisk, a i regulacji tam nie ma (nie licząc pokrętła na sprężynkę).
-
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 12:07 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.